search
ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 18:29
MENU CLOSE

Τσίπρας στον Alpha: Όταν ένα πλοίο κινδύνευε το σώζαμε – Γεμάτη Κρικέτους η ΝΔ

16.06.2023 19:09
tsipras-alpha-1-new

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και τον δημοσιογράφο Αντώνη Στρόιτερ παραχώρησε συνέντευξη ο Αλέξης Τσίπρας, δύο ημέρες μετά το ναυάγιο στην Πύλο και ενόψει τον εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στην υπόθεση του ναυαγίου με τους μετανάστες στην Πύλο τόνισε πως «έχουμε το μεγαλύτερο ναυάγιο στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Το τελευταίο που έχουμε να κάνουμε ειναι να ψάχνουμε να βρούμε αστείες δικαιολογίες». «Τους είχαμε στα χέρια μας και τους χάσαμε», πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να ζητήσει μια συγνώμη.

«Έχουμε το μεγαλύτερο ναυάγιο στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, μιλάμε για πάνω από 600 ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν και το τελευταίο που έχουμε να κάνουμε είναι να ψάχνουμε δικαιολογίες αστείες. Μιλάω ως άνθρωπος, ανεξαρτήτως από το ποιος φταίει, τι φταίει, αυτοί οι άνθρωποι ήταν για πάρα πολλές ώρες στα χέρια μας, ως Πολιτεία, ήταν εκεί τα λιμενικά σκάφη και του χάσαμε, βυθίστηκαν. Το να λέμε δικαιολογίες ότι φταίνε αυτοί, οι πεθαμένοι δηλαδή, επειδή δεν ζητήσαν βοήθεια κι ότι δεν υπάρχει Διεθνές Δίκαιο, που υπάρχει, το Δίκαιο της Θάλασσας που μας δίνει δυνατότητα να παρέμβουμε, ή να λέμε ότι δεν έγινε καμία επιχείρησε επειδή δεν μπορούσε να γίνει στα διεθνή ύδατα ενώ είναι πάγια στρατηγική της χώρας να θέλει να επιχειρεί στα ύδατα τα διεθνή όπου είναι χώρος έρευνας και διάσωσης της Ελλάδας και να λέμε ότι δεν έγινε επιχείρηση, μετά να έρχονται και να λένε ότι έγινε, εγώ αντί να ακούω όλες αυτές τις αντιφάσεις θα προτιμούσα να ακούσω μια συγνώμη. Μια συγνώμη, απέναντι στους πολιτικούς, τους πολίτες αυτής της χώρας, τους πολίτες της Ευρώπης. Και η Ευρώπη να ζητήσει συγνώμη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Εγώ δεν αναζητώ ευθύνες, εγώ λέω πώς έχουν τα πράγματα, ότι εδώ και μια 4ετία η χώρα κινείται σε άλλη επιχειρησιακή γραμμή από αυτήν που είχαμε εμείς», τόνισε. «Εγώ θεωρώ ότι η ανθρώπινη αξία έχει προτεραιότητα, δεν κοιτάζω το πολιτικό κόστος, υπερασπίζομαι αξίες», τόνισε ο κ. Τσίπρας. Σημείωσε ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ διασώζονταν οι πρόσφυγες και μετανάστες από τον κίνδυνο. «Εμείς εφαρμόζαμε άλλη μεταναστευτική πολιτική. Όταν ένα πλοίο κινδύνευε το σώζαμε». Πρόσθεσε ότι εδώ και μια 4ετία «έχει ακολουθήσει μια πολιτική στη θάλασσα που θέτει σε διακινδύνευση ανθρώπινες ζωές», για να υπογραμμίσει ότι «και η ΕΕ έχει τεράστια ευθύνη σε αυτό».

