search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 08:49
MENU CLOSE

Ανδρουλάκης: Σκληρή επίθεση σε ΝΔ για τη φορολογία – «Δεν θα επιστρέψουν παλιά στελέχη από τον ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ»

06.06.2023 12:23
ANDROULAKISOPEN

Για τους εκλογικούς του στόχους, την στρατηγική του ΠΑΣΟΚ για τις κάλπες της 25ης Ιουνίου αλλά και την σύγκρουση με την Νέα Δημοκρατία για την οικονομία μίλησε ο Νίκος Ανδρουλάκης.  

Σε συνέντευξή του στο Open, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως το κόμμα του δίνει έναν αγώνα για να υπάρχει ισχυρή αξιόπιστη προοδευτική δύναμη που θα κάνει ουσιαστική αντιπολίτευση στην Νέα Δημοκρατία.  

«Ουσιαστική Αντιπολίτευση στη ΝΔ»  

«Εμείς δίνουμε έναν αγώνα για να υπάρχει ισχυρή αξιόπιστη προοδευτική δύναμη στην χώρα που να κάνει μία ουσιαστική αντιπολίτευση στη Νέα Δημοκρατία για να μην ξαναζήσουμε αυτό που ζήσαμε στις τελευταίες εκλογές. Μία κυβέρνηση με εκτεταμένα φαινόμενα διαφθοράς, με τεράστιες κοινωνικές ανισότητες, με μία οικονομία που φορτώθηκε 50 δισεκατομμύρια και που δεν έχει μία ανθεκτική παραγωγική βάση. Αυτή η κυβέρνηση αντί να πέφτουν τα ποσοστά της ανεβαίνουν. Εδώ χρειάζεται σοβαρή αντιπολίτευση για να υπάρχει και εναλλακτική δύναμη απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και αυτός είναι ο στόχος μας να είμαστε η αξιόπιστη προοδευτική δύναμη», ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ερωτηθείς για το ποσοστό που επιδιώκει το κόμμα του είπε: «Δε βάζω στόχο γιατί πρέπει να αγωνιστούμε για το καλύτερο δυνατό. Στόχος είναι να υπάρχει αξιόπιστη προοδευτική εναλλακτική αντιπολίτευση στην χώρα. Αυτό που γίνεται να κάνει παρέλαση η Νέα Δημοκρατία και να μην το πληρώνει στο ταμείο των εκλογών δεν πρέπει να ξανασυμβεί. Αυτό δεν είναι υγιές για την Δημοκρατία δεν είναι ποιοτικό για τη Δημοκρατία. Περισσότερα καταψηφίστηκε η αντιπολίτευση πάρα η Νεα Δημοκρατία» 

Σύγκρουση για την οικονομία  

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε και στην οικονομία αλλά και τη σύγκρουση του με την Νέα Δημοκρατία για την φορολογία. «Αυτή τη στιγμή έχουμε μία οικονομία η οποία πέρασε μία δεκαετή περιπέτεια. Είπαμε του ελληνικού λαού ότι θα αλλάξουμε μοντέλο, τι λέμε εμείς ως ΠΑΣΟΚ; Τρεις είναι οι μεγάλοι στόχοι. Μία ανθεκτική παραγωγική βάση, μία ανθεκτική ανάπτυξη που να αντέχει στους παγκόσμιους κλυδωνισμούς κάτι που δεν έχει η Ελλάδα. Δεύτερον μία δίκαιη φορολόγηση και τρίτον ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος. Και στα τρία αυτά η Νέα Δημοκρατία ή έχει αποτύχει ή έχει κάνει τα ελάχιστα. Δίκαιη φορολόγηση. Για τον ΦΠΑ», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εξαπολύοντας παράλληλα και επίθεση για την «επίθεση που δέχθηκε η Ελένη Χρονοπούλου, για ένα σαρδάμ». «Βγαίνει Χρονοπούλου έκανε ένα σαρδάμ και έγινε Πρώτο θέμα. Δεν έγινε Πρώτο θέμα μία δήλωση του κυρίου σκέρτσου που απέναντι σε κάθε οικονομική θεωρία να λέει ότι ο Φ.Π.Α. η μείωση του ΦΠΑ βολεύει τους ολιγάρχες, βολεύει τους πλούσιους. Αν μου πείτε ποια οικονομική θεωρία το λέει αυτό εγώ σηκώνω τα χέρια ψηλά. Για να καταλάβετε το μέγεθος της κοροϊδίας απέναντι στον ελληνικό λαό και της φαυλότητας και της περιφρόνησης της νοημοσύνης ιδού το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας το 2019. Αυτό που καταγγέλλει η Νέα Δημοκρατία το έλεγε τότε στο πρόγραμμα της. Μειώνουμε το ΦΠΑ από… εμείς λέμε στα βασικά αγαθά. Μειώστε στα βασικά αγαθά να προστατεύσουμε την μεσαία τάξη και τους πιο αδύναμους Έλληνες που η ακρίβεια τους κάνει να βρίσκονται σε αδύναμη κατάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Λέει ο κύριος Μητσοτάκης και ο κύριος Σκέρτσος ότι μειώσαμε Τους φόρους στην Ελλάδα και την τετραετία ο ελληνικός λαός κέρδισε εφτά δις. Τι απαντάει το ΠΑΣΟΚ. Ναι συνέβη αυτό αλλά στα δύο χρόνια πήρατε από τον ελληνικό λαό πέντε δις παραπάνω ΦΠΑ από τον προϋπολογιζόμενο», κατέληξε.  

