search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 23:46
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Καταγγέλλει τον Μητσοτάκη για κρυφή ατζέντα στην φορολογία και απαντά στα «fake news» για το πρόγραμμά του

02.06.2023 07:14
tsirpas 2 new

Στην αντεπίθεση επιχειρεί να περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος όπως και το ΠΑΣΟΚ (από όπου ξεκίνησε η επίθεση της ΝΔ), έχει βρεθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο στόχαστρο της γαλάζιας προπαγάνδας με αντικείμενο την φορολογική ατζέντα.

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της ΝΔ έχει τεθεί σε πλήρη κινητοποίηση με στόχο την διαστρέβλωση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ (αλλά και της Χαριλάου Τρικούπη) για την φορολογία και την δημιουργία εντυπώσεων ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιβάλλει φόρους, προκειμένου να τρομοκρατήσουν την κοινή γνώμη. Κι ακόμα, ότι από το επιτελείο της ΝΔ επιχειρούν με πανομοιότυπα επιχειρήματα και fake news που είτε διατυπώνονται δημοσίως από τον κ. Σκέρτσο και άλλα στελέχη είτε τα προωθούν στα φιλικά τους ΜΜΕ, να παρουσιάσουν τις θέσεις των άλλων ως μη εφαρμόσιμες έως και επικίνδυνες, ως μέρος μιας κρυφής ατζέντας που αποκαλύπτουν από «αστοχία» και λόγω «αυτογκόλ».

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, που από την πρώτη μέρα ζητούν από τους πολίτες στη νέα κάλπη να αποτρέψουν την παντοδυναμία Μητσοτάκη, δεν παραλείπουν με αφορμή αυτό το σκηνικό των τελευταίων ημερών να επισημάνουν, ότι αυτό είναι μόνο ένα δείγμα γραφής που προειδοποιεί για το ότι η αλαζονεία Μητσοτάκη θα χτυπήσει ταβάνι αν αποτυπωθούν οι ίδιοι συσχετισμοί στις 25 Ιουνίου.

Επιχειρώντας από την άλλη να περάσουν στην αντεπίθεση λένε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι αυτή που έχει κρυφή ατζέντα για τους φόρους πρώτα και κυρία, διότι την ώρα που «φωνάζει» ότι οι άλλοι θα κάνουν φοροεπιδρομή ο Μητσοτάκης προαναγγέλλει την κατάργηση των επιδομάτων για την ακρίβεια αν εκλεγεί χωρίς να μειώνει τους πολύ υψηλούς συντελεστές του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα.

Ως αποδόμηση στο αφήγημα Μητσοτάκη για τους φόρους από την Κουμουνδούρου επαναλαμβάνουν τα επιχειρήματα που έχουν διατυπώσει ο πρόεδρος και τα στελέχη καθ’ όλη την προηγούμενη προεκλογική περίοδο, ότι δηλαδή η κυβέρνηση της ΝΔ επιβάρυνε τα λαϊκά νοικοκυριά και τη μεσαία τάξη με έμμεσους φόρους. Μάλιστα παραπέμπουν στην παραδοχή που έκανε ο Χάρης Θεοχάρης στην ΕΡΤ λέγοντας πως «οι έμμεσοι φόροι πλήττουν τα χαμηλότερα νοικοκυριά ποσοστιαία στο εισόδημά τους».

Συγκεκριμένα επισημαίνουν ότι:

·       Το 2022, τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 4,5 δις σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά λόγω των έμμεσων φόρων

·       το πρώτο τετράμηνο του 2023, τα έσοδα από έμμεσους φόρους αυξήθηκαν ήταν 1,5 δις ευρώ περισσότερα από τα προϋπολογισμένα

·       Οι έμμεσοι φόροι -οι πιο άδικοι- έφτασαν στο 60% των φορολογικών εσόδων, μειώνοντας δραματικά το εισόδημα κυρίως αδύναμων και μεσαίων που πλήττονται από τους έμμεσους φόρους.

Εν ολίγοις καταγγέλλουν ότι ο κ. Μητσοτάκης «επιτίθεται στο εισόδημα των πολιτών μέσω των έμμεσων φόρων και προσφέρει φοροαπαλλαγές στους ισχυρούς. Κι αυτό είναι το πραγματικό του σχέδιο για την επόμενη τετραετία».

Έκτακτη φορολόγηση υπερκερδών εταιρειών ενέργειας και διύλισης

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και το ζήτημα της φορολόγησης των υπερκερδών από την Κουμουνδούρου ξεκαθαρίζουν πως αυτό «δεν προβλέπει καμία αλλαγή στη φορολογία επιχειρήσεων, μόνο στα υπερκέρδη εταιριών ενέργειας και διύλισης». 

Υπογραμμίζεται ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για φορολόγηση των υπερκερδών μιλά για έκτακτη φορολόγηση και αναφέρεται – τα δύο τελευταία χρόνια όχι τώρα που δήθεν το ανακάλυψε η ΝΔ και το παρουσιάζει ως καινούριο – στις επιχειρήσεις ενέργειας και διύλισης καυσίμων, οι οποίες παρουσιάζουν ουρανοκατέβατα υπερκέρδη (για τα οποία μίλησε και η Κομισιόν) μόνο για το 2022 αθροιστικά πάνω από 6 δισ. ευρώ.

Αυτά τα υπερκέρδη των 7 – 8 μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, λένε από τα κεντρικά του ΣΥΡΙΖΑ, «προφανώς και θα φορολογηθούν εκτάκτως, ώστε να επιστρέψουν ως έσοδα στο Δημόσιο για να γίνουν κοινωνική πολιτική». 

Επισημαίνουν επιπλέον πως «σε όλη την Ευρώπη υπήρξε έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών» αλλά στην Ελλάδα «υπήρξε ασυλία στα υπερκέρδη και αποδυνάμωση των νοικοκυριών μέσω του υψηλού ΦΠΑ» διαμορφώνοντας συνθήκες αισχροκέρδειας με την υπογραφή Μητσοτάκη.

Ελαφρύνσεις

Από κει και πέρα, από την Κουμουνδούρου διευκρινίζουν πως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις, που αφορούν και τις επιχειρήσεις, με μέτρα όπως

·       η θέσπιση αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ για όλους

·       η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ενός άδικου φορολογικού βάρους που επιβαρύνει οριζόντια επαγγελματίες και επιχειρήσεις

·       η μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ που μειώνει σημαντικά τις τιμές εφοδίων και εξόδων στις επιχειρήσεις.

Επισημαίνεται τέλος, ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ανασχεδιασμό και ανακατεύθυνση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και συμπερίληψη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που είναι το 97% του ελληνικού επιχειρείν και είναι αποκλεισμένες από τα κοινοτικά κονδύλια.

Διαβάστε επίσης

Τι ρόλο παίζει η επικοινωνία στην «φοροκαταιγίδα» των ημερών 

Ανδρουλάκης: Η ΝΔ έχει δημιουργήσει τεράστιο δημοσιονομικό πρόβλημα στη χώρα

Σακελλαροπούλου από Μολδαβία: H Ελλάδα εξελίσσεται σε αξιόπιστο ενεργειακό κόμβο στην ΕΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 19:42