Αναφερόμενος στη διαγραφή του βουλευτή της ΝΔ, Σπύρου Κρικέτου για τις ρατσιστικές δηλώσεις που έκανε για τους μετανάστες με αφορμή το ναυάγιο στην Πύλο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι δεν τον απασχολεί τι λέει η ΝΔ «γιατί είναι γεμάτη Κρικέτους στα ψηφοδέλτια της, στην πολιτική της, στη μεταναστευτική πολιτική της».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τόνισε ότι «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η Ευρώπη κινείται σε λάθος κατεύθυνση». Σημείωσε ότι «ασφαλώς πρέπει να είναι προτεραιότητα μας να φυλάσσουμε τα σύνορά μας, ταυτόχρονα οι αξίες μας και το διεθνές δίκαιο επιβάλουν να δίνουμε και προτεραιότητα στη διάσωση της ζωής. Αν κάνουμε το ένα χωρίς το άλλο δεν οδηγούμαστε πουθενά, πρέπει να κάνουμε και τα δύο ταυτόχρονα. Και τη φύλαξη των συνόρων και τη διάσωση της ανθρώπινης ζωής». Είπε ότι πρέπει να υπάρχουν νόμιμες πύλες εισόδου ώστε να μπορεί αν ασκηθεί το διεθνές δίκαιο και το δικαίωμα του κάθε πρόσφυγα να έχει η δυνατότητα να ζητήσει άσυλο και αν κριθεί αναλόγως να μπορεί να περάσει και ταυτόχρονα ότι πρέπει να αναθεωρηθεί το Δουβλίνο 2 γιατί δεν μπορεί όλο το βάρος να πέφτει στις χώρες υποδοχής. Χρειάζεται νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου, τόνισε.

Παράλληλα, χαρακτήρισε «υγιή αντίδραση» την κριτική που άσκησαν στην πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την επίσκεψή της στην Καλαμάτα, λέγοντας πως «είναι δικαίωμα να ασκείται κριτική στην εξουσία».

Στο ερώτημα αν έχει δικαίωμα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας να επισκέπτεται την Καλαμάτα και τις επιχειρήσεις, διάσωσης και τους διασωθέντες, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «προφανώς και έχει δικαίωμα» και μάλιστα ότι ήταν και υποχρέωση της να είναι εκεί. «Αν φτάσουμε στο σημείο σε μια κοινωνία να θεωρούμε ότι νέοι άνθρωποι δεν έχουν το δικαίωμα και την υποχρέωση να ασκήσουν κριτική στην εξουσία τότε αυτή η χώρα δεν θα έχει σφυγμό. Θεωρώ ότι ήταν ένα υγιές περιστατικό όπως και υγιής ήταν και η αντίδραση της ΠτΔ που πήγε και τους μίλησε», σχολίασε. «Δεν υπήρξε προπηλακισμός, υπήρξε συζήτηση, και απάντηση με ωραίο τρόπο μάλιστα από την ΠτΔ».

Πάντως είπε πως δεν τον αντιπροσωπεύει η δήλωση της αρμόδιας συντονίστριας του ΣΥΡΙΖΑ Β. Κατριβάνου «εσείς τους πνίξατε». Η άποψη που εξέφρασε ο κ. Κρικέτος είναι πλειοψηφική στην ελληνική κοινωνία φαίνεται, δυστυχώς, και στη ΝΔ υπάρχει μια αντίληψη που κατά την άποψή μου είναι εσφαλμένη ότι οι ξένοι είναι εξ ορισμού εχθροί της ελληνικής κοινωνίας, δεν είναι αληθές αυτό. Στο ερώτημα αν όντως πιστεύει ότι είναι πλειοψηφική αυτή η άποψη, είπε πως τείνει να γίνει.

«Πιστεύω», είπε, «ότι βρισκόμαστε σε μια φάση υποχώρησης αξιών, πιστεύω ότι αν δεν είναι πλειοψηφική είναι ισχυρή στην ελληνική κοινωνία. «Πιστεύω ότι είναι λάθος και πιστεύω ότι πρέπει να δουλέψουμε για να αλλάξουμε την αντίληψη των ανθρώπων διότι στη χώρα μας ήρθαν χιλιάδες μετανάστες που έγιναν νοικοκυραίοι, φτιάξανε σπίτια, κάνανε δουλειές, στηρίξανε την κοινωνία, στηρίξανε την οικονομία αρα αυτές οι ρατσιστικές προσεγγίσεις είναι λάθος». Είπε επίσης πως η αντίληψη για τους μετανάστες είναι λάθος και θα δημιουργήσει πρόβλημα στο μέλλον καθώς λείπουν αυτή τη στιγμή από τη χώρα χέρια εργασίας, στη γεωργία στον τουρισμό, ενώ υπάρχει και το ζήτημα του δημογραφικού.

