search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 05:55
MENU CLOSE

Τσίπρας: Δύο τα προγράμματα που αντιπαρατίθενται, δεν υπάρχει τρίτη επιλογή

06.06.2023 12:36
tsipras-ke-syriza-2-1

Με μια επιστολή προς τα μέλη του κόμματος, την οποία αρχικώς απεύθυνε μέσω της πλατφόρμας i-SYRIZΑ και στη συνέχεια ανήρτησε στο facebook ο Αλέξης Τσίπρας καλεί τη βάση του κόμματος να δώσει τον αγώνα αυτής της εκλογικής μάχης με αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο.

«Πιο αποφασισμένοιπιο ενωμένοιπιο σοβαροί από ποτέ», δηλώνει «θα δώσουμε αυτό τον κρίσιμο αγώνα», διότι ξέρουμε «ότι οι μόνοι αγώνες που χάνονται σίγουρα είναι αυτοί που δεν δίνονται». Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημειώνει ότι «αυτό που κρίνεται είναι πάνω από κόμματα πρόσωπα, επικοινωνιακές στρατηγικές, λάθη και παραλείψεις», κρίνεται ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα. Τονίζει ότι δύο είναι τα αντιπαρατιθέμενα προγράμματα και «τρίτη επιλογή δεν υπάρχει»: το πρόγραμμα της ΝΔ που προβλέπει κερδοσκοπία παντού και ιδιωτικοποιήσεις και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που προβλέπει ανάπτυξη και ευημερία για όλους.

Παράλληλα επιτίθεται στα μικρότερα κόμματα του δημοκρατικού χώρου λέγοντας ότι αποδείχτηκαν «κατώτερα των περιστάσεων» καθώς «σπατάλησαν» την ευκαιρία της απλής αναλογικής και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε την αυτοκριτική του συνεχίζουν στην ίδια λογική, μιας «κατακερματισμένης και αδύναμης αντιπολίτευσης» που είναι «αυτό ακριβώς που επιδιώκει η ΝΔ».

Αναλυτικά η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα:

«Λίγες μόνο μέρες μάς χωρίζουν από την κρίσιμη, τελική μάχη. Την εκλογική αναμέτρηση της 25ης του Ιούνη. Κι αυτό που κρίνεται είναι πάνω από κόμματα, πρόσωπα, επικοινωνιακές στρατηγικές, λάθη και παραλείψεις. Κρίνεται ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα. Με ποιες πολιτικές και ποια μέσα. Κρίνονται με λίγα λόγια οι ζωές των πολλών. Οι ζωές των ανθρώπων του μόχθου, της δημιουργίας, του πνεύματος.

Θα είναι δικαίωμα ή προνόμιο η υγεία, η παιδεία, η ευημερία; Θα υπάρχει αξιοπρέπεια, ή ασυδοσία στην εργασία; Θέλουμε κράτος για τον πολίτη, ή κράτος λάφυρο; Αυτά είναι τα μεγάλα διλήμματα της κάλπης. Σ’ αυτά καλείται να απαντήσει ο λαός μας. Αυτά θέλουμε να φέρουμε στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης.

Και δύο είναι τα προγράμματα που αντιπαρατίθενται. Το πρόγραμμα της ΝΔ που προβλέπει κερδοσκοπία παντού. Στα νοσοκομεία, τα πανεπιστήμια, την ενέργεια, τις συγκοινωνίες, το νερό, τις υποδομές. Το είδαμε να εφαρμόζεται στην πράξη την περασμένη τετραετία. Η ακρίβεια, η αισχροκέρδεια, οι εκατόμβες της πανδημίας, τα Τέμπη, η λεηλασία των δημόσιων ταμείων, δείχνουν τι θα μας ξημερώσει αν η ΝΔ κερδίσει αυτές τις εκλογές. Και μάλιστα με παντοδυναμία, όπως επιδιώκει.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που συνδέει άρρηκτα την ανάπτυξη με την προστασία, την ασφάλεια και την ευημερία για όλους, είναι η μόνη απάντηση δημοκρατίας, δικαιοσύνης και κοινωνικής συνοχής. Τρίτη επιλογή δεν υπάρχει. Τα μικρότερα κόμματα του δημοκρατικού χώρου αποδείχτηκαν, δυστυχώς, κατώτερα των περιστάσεων, σπαταλώντας την ιστορική ευκαιρία της απλής αναλογικής. Και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ με αίσθημα ευθύνης έχει παραδεχτεί τα δικά του λάθη, που συνέβαλαν στο οδυνηρό για τον ίδιο και την κοινωνία εκλογικό αποτέλεσμα, αυτοί επιμένουν στην ίδια πολιτική, που ζημιώνει τα λαϊκά στρώματα. Είναι αυτό ακριβώς που επιδιώκει η ΝΔ, μια κατακερματισμένη και αδύναμη αντιπολίτευση.

