search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 17:32
MENU CLOSE

Η «μάχη» του πληθωρισμού: Ανεβαίνει στη Γερμανία, πέφτει στην Ισπανία

30.06.2023 16:48
super market

Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε εκ νέου στη Γερμανία και επιβραδύνθηκε δραστικά στην Ισπανία, απόδειξη της ανομοιόμορφης κατάστασης που κρατά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επικεντρωμένη στην περαιτέρω νομισματική σύσφιξη.

Το αποτέλεσμα της σύγκρισης από πέρυσι, όταν η κυβέρνηση του Βερολίνου πρόσφερε στους πολίτες εξαιρετικά φθηνά σιδηροδρομικά εισιτήρια, δείχνει την αύξηση των τιμών καταναλωτή στο 6,8% τον Ιούνιο. Στην Ισπανία, εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός αποδυναμώθηκε αισθητά κάτω από τον στόχο του 2% που είχαν βάλει στόχο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, σύμφωνα με το Bloomberg.

Τα στοιχεία δείχνουν πώς οι τάσεις των τιμών στην ευρωζώνη των 20 μελών συνεχίζουν να ποικίλλουν καθώς πλησιάζει η πρώτη επέτειος από την έναρξη της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ. Οι αξιωματούχοι έχουν δεσμευτεί για περαιτέρω δράση, εντός του Ιουλίου, και η προοπτική μιας αύξησης τον Σεπτέμβριο συζητείται επί του παρόντος.

Οι αγορές χρήματος εξακολουθούν να ποντάρουν σε ένα επιτόκιο αιχμής 4% έως τον Δεκέμβριο.

Στη Γερμανία, την κινητήρια δύναμη της οικονομίας της Ευρώπης, ο πληθωρισμός επιμένει.

«Οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές είναι πιθανό να παραμείνουν πολύ υψηλές προς το παρόν», ανέφερε η Bundesbank σε έκθεσή της τη Δευτέρα.

Διαβάστε επίσης:

Καλάθι του Νοικοκυριού: Παρατείνεται μέχρι τέλος του χρόνου

Χρέη σε ΕΦΚΑ και Εφορία: Αναβάλλεται η δημοσιοποίηση της λίστας με τους μεγαλοοφειλέτες

Στεγαστικό επίδομα φοιτητών: Ξεκινούν από σήμερα οι αιτήσεις – Οι δικαιούχοι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 17:29