Σε σχέση με το φράχτη ρωτήθηκε πως συνδυάζονται τα όσα ανέφερε με την άποψη υπέρ της παραμονής του στον Έβρο. Απάντησε πως «ο φράχτης στον Έβρο στο βαθμό που εξυπηρετεί έναν επιχειρησιακό σχεδιασμό ώστε να μην υπάρχουν ροές ανεξέλεγκτες που να μην τις γνωρίζει η ελληνική Πολιτεία μπορεί να είναι και χρήσιμος. Ταυτόχρονα όμως λέμε ότι πρέπει να υπάρχουν νόμιμες και μόνιμες είσοδοι, Πύλες εισόδου, όπου θα μπορεί κάποιος πρόσφυγας να ζητήσει άσυλο και αν γίνει δεκτό να μπορέσει να περάσει. Και ταυτόχρονα να υπάρχει δυνατότητα επανεγκατάστασης στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Γιατί λέμε ότι πρέπει να αναθεωρηθεί το Δουβλίνο ΙΙ; Διότι δεν πρέπει όλο το βάρος πέφτει στις χώρες πρώτης υποδοχής. Αυτό που πρέπει να προτεραιοποιήσουμε είναι ένα νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης που να μοιράζει την ευθύνη σε όλες της χώρες και να μη βλέπουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους να στοιβάζονται στα σαπιοκάραβα και να πεθαίνουν».

«Ασκήσεις εθνικής ανευθυνότητα η στάση Μητσοτάκη στο θέμα της Ροδόπης»

«Ο Μητσοτάκης επιδίδεται σε ασκήσεις εθνικής ανευθυνότητας στο θέμα της Θράκης» ανέφερε, απαντώντας στη συνέχεια για το θέμα της Ροδόπης. «Από το 1974 καμία άλλη κυβέρνηση, και της ΝΔ προφανώς δεν είχε εργαλειοποιήσει την ΕΥΠ και ένα τέτοιο ευαίσθητο θέμα στην προεκλογική αρένα», είπε.

«Είμαι στεναχωρημένος» δήλωσε, «όχι ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά ως πολίτης που τα ευαίσθητα εθνικά θέματα εργαλειοποιούνται με αυτό τον τρόπο.

Σημείωσε πως δεν υπήρχε καμία ενημέρωση για τους δύο μειονοτικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές και πως ο κ. Μητσοτάκη «λέει ψέματα απολύτως».

Μετεκλογικά, ανέφερε πως «τρεις μέρες μετά τις εκλογές ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να μου στείλει ένα υπηρεσιακό σημείωμα, ένα απόρρητο έγγραφο της ΕΥΠ το οποίο είχε αναλυτικές πληροφορίες για τη δράση όλων των μειονοτικών βουλευτών. Δε με πήρε ένα τηλέφωνο, δεν έστειλε τον Αρχηγό της ΕΥΠ να με ενημερώσει, αν κάτι ήθελε να μου επισημάνει» και δύο εβδομάδες μετά, «αποσπασματικά σημεία αυτού του εγγράφου διέρρευσαν ως δια μαγείας σε ΜΜΕ» καταλήγοντας ότι αυτή επουδενί δεν αποτελεί υπεύθυνη στάση από τον πρώην πρωθυπουργό.