Έτσι το βάρος πέφτει σε μας. Όπως χτες με τη χρεοκοπία, έτσι και σήμερα, να βγάλουμε την Ελλάδα από το αδιέξοδο. Να κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία. Άνθρωπο-άνθρωπο και σπίτι-σπίτι να διεκδικήσουμε και την τελευταία ψήφο.

Να πείσουμε τους δημοκρατικούς πολίτες ότι μόνο ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ και όχι μια κατακερματισμένη και σε κατάσταση εμφυλίου αντιπολίτευση μπορεί να αποτρέψει τη δεξιά παντοδυναμία. Να βάλει φραγμό στα σχέδια της ΝΔ. Να προστατέψει την κοινωνική πλειοψηφία από αυτό που έρχεται. Να κρατήσει ζωντανή την ελπίδα και την προοπτική μιας δημοκρατικής και δίκαιης διακυβέρνησης.

Σ’ αυτό το δύσκολο, αλλά ωραίο αγώνα σάς καλώ όλες και όλους. Όρθιοι, ψύχραιμοι, αποφασιστικοί, να δώσουμε τη μάχη, με πυξίδα τις αγωνιστικές παραδόσεις του προοδευτικού κόσμου και τις αξίες της Αριστεράς.

Να μιλήσουμε, να ακούσουμε, να πείσουμε, να ενώσουμε. Η δική μας δουλειά, η δουλειά της καθεμιάς και του καθενός από μας, μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει τους συσχετισμούς που θέλουν να εμφανίσουν αναλλοίωτους. Πιο αποφασισμένοιπιο ενωμένοιπιο σοβαροί από ποτέ, θα δώσουμε αυτό τον κρίσιμο αγώνα. Ξέρουμε από την ίδια μας την πείρα ότι οι μόνοι αγώνες που χάνονται σίγουρα είναι αυτοί που δεν δίνονται.

Να δώσουμε λοιπόν αυτόν τον αγώνα με πίστη και αυτοπεποίθηση, μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο, μέχρι την τελευταία ψήφο».

«Τα pass τελειώνουν η φορολεηλασία συνεχίζεται»

Στο μεταξύ στο πλαίσιο της περιοδείας του σήμερα σε Θεσσαλονίκη και Πιερία ο Αλέξης Τσίπρας παραχώρησε συνέντευξη στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη» όπου αναφέρθηκε εκ νέου στο ζήτημα των φόρων κατηγορώντας την απελθούσα κυβέρνηση Μητσοτάκη για «φορολεηλασία» σε βάρος της μεσαίας τάξης και των αδύναμων πολιτών. Διευκρίνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτείνει αύξηση της φορολογίας, όπως τον κατηγορούν, αλλά μείωση των έμμεσων φόρων.

