search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 18:31
MENU CLOSE

Καλιφόρνια: Τοξικά φύκια σκοτώνουν εκατοντάδες δελφίνια και θαλάσσιους λέοντες

25.06.2023 09:50
delfini new

Τοξικά φύκια σκοτώνουν εκατοντάδες θαλάσσιους λέοντες και δελφίνια κατά μήκος των ακτών των παραλιών της Καλιφόρνιας.

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA), περισσότερα από 1.000 θαλάσσια ζώα έχουν αρρωστήσει ή πεθάνει μόνο τον Ιούνιο.

Οι ειδικοί λένε ότι η αύξηση των φυκιών αυτών είναι ένα εποχικό πρόβλημα, ωστόσο η κλιματική αλλαγή μπορεί να το επιδεινώσει. Οι ομάδες διάσωσης λαμβάνουν περισσότερες από 200 αναφορές για πλάσματα που είναι σε κίνδυνο καθημερινά.

«Έχω ακούσει για πολλούς ανθρώπους που περπατούν στις παραλίες και βλέπουν άρρωστα ζώα», ανέφερε ο David Caron, καθηγητής βιολογικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας στο BBC. 

Τα θαλάσσια πλάσματα, τα δελφίνια και τα θαλάσσια λιοντάρια, ειδικότερα, αρρωσταίνουν από την ταχεία ανάπτυξη ορισμένων ειδών φυκιών, τα οποία παράγουν μια τοξίνη που ονομάζεται δομοϊκό οξύ.

Τα οστρακοειδή, οι γαύροι και οι σαρδέλες καταναλώνουν τις τοξίνες και έπειτα καταλήγουν στα στομάχια των μεγάλων θηλαστικών και με αυτόν τον τρόπο δηλητηριάζονται και αυτά. 

«Τρώνε ένα γεύμα από αυτά τα άκρως τοξικά ψάρια και αρρωσταίνουν και τα ίδια, και αν καταναλώσουν αρκετά από αυτά, μπορεί φυσικά να χάσουν τη ζωή τους, όπως συμβαίνει τώρα», τονίζει ο ειδικός.

Οι κομητείες Σάντα Μπάρμπαρα και Βεντούρα στη Νότια Καλιφόρνια έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τα τοξικά αυτά φύκια.

Εκτός από τα θαλάσσια θηλαστικά, τα φύκια είναι επικίνδυνα για να τον άνθρωπο εάν καταναλωθούν μολυσμένα ψάρια, ωστόσο λαμβάνονται μέτρα από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Καλιφόρνια που κλείνει τις παραλίες οστρακοειδών όταν είναι απαραίτητο.

Καλό είναι επίσης να μην πλησιάζουν οι άνθρωποι τα δελφίνια και τους θαλάσσιους λέοντες καθώς οι τοξίνες κάνουν τα πλάσματα επιθετικά. Για να τα βοηθήσουν πρέπει να καλέσουν κάποια οργάνωση διάσωσης που θα μπορεί να χειριστεί τα πλάσματα που υποφέρουν.

Διαβάστε επίσης

Χιλή: Στο έλεος των πλημμυρών η χώρα – 2 νεκροί (Videos)

Yποβρύχιο Titan: Έρευνα από τον Καναδά – Αναζητούνται απαντήσεις

Wagner: Εγκαταλείπει τη Ρωσία ο Πριγκόζιν, άσυλο στη Λευκορωσία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 18:28