«Δεν γνώριζε για τον κ. Κατραντζή πριν εξαπολύσει λάσπη κατά ΣΥΡΙΖΑ;»

Ζήτησε επίσης να σταματήσει η υποκρισία παραπέμποντας στο θέμα του υποψηφίου της ΝΔ Μουσταφά Κατραντζή, ο οποίος «τρεις μέρες πριν τις εκλογές προέβη σε δηλώσεις στον τουρκικό Τύπο αναφερόμενος στη μουσουλμανική μειονότητα με τον όρο “εμείς οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης”». «Ο κ. Μητσοτάκης δεν το γνώριζε αυτό όταν ξεκίναγε αυτή την επίθεση λάσπης και στοχοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ;» αναρωτήθηκε.

«Όταν επιτίθεσαι με στημένο καταφανώς τρόπο στους βουλευτές αντίπαλου κόμματος και τους ζητάς δηλώσεις μετάνοιας και έχεις εσύ στα ψηφοδέλτιά σου έναν υποψήφιο που μιλάει  Τούρκους Δυτικής Θράκης τότε είσαι το λιγότερο υποκριτής». Όπως και «όταν κατηγορείς τον ΣΥΡΙΖΑ ως εθνική εξαίρεση -λογικές από την εποχή του εθνικού διχασμού, να λέει ο ένας τον άλλο προδότη – ότι έχει βουλευτές που δήθεν συνεργάζονται με το τουρκικό προξενείο» ενώ «έχεις μια σειρά από βουλευτές και πολιτευτές που έχουν φωτογραφίες να κάνουν γλέντια, τραπέζια, συναντήσεις με το τουρκικό προξενείο». Η κ. Μπακογιάννη, ρώτησε, που ανέβηκε στη Ροδόπη να εκβιάσει την μειονότητα να αλλάξει στάση, όταν το 2012 κατέβηκε με δικό της κόμμα στις εκλογές και έλαβε 2,5% πανελλαδικά αλλά 18% στη Ροδόπη και 70% στον Ίασμο «ήταν εθνική εξαίρεση; Είχα κάνει καμία συμφωνία με τον κ. Ερντογάν;».

«Δεν υπήρξα ποτέ πωλητής πατριδοφροσύνης»

Στο ερώτημα αν έχοντας αξιολογήσει τις πληροφορίες της ΕΥΠ, θα άλλαζε κάτι ως προς τις λίστες σε σχέση με τους μειονοτικούς υποψηφίους είπε καταρχάς πως ως πρωθυπουργός είχε λάβει πολλά τέτοια ενημερωτικά σημειώματα για τις επαφές «μειονοτικών και πλειονοτικών βουλευτών και πολιτευτών» με το τουρκικό προξενείο, «δεκάδες σημειώματα βουλευτών των πολιτικών μου αντιπάλων» αλλά «ουδέποτε μου πέρασε από το μυαλό να τα κάνω φέιγ βολάν».

Πρόσθεσε πως ο κ. Μητσοτάκης «τι μου ζητούσε να κάνω, να δημιουργήσω μια μείζονα θεσμική, κοινωνική και εθνική κρίση, μου ζητούσε να πω πως ότι 20.000 έλληνες πολίτες μουσουλμάνοι δεν έχουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν ελεύθερα όπως οι υπόλοιποι πολίτες, και αυτούς τους οποίους υπερψηφίσανε εγώ τους βγάζω από το ψηφοδέλτιο».

«Δεν υπήρξα ποτέ ανεύθυνος στα εθνικά θέματα και δεν υπήρξα ποτέ πωλητής πατριδοφροσύνης» υπογράμμισε. «Θεωρώ ότι στα εθνικά θέματα πρέπει να είμαστε σοβαροί, συνετοί και υπεύθυνοι και αυτό που έκανε ήταν μια απίστευτη πολιτική ανευθυνότητα» για 20 χιλιάδες ψήφους.

