search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 03:00
MENU CLOSE

Απεγκλωβίζει η ΑΑΔΕ χιλιάδες συνταξιούχους καθιστώντας εκπρόθεσμη τη διακοπή εργασιας τους

22.06.2023 07:41
efka new

Χιλιάδες συνταξιούχους που δεν έπαιρναν σύνταξη διότι χρωστούσαν στην εφορία «ξεμπλοκάρει» η νέα εγκύκλιος της ΑΑΔΕ.

Πιο συγκεκριμένα η εφορία θα κάνει μία νέα έκθεση ελέγχου σε νομικά και φυσικά πρόσωπα ώστε να μπορούν μετακινήσουν την ημερομηνία παύσης εργασιών εκπρόθεσμα.

Θυμίζουμε πως όσοι εργαζόμενοι πήγαιναν και έκαναν διαγραφή εργασιών από την εφορία είχαν μόνο μία καταληκτική ημερομηνία για αυτή τη διαγραφή, σύμφωνα με την τελευταία εντολή της ΑΑΔΕ από το 2017. Το αποτέλεσμα ήταν πάρα πολλοί υποψήφιοι συνταξιούχοι να είναι εγκλωβισμένοι στο μητρώο της εφορίας και να μην μπορούν να αλλάξουν την ημερομηνία της διαγραφής, για παράδειγμα μιας ελεύθερης επαγγελματικής δραστηριότητας.

Το αποτέλεσμα ήταν να φαίνεται ότι συνέχιζαν να χρωστούν στον ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα η εφορία να τους επιβάλει πρόστιμα και φόρους.

Συγκεκριμένα στη νέα εγκύκλιο της η ΑΑΔΕ (2040/2023δίνει διευκρινίσεις για την ορθή εφαρμογή της ΠΟΛ.1163/2016απόφασης του ΓΓΔΕ σχετικά με τη δήλωση διακοπής εργασιών φυσικών προσώπων και την αντικατάσταση της ημερομηνίας διακοπής με νέο πραγματικό χρόνο παύσης των εργασιών.

Συγκεκριμένα: Σε συνέχεια ερωτημάτων, αναφορικά με τη δήλωση διακοπής εργασιών φυσικών προσώπων βάσει του πραγματικού χρόνου παύσης των εργασιών, που αφορούν σε αντικατάσταση ήδη προσδιορισθείσας ημερομηνίας διακοπής, με νέα προγενέστερη ή μεταγενέστερη και προκειμένου τα εν λόγω ζητήματα να αντιμετωπίζονται με όμοιο τρόπο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε, παρέχονται οι εξής οδηγίες και διευκρινίσεις:→ Τα φυσικά πρόσωπα και οι κληρονόμοι αυτών, εφόσον έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία διακοπής των εργασιών της ατομικής επιχείρησης, είτε σύμφωνα με τις διατάξεις της ΠΟΛ.1163/2016

, είτε σύμφωνα με τις διατάξεις της ΠΟΛ.1006/2013

, δύνανται να υποβάλλουν προς τη Φορολογική Διοίκηση, μέσω της Εφαρμογής Ψηφιακής Υποδοχής και Διαχείρισης Αιτημάτων της ΑΑΔΕ «Τα Αιτήματά μου», αίτημα αντικατάστασης της ημερομηνίας διακοπής τους με άλλη, προγενέστερη ή μεταγενέστερη, επικαλούμενα, νέο πραγματικό χρόνο παύσης των εργασιών τους, βάσει νέων στοιχείων. Η νέα δήλωση αντικατάστασης της ημερομηνίας διακοπής είναι εκπρόθεσμη, καθόσον υποβάλλεται πέραν των 30 ημερών από την ημερομηνία του πραγματικού χρόνου παύσης των εργασιών και επιβάλλεται το πρόστιμο της περ. α’ της παρ.2 του άρθρου 54 του ΚΦΔ

.
 
→ Η Φορολογική Διοίκηση, εφόσον διαπιστώσει τα νέα στοιχεία, προσδιορίζει τον νέο πραγματικό χρόνο παύσης εργασιών, κατόπιν νέων επαληθεύσεων για την τήρηση των προϋποθέσεων του άρθρου 2 της ΠΟΛ.1163/2016

, σύμφωνα και με την ΠΟΛ.1019/2017

, επιβεβαιώνοντας σε κάθε περίπτωση αφενός την υποβολή όλων των φορολογικών δηλώσεων, πλην των δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου και αφετέρου την καταβολή των τυχόν τελών κυκλοφορίας μέχρι τον επαναπροσδιορισθέντα χρόνο παύσης με την επιφύλαξη των διατάξεων περί παραγραφής. Συντάσσεται η Ειδική Έκθεση ως το συνημμένο στην ΠΟΛ.1163/2016

 υπόδειγμα και διενεργείται η αντικατάσταση της ημερομηνίας διακοπής με άλλη προγενέστερη ή μεταγενέστερη, για την οποία εκδίδεται νέα «Βεβαίωση Διακοπής Εργασιών», που αναρτάται μαζί με την Ειδική Έκθεση στην ψηφιακή θυρίδα του φορολογούμενου «e-Κοινοποιήσεις» και ακολουθεί ηλεκτρονική ειδοποίηση. → Στις περιπτώσεις που ο νέος χρόνος διακοπής είναι προγενέστερος, δεν γεννάται υποχρέωση επιστροφής καταβληθέντων τελών κυκλοφορίας.

Διαβάστε επίσης

ΕΦΚΑ – ΟΠΕΚΑ: Από Δευτέρα οι πληρωμές για συντάξεις και επιδόματα – Ποιοι θα πάνε ταμείο μετά την κάλπη (Video)

Επανέκδοση ομολόγου: Στις αγορές βγαίνει ξανά σήμερα το Δημόσιο

Χρέη στο Δημόσιο: Πότε η Εφορία προχωρά σε κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 01:32