search
ΚΥΡΙΑΚΗ 26.05.2024 08:07
MENU CLOSE

Ο Τιτάνας και οι φόβοι των εξερευνητών του βυθού – Μάχη με τον χρόνο

21.06.2023 06:00
titan oceangate

Τους φόβους της ερευνητικής κοινότητας έφερε στο φως το δράμα του Τιτάνα, του μικρού υποβρυχίου που μετέφερε τουρίστες στο υποβρύχιο του Τιτανικού.

«Αυτή είναι η μέρα που φοβόμαστε εδώ και πολύ, πολύ καιρό – όταν χάνεις ένα υποβρύχιο σε πραγματικά μεγάλα βάθη», δηλώνει στον Guardian ο Τζο ΜακΆινις, που ήταν μέλος της ερευνητικής αποστολής που εντόπισε το ναυάγιο του Τιτανικού, το 1985.

Ο Καναδός βετεράνος εξερευνητής λέει ότι η κοινότητα των εξερευνητών είναι «συγκλονισμένη» και εκφράζει έντονη ανησυχία για τον Τιτάνα: «Δεν φαίνονται καλά τα πράγματα», λέει.

Οι αμερικανικές και καναδικές αρχές έχουν θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο έρευνας και διάσωσης στο οποίο συμμετέχουν αεροσκάφη και πλοία με ειδικό εξοπλισμό. Είναι όμως μία επιχείρηση με αντίπαλο τον χρόνο, αφού το οξυγόνο που έχουν στη διάθεσή τους οι πέντε επιβαίνοντες στο υποβρύχιο αρκεί μέχρι το βράδυ της Τετάρτης.

Η επαφή με το υποβρύχιο Τιτάν χάθηκε μία ώρα και 45 λεπτά μετά την βύθισή του. Ο χρόνος αυτός, λέει ο ΜακΆινες, είναι αρκετός για το υποβρύχιο για να έχει φτάσει μέχρι τον βυθό, όπου βρίσκεται ο Τιτανικός.

Οι φόβοι των εξερευνητών των βυθών

Στις εξερευνήσεις που γίνονται σε μεγάλα βάθη, όπως λέει ο ΜακΆινις, τα πληρώματα ανησυχούν για την «τριάδα – φωτιά, αστοχία κύτους ή εμπλοκή».

Ο ΜακΆινις έχει κάνει δύο αποστολές στο διάσημο ναυάγιο με ρωσικό πλήρωμα, στο πλαίσιο των γυρισμάτων για το ντοκιμαντέρ Titanica, το 1992. Είναι επίσης στενός φίλος του σκηνοθέτη Τζέιμς Κάμερον, ο οποίος τον έφερε σε επαφή με το ρωσικό πλήρωμα που έκανε τις καταδύσεις στο ναυάγιο πριν από τα γυρίσματα της σπουδαίας ταινίας του 1997.

Στη δεύτερη εξερεύνηση του Τιτανικού ο ΜακΆινις και το πλήρωμα για λίγη ώρα μπλέχτηκαν σε ένα τμήμα του ναυαγίου. Για να απεμπλακούν επενέβη ένα δεύτερο υποβρύχιο. Στο ίδιο ταξίδι, το πλήρωμα έχασε την ραδιοεπικοινωνία όταν το υποβρύχιο κινήθηκε πίσω από τις προπέλες του Τιτανικού για να κάνει πλάνα για το ντοκιμαντέρ.

 «Για λίγη ώρα ξύναμε τα κεφάλια μας και απλά ελπίζαμε ότι όλα θα πάνε καλά. Όταν φύγαμε από την πρύμη αποκαταστάθηκε η ραδιοεπικοινωνία. Και αισθανθήκαμε πραγματικά μεγάλη ανακούφιση», θυμάται ο ΜακΆινις, μιλώντας στο CNN.

Η διαφορά είναι ότι η ομάδα του ΜακΆινις έχασε για λίγα λεπτά την ραδιοεπικοινωνία, αλλά ο Τιτάν έχει χαθεί από το απόγευμα της Κυριακής. «Αυτό προκαλεί μεγάλη ανησυχία, ιδιαίτερα καθώς περνά ο χρόνος», λέει ο βετεράνος εξερευνητής.

Ο ΜακΆινις προσθέτει ότι σε περίπτωση που εντοπιστεί το υποβρύχιο στα βάθη του ωκεανού οποιαδήποτε επιχείρηση ανάκτησης του σκάφους θα είναι «απίστευτα κοστοβόρα».

Συγκλονισμένη η κοινότητα των εξερευνητών

«Σε οποιοδήποτε ατύχημα, χρειάζεται ανάλυση για το τι πήγε λάθος. Και υποπτεύομαι ότι σε αυτή την περίπτωση θα ξύνουμε τα κεφάλια μας και αν έχει χαθεί, θα γίνει προσπάθεια ανάκτησης, εφόσον είναι εφικτή», πρόσθεσε.

Την Δευτέρα ο αντιναύαρχος της αμερικανικής ακτοφυλακής Τζον Μάουγκερ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι ομάδες έρευνας «κάνουν ότι μπορούν» για να εντοπιστεί το υποβρύχιο. Η ακτοφυλακή περιμένει πολλά από τα αεροσκάφη που έχουν δυνατότητες υποβρύχιου εντοπισμού. Οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης ελπίζουν ότι το υποβρύχιο σκάφος έχει καταφέρει με κάποιο τρόπο να αναδυθεί και παρασύρεται από τα κύματα στον ωκεανό, περιμένοντας να το εντοπίσουν.

«Φοβόμαστε ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο, εδώ και καιρό», δήλωσε ο ΜακΆινις, προσθέτοντας ότι το θέμα έχει συγκλονίσει την κλειστή κοινότητα των επιστημόνων και των ερευνητών που έχουν περάσει μεγάλο μέρος της ζωής τους προσπαθώντας να φτάσουν ολοένα και σε μεγαλύτερα βάθη στον ωκεανό.

«Αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα στον ωκεανό, ιδιαίτερα στα μεγάλα βάθη. Είναι πραγματικά ένας τόπος που προκαλεί φόβο. Και είναι ένας τόπος απίστευτης ομορφιάς», τονίζει στο CNN ο βετεράνος Καναδός εξερευνητής.

Διαβάστε επίσης:

Μπελέρης: Προσφεύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο με αίτημα την διακοπή της προφυλάκισής του

Τιτανικός: Η βύθιση του «καταραμένου» πλοίου το 1912 – Όταν η θάλασσα μετατρέπεται σε υγρό τάφο (Videos)

NYT: Αμφιβολίες για το ελληνικό Λιμενικό και το ναυάγιο στην Πύλο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 26.05.2024 08:05