Αυτό όμως συνέχισε, «δείχνει πώς θα πολιτευτούν την επόμενη μέρα». Τόνισε δε ότι «ο εκβιασμός Μπακογιάννη δεν απευθυνόταν μόνο στην μειονότητα αλλά σε κάθε κοινωνική ομάδα» που αύριο ενδεχομένως θα έχει άλλη άποψη. «Δε θα περάσετε καλά, είναι το μήνυμα» είπε. Επισήμανε επίσης ότι με τους χειρισμούς Μητσοτάκη είναι που «ο Ερντογάν τρίβει τα χέρια του». «Αν εγώ έκανα το λάθος το θεσμικό το εθνικό και πολιτειακό ατόπημα να καθαιρέσω τους βουλευτές που αναδείχθηκαν με την ψήφο ελλήνων πολιτών της μουσουλμανικής μειονότητας τότε να δείτε πόσο θα έτριβε τα χέρια της η Τουρκία. Με τα εθνικά θέματα δεν παίζουμε. Περιμένω την απάντησή του για τον κ. Κατραντζή».

«Μη υγιής μια Δημοκρατία που δίνει λευκή επιταγή σε μια παντοδύναμη κυβέρνηση»

 Σε ό,τι αφορά τα θέματα της οικονομίας είπε ότι ενόψει της κάλπης της 25ης Ιουνίου, το κύριο επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι το πρόγραμμά του. Τόνισε ότι είναι δύο τα σχέδια διακυβέρνησης που αντιπαρατίθενται: «Από τη μια αυτό που καταθέσαμε στον ελληνικό λαό και από την άλλη της ΝΔ». Είπε ότι στο πρόγραμμά της η ΝΔ αναφέρει «πολλά που δεν έχει σκοπό να κάνει και δεν λέει πράγματα που έχει σκοπό να κάνει». Ειδικότερα, ανέφερε ότι η ΝΔ κατέθεσε το μεσοπρόθεσμο «στο οποίο δεν εμπεριέχεται καμία από τις προτάσεις της ΝΔ, αντιθέτως προβλέπεται ότι θα μειωθούν οι δαπάνες για τους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων κατά 730 εκατ. σε πραγματικούς όρους, θα μειωθούν κατά 1,1 δισ. οι πρωτογενείς δαπάνες του Δημοσίου, άρα δεν θα έχουμε έξοδα για τα δημόσια νοσοκομεία και τα σχολεία και δεν θα αυξηθεί 25% ο μέσος μισθός όπως λέει η ΝΔ, παρά μονάχα 1,4% σε πραγματικούς όρους». Πρόσθεσε ότι υπάρχει και η «ατζέντα Πνευματικού» για το ΕΣΥ, που είναι, όπως είπε, ατζέντα σύμπραξης δημοσίου-ιδιωτικού, περαιτέρω συρρίκνωσης των δημόσιων δαπανών και διαλογής ασθενών.

Είπε ότι σε αυτά τα δύο σχέδια διακυβέρνησης του τόπου, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους πολίτες να επιλέξουν «ανάμεσα σε ένα σχέδιο που προτάσσει την ανάγκη να στηριχτεί η κοινωνία, ή ένα πρόγραμμα που έχει πάρα πολλά κρυφά σημεία και πάρα πολλά που λέγονται αλλά δεν θα υλοποιηθούν». Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες που βλέπουν σήμερα «τους κινδύνους στη διαμόρφωση ενός αντίστοιχου συσχετισμού» με εκείνον της 21ης Μαΐου και ότι «δεν είναι υγιής μια δημοκρατία που δίνει λευκή επιταγή σε μια ανεξέλεγκτη παντοδύναμη κυβέρνηση», να συνειδητοποιήσουν ότι η χώρα, «ακόμα κι αν δεν καταφέρουμε να ανατρέψουμε αυτόν τον συσχετισμό, χρειάζεται μια αντιπολίτευση να μπορεί να κοιτάει στα μάτια τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ, να στηρίξει τις κοινωνικές ανάγκες και να μπορεί να αντισταθεί απέναντι στις πολιτικές της». 

Διαβάστε επίσης:

Σαρμάς για ναυάγιο στην Πύλο: Η Δικαιοσύνη θα εκφέρει οριστική κρίση για τις συνθήκες της τραγωδίας

ΣΥΡΙΖΑ για ναυάγιο: Η απώλεια 700 και πλέον ανθρώπων απαιτεί απαντήσεις

Από απόσταση ασφαλείας παρακολουθεί η ΝΔ τις εξελίξεις στο ναυάγιο της Πύλου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 18:28