«Τα επίσημα στοιχεία αποδεικνύουν ότι το 2022 το Δημόσιο εισέπραξε 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ παραπάνω έσοδα από τον ΦΠΑ. Αυτή είναι η φορολεηλασία Μητσοτάκη στη μεσαία τάξη για τους αδύναμους. Το Δημόσιο εισέπραξε αυτά τα υπέρογκα έσοδα ακριβώς για να χρηματοδοτεί τις εταιρείες ενέργειας, τις εταιρείες διύλισης και τις εταιρείες της εφοδιαστικής αλυσίδας με τα διάφορα pass. Αυτή είναι η αισχροκέρδεια και αυτή η αισχροκέρδεια πρέπει να χτυπηθεί», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

«Είναι μεγάλο ψέμα αυτό που λέει ο κ. Μητσοτάκης, ότι δεν έχει αυξήσει τους φόρους. Έχει συντελεστεί μία από τις μεγαλύτερες φορολογικές αφαιμάξεις των τελευταίων ετών», σημείωσε για πρόσθεσε: «Μπορεί αυτό να μη φαίνεται διά γυμνού οφθαλμού, αφού οι φορολογικοί συντελεστές δεν έχουν αυξηθεί, ωστόσο αυτό ακριβώς γίνεται, μέσα από τους έμμεσους φόρους όταν έχουμε έναν πληθωρισμό που ανεβαίνει και οι έμμεσοι φόροι παραμένουν σταθεροί. Όταν το “καλάθι του νοικοκυριού” με την ακρίβεια πάει από τα 50 στα 100 ευρώ, τότε διπλασιάζεται ο φόρος που πληρώνει ο πολίτης, χωρίς να αυξάνονται κατ’ ανάγκη οι ονομαστικοί φορολογικοί συντελεστές».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απάντησε στις κατηγορίες ότι θα φέρει φόρους, τονίζοντας: «Βγαίνει ο κ. Σκέρτσος, ο κ. Μητσοτάκης και λένε “έρχεται ο Τσίπρας με φόρους. Όχι με φόρα, με φόρους”. Μα έρχεται με φόρους για αυτούς που έχουν αισχροκέρδεια, που έχουν υπερκέρδη. Και έρχεται με προτάσεις μείωσης της έμμεσης φορολογίας και άρα ελαφρυνσης της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε επιπλέον ότι στο τέλος του 2023 τελειώνουν τα pass, ενώ οι τιμές συνεχίζουν να ανεβαίνουν και ο κόσμος θα μείνει απροστάτευτος.

Δύο debate ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, στη Διακομματική

Με το αίτημα για δύο debate προσέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής όπου θα συζητηθεί το θέμα. Ζητά ειδικότερα, ένα debate μεταξύ των πέντε πολιτικών αρχηγών, όπως ζητούν και τα άλλα κόμματα, και ένα debate μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών των δύο πρώτων κομμάτων. Σε ό,τι αφορά το debate των «δύο», Μητσοτάκη – Τσίπρα, κομματικές πηγές παραπέμπουν στην δημόσια δέσμευση του αρχηγού της ΝΔ πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου, καθώς τότε, «έδειξε» ως την προεκλογική περίοδο εν όψει της δεύτερης κάλπης ως πιθανότερη χρονική στιγμή για μια τέτοια τηλεμαχία.

Από την Κουμουνδούρου σημειώνουν πως «μένει να φανεί κατά πόσο ο κ. Μητσοτάκης θα τηρήσει τη δέσμευσή του, προκειμένου οι πολίτες να ακούσουν και να συγκρίνουν τα πραγματικά προγράμματα των δύο κομμάτων που διεκδικούν την διακυβέρνηση της χώρας ή θα επιχειρήσει πάλι να κρυφτεί, ώστε η σύγκριση των προγραμμάτων να γίνεται στη βάση των fake news των υπογείων της Πειραιώς και του προπαγανδιστικού του μηχανισμού».

Διαβάστε επίσης:

Ανδρουλάκης: Σκληρή επίθεση σε ΝΔ για τη φορολογία – «Δεν θα επιστρέψουν παλιά στελέχη από τον ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ»

Εκλογές 2023: Συνεδριάζει σήμερα η Διακομματική Επιτροπή για το debate

Εκλογές 2023: Γιατί ο Μητσοτάκης επαναφέρει το σενάριο της τρίτης κάλπης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 01:38