search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 00:38
MENU CLOSE

Ερντογάν και Σίσι δεν έγιναν… αδελφοί

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2289
6/7/2023
08.07.2023 09:29
erdogan2
AP

Καιρό τώρα ψηνόταν η αναβάθμιση των σχέσεων της Τουρκίας με την Αίγυπτο και τελικά οι δύο χώρες, ύστερα από μήνες προετοιμασίας με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών, συμφώνησαν σε ανταλλαγή πρεσβευτών. Η εξέλιξη αυτή δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη – ούτε καν στους αιθεροβάμονες των Αθηνών, οι οποίοι θεωρούσαν ότι Άγκυρα και Κάιρο θα ζούσαν για πάντα σε ένα σκηνικό έντασης.

Από την άλλη βεβαίως καλό θα είναι να μην προκαλέσει ούτε τρόμο στους ανησυχούντες, καθώς ήταν αναμενόμενο ότι κάποια στιγμή το κλίμα θα βελτιωνόταν, ύστερα από μια γεμάτη δεκαετία που χαρακτηρίστηκε από κλίμα σύγκρουσης, μια και ο Φάταχ Αλ Σίσι το 2013, για να κερδίσει την εξουσία στην Αίγυπτο, χρειάστηκε να… παραμερίσει (τι ωραία που τα λέμε) τους Αδελφούς (του Ερντογάν) Μουσουλμάνους.

Είναι ωστόσο η εποχή που η Τουρκία, ύστερα από μια περίοδο δύσκολων σχέσεων σχεδόν με όλους τους γείτονές της, επιχειρεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις της μαζί τους, ώστε να βελτιώσει τα περιθώρια παρέμβασής της σε περιπτώσεις συμφωνιών που θεωρεί ότι τη βλάπτουν – ιδιαίτερα όταν σε αυτές περιλαμβάνονται Ελλάδα και Κύπρος.

Για εμάς τα πράγματα είναι απλά: Εκτός από τις συμμαχίες και συνεργασίες μας, πρέπει πρωτίστως να διατηρούμε την αποτρεπτική μας ισχύ. Άλλωστε Ερντογάν και Σίσι δεν έγιναν… αδέλφια.

Διαβάστε επίσης:

Πυρά του «γαλάζιου» προέδρου της ΚΕΔΕ κατά της ΝΔ και Μπακογιάννη

Το «ευχαριστώ» του Σωκράτη Φάμελλου στον Αλέξη Τσίπρα

Βουλή – Τασούλας: Φείδου χρόνου προς… όλους και ο… επαναστάτης Νίκος Παππάς

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 00:35