search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 00:56
MENU CLOSE

«Καμπανάκι» από Λαγκάρντ: Τα εταιρικά κέρδη πυροδοτούν τον πληθωρισμό

28.06.2023 06:00
lagarde 876- new

Προανήγγειλε νέα αύξηση των επιτοκίων η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ και σε αυτό εστίασε η ειδησεογραφία.

Όμως, διαβάζοντας πιο προσεκτικά την ομιλία της κυρίας Λαγκάρντ σε συνέδριο τραπεζιτών στην Πορτογαλία, οφείλουμε να εστιάσουμε και στην επισήμανση ότι τα εταιρικά κέρδη πυροδότησαν τις τιμές τον περασμένο χρόνο και χωρίς αλλαγή εταιρικής συμπεριφοράς τα επιτόκια θα χρειαστεί να παραμείνουν υψηλά για μεγάλο διάστημα.

Ο κύριος παράγοντας για τις πληθωριστικές πιέσεις τον περασμένο χρόνο ήταν τα εταιρικά κέρδη, είπε η Κριστίν Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι αυτό θα συνεχιστεί και όλο το 2023 αν οι εταιρίες δεν υποχρεωθούν να απορροφήσουν τις μισθολογικές αυξήσεις.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξέφρασε ανησυχίες ότι οι εταιρίες θα εξακολουθήσουν να «δοκιμάζουν» την διάθεση των καταναλωτών να πληρώνουν υψηλότερες τιμές παρά την απότομη μείωση του κόστους για τις περισσότερες εταιρίες τους τελευταίους μήνες.

Η αμηχανία των τραπεζιτών

Μιλώντας ως εκπρόσωπος ενός βασικού πυλώνα της φιλελεύθερης οικονομίας, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η κυρία Λαγκάρντ  περιορίστηκε να εκφράσει (ως ευχή) την προσδοκία για συμμόρφωση των εταιριών, με την απορρόφηση του μισθολογικού κόστους και διατύπωσε προειδοποιήσεις για συνέχιση των πληθωριστικών πιέσεων, παρά τον στόχο του 2% που έχει θέσει η ίδια η κεντρική τράπεζα.

Πρόκειται για ένα σκεπτικό με το οποίο η Κριστίν Λαγκάρντ ομολόγησε την απροθυμία των εταιριών για αυτορρύθμιση, στάση που ακυρώνει τους στόχους της κεντρικής τράπεζας και αναδεικνύει την παντοδυναμία της λογικής του εταιρικού κέρδους. Με πιο απλά λόγια, οι εταιρίες δεν απορροφούν το μισθολογικό κόστος, που ευλόγως αυξάνεται λόγω των πληθωριστικών πιέσεων, αντιθέτως μετακυλύουν το κόστος στους καταναλωτές, που ήδη υφίστανται τις συνέπειες του ακριβού χρήματος.

Και για να μην μείνει καμία αμφιβολία για την αμηχανία ή απροθυμία των πυλώνων του οικονομικού συστήματος να δώσουν λύσεις στον φαύλο κύκλο του ακριβού χρήματος και του πληθωρισμού, η αναπληρώτρια επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο ίδιο συνέδριο στην Πορτογαλία, παραδέχτηκε ως υπάρχει κίνδυνος «περιχαράκωσης του πληθωρισμού».

Η Τζίτα Γκονιπάθ, που μέχρι πέρυσι ήταν η επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, ανέφερε στην ομιλία της ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι άλλες κεντρικές τράπεζες «θα πρέπει να ετοιμαστούν να αντιδράσουν ισχυρά» στις ενδείξεις για επιμονή του πληθωρισμού.

Και στο βάθος ανεργία και ύφεση

Η επιμονή του πληθωρισμού και της συνταγής του ακριβού χρήματος που προκρίνουν οι τραπεζίτες τροφοδοτούν ανησυχίες για αύξηση της ανεργίας και ύφεση σε πολλές χώρες. Για να ερμηνεύσουμε αυτές τις ανησυχίες, το μεγαλοστέλεχος του ΔΝΤ είπε πως το κόστος θα το επωμισθούν και πάλι οι εργαζόμενοι, λόγω του κινδύνου για αύξηση της ανεργίας και της ύφεσης.

Οι ανησυχίες της κυρίας Λαγκάρντ εδράζονται και σε μελέτη ερευνητών του ΔΝΤ για τον πληθωρισμό στις ευρωπαϊκές χώρες. Στη μελέτη αυτή, που έγινε υπό την Ιζαμπέλα Γουέμπερ, του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, διαπιστώνεται ότι η αύξηση των εταιρικών κερδών προκάλεσε το ήμισυ της αύξησης του πληθωρισμού στην Ευρώπη τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς οι εταιρίες ανέβασαν τις τιμές πάνω από το κόστος της εισαγόμενης ενέργειας στο ίδιο διάστημα.

Η Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρθηκε σε ένα καλό σενάριο για τους εργαζόμενους, αλλά με ορίζοντα διετίας: στην κάλυψη των απωλειών που υπέστησαν εξαιτίας του πληθωρισμού, μέχρι το τέλος του 2025, δηλαδή αυξήσεις 14%. Αλλά με έναν αστερίσκο- ότι μέχρι τότε οι  οικονομίες δεν θα έχουν μπει σε ύφεση, οπότε όλα τα σχέδια θα μείνουν στα χαρτιά. Και δυστυχώς τα στοιχεία για τον ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη είναι ανησυχητικά, αν όχι απογοητευτικά.

Μάλιστα οι οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι χωρίς αύξηση των δημοσίων δαπανών δεν θα επιταχυνθεί η ανάπτυξη στο άμεσο μέλλον. Με άλλα λόγια, επειδή οι τραπεζίτες δεν εισακούονται από τους CEO των εταιριών (οι οποίοι επιμένουν σε υψηλά εταιρικά κέρδη, άρα και εξασφαλισμένα μεγάλα bonus για την τσέπη τους), θα πρέπει να ανοίξουν οι κρατικοί κουμπαράδες για να πέσει χρήμα στην αγορά.

Διαβάστε επίσης:

Ισπανία: Η κατάργηση του ΦΠΑ παρατείνεται για έξι μήνες

Ο Λουκασένκο μεσολάβησε για να μην δολοφονηθεί ο Πριγκόζιν από τον Πούτιν

Τα σενάρια για την άνοδο της θερμοκρασίας και της στάθμης των θαλασσών

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 00:55