«Ασπίδα» για το δημογραφικό  

Θέτοντας του στόχους του ΠΑΣΟΚ για την επόμενη μέρα, ο Νίκος Ανδρουλάκης επεσήμανε ότι κορυφαίο θέμα για τον ίδιο και την πολιτική του είναι το Δημογραφικό. «Ποιο είναι το μεγαλύτερο εθνικό ζήτημα της Ελλάδας; Το δημογραφικό. Τι λέμε στον κύριο Μητσοτάκη. Ιδού η λίστα φορολόγησης της οικογένειας χωρίς παιδιά και της οικογένειας με δύο παιδιά σε ένα πακέτο χωρών του ΟΟΣΑ. Η Ελλάδα έχει τρεις μονάδες διαφορά μεταξύ μιας οικογένειας με δύο παιδιά και μιας οικογένειας χωρίς παιδιά όταν η Πορτογαλία έχει 10 μονάδες διαφορά, η Τσεχία 14 μονάδες, Ιρλανδία έχει 15 μονάδες. Οι μόνες χώρες που δεν έχουν παγκοσμίως καμία διαφορά είναι η Τουρκία και το Μεξικό γιατί δεν έχουν δημογραφικό πρόβλημα. Όλες οι χώρες με δημογραφικό πρόβλημα Η πρώτη προτεραιότητα είναι να δημιουργήσουν φορολογικά κίνητρα στις οικογένειες με δύο παιδιά. Εμείς λοιπόν αυτό που λέμε είναι υπερφορολόγηση; Εμείς λοιπόν λέμε Φορολογική Δικαιοσύνη να αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό».  «Εγώ δεν υπερασπίζομαι τα συμφέροντα 3.000- 2.000 οικογενειών στην Ελλάδα όπως ο Μητσοτάκης αλλά θέλω ένα δίκαιο φορολογικό για να λύσω το δημογραφικό και να φτιάξουμε μια δίκαιη φορολογική ανάπτυξη», πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης.  

«Να μην κάνει παρέλαση η Νέα Δημοκρατία»  

Αναφερόμενους στους πολιτικούς στόχους του ΠΑΣΟΚ είπε: «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ για να μην κάνει παρέλαση η Νέα Δημοκρατία και οι πολιτικές της που είναι για τους λίγους και όχι για τους πολλούς να υπάρχει ισχυρή προοδευτική δύναμη αξιοπιστία στον τόπο ώστε τα λάθη της να τα πληρώνεις το ταμείο των εκλογών και όχι να έχουμε ένα ακόμα που έλεγε ο πρόεδρος του φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών το είπες το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Και το δικαιολόγησα. Και βγαίνει χθες ο κύριος Τεμπονέρας και λέει εμείς δε συμφωνούμε με αυτό θέλουμε μόνο φορολόγηση των υπερκερδών Των παραγωγών και των προμηθευτών ενέργειας. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει αναξιόπιστοι επιλογή. Εμείς είμαστε μία αξιόπιστη επιλογή. Δεύτερον. Μερίσματα. Το πήραν κι αυτό πίσω. Εμείς λέμε σταθερά πράγματα. Όσο κι αν συγκρουόμαστε όσο κι αν δεν τους αρέσουν αυτά που λέμε θα τα λέμε γιατί θεωρούμε ότι είναι δίκαιες πολιτικές που θα δημιουργήσουν μία ανθεκτική Ελλάδα»«Ο φόβος της πρώτης Κυριακής ήταν εάν θα τα βρούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τον Βαρουφάκη. Το ΠΑΣΟΚ που κράτησε την Ελλάδα στο ευρώ θα τα έβρισκε με το Βαρουφάκη; Αυτό έπαιζε τότε ο μιντιακό ολοκληρωτισμός της νέας Δημοκρατίας. Ο κύριος Μητσοτάκης πετύχει ότι πέτυχε. Τώρα φτιάχνουμε δεύτερο φόβο; Πιο πιθανό είναι με τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής να μπορεί να κάνει συνταγματική αναθεώρηση χωρίς να δώσει λογαριασμό σε κανέναν και αυτό πρέπει να μη συμβεί. Ναι, Χρειάζεται δεύτερη Βουλή αλλά με 150. 172 έδρες είχε. Είναι πιο εύκολο να πάει στις 180 ή στις 145 που λέτε εσείς;»  

Επίθεση στις δημοσκοπήσεις  

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στις δημοσκοπήσεις και τα «ντέρμπι ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ». «Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ένα μικρό ντέρμπι μεταξύ Νεας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ γύρω στο 8%. Τελικά τίποτα απ’ αυτά δεν συνέβη. Έχουμε 20 μονάδες διαφορά. Εγώ προτιμώ να μιλώ βάσει αυτού που είπε ο ελληνικός λαός και όχι βάσει δημοσκοπήσεων που εγώ τις χρησιμοποιώ εργαλεία δεν τις καταγγέλλω αλλά θέλω να λέμε την αλήθεια. Αυτό συνέβη».   

«Λαϊκιστές Μητσοτάκης – Τσίπρας»  

Ο Νίκος Ανδρουλάκης αφού απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συμμετοχής του σε κυβέρνηση με την ΝΔ στράφηκε κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρας υπογραμμίζοντας: «δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσω πρακτικές  Μητσοτάκη και Τσίπρα, πρακτικές του λαϊκισμού με γραβάτα ή χωρίς γραβάτα που οδηγούν την χώρα σε στρεβλά μοντέλα, κοινωνικά μοντέλα. Η Ελλάδα είχε πολύ μορφωμένο πληθυσμό, έχει σοβαρές υποδομές, μπορεί εάν έχει ένα σοβαρό πολιτικό σύστημα, η χώρα να απογειωθεί». «Εμείς καλούμε όλους τους πολίτες και από το προοδευτικό κομμάτι της αριστεράς και από το Προοδευτικό κομμάτι του κέντρου, να ξαναφτιάξουμε ένα σύγχρονο κόμμα, ο οποίο θα μπορεί να υπερασπίσει τα συμφέροντα του ελληνικού λαού με πατριωτικό τρόπο συνεπή και ορθολογικό».  

«Όχι σε επιστροφές – Δεν πήρα έδρα από τον Καστανίδη»   

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε ότι δε θα κάνει δεκτές επιστροφές στο κόμμα καθώς όσοι έφυγαν, έφυγαν για την «καρέκλα». «Τα στελέχη τα οποία απέδειξαν ότι το ήθος τους είναι ένα ήθος με πυξίδα την καρέκλα σε καμία περίπτωση δεν θα δώσω τη δυνατότητα επιστροφής. Θεωρώ ότι αυτή είναι αρχή έχει προτεραιότητα την ανανεώσω και το νέο πολιτικό ήθος. Άρα αυτοί οι άνθρωποι που έδειξαν ότι μνημόνια καταδίκαζαν με το ΠΑΣΟΚ αλλά τα μνημόνια του ΣΥΡΙΖΑ τα ήθελαν για την καρέκλα. Μνημόνια καταδίκαζαν με το ΠΑΣΟΚ μνημόνια της Νέας Δημοκρατίας στην καρέκλα. Κανένας πίσω δεν το συζητώ γιατί αυτό θα θολώνει το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε για την εποχή». Ερωτηθείς για τον Χάρη Καστανίδη ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε: «Δεν πήρα καμία έδρα από τον κύριο Καστανίδη δεν ζητώ αποστρατεία από κανέναν. Το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή κάνει μία νέα αρχή. Πάω να βοηθήσω το κόμμα μου εκεί που έχει ανάγκη και θεώρησα ότι έχει ανάγκη μεγάλες δυνατότητες να ανέβει περισσότερο στην κεντρική Μακεδονία. Το έκανα γιατί είναι πάνω απ’ όλα το συμφέρον της παράταξης και εγώ μεγάλο στρατηγικός στόχος να αναδειχθεί ξανά η δημοκρατική παράταξη στην Ελλάδα ισχυρή ως αντίπαλος πόλος της συντήρησης αυτός είναι ο στόχος μου».   

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Τι σηματοδοτεί η επιλογή Τσίπρα να είναι υποψήφιος σε Δυτικό Τομέα Αθήνας και Ρέθυμνο

Εκλογές 2023: Συνεδριάζει σήμερα η Διακομματική Επιτροπή για το debate

Εκλογές 2023: Γιατί ο Μητσοτάκης επαναφέρει το σενάριο της τρίτης κάλπης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 08:47