search
ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 02:14
MENU CLOSE

Χρήστος Σπίρτζης: Παραιτήθηκε από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ – «Όχι» σε κόμμα αξιωματούχων

16.07.2023 12:59
spirtzis

Την παραίτησή του από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ο Χρήστος Σπίρτζης από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής.

Η παραίτηση είχε προαναγγελθεί μετά την αποχώρηση Αλέξη Τσίπρα, όταν συνεδρίασε για πρώτη φορά την Κυριακή 2 Ιουλίου η Γραμματεία. 

Ο Χρήστος Σπίρτζης επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως θα έπρεπε να παραιτηθούν κι όλοι όσοι αισθάνονται συνευθύνη για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ανέφερε, ακόμη, πως χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να γίνουν γνωστές οι πλατφόρμες των υποψήφιων προέδρων και δεν αρκούν οι τοποθετήσεις στους στα κομματικά όργανα.

Σημειώνεται ότι ο Χρήστος Σπίρτζης είναι ο εισηγητής του σχεδίου για τις Αυτοδιοικητικές εκλογές, το οποίο παρουσίάσε χθες στην έναρξη της συνεδρίασης. Ωστόσο, μετά την παραίτησή του δεν αναμένεται να συμμετάσχει στην επόμενη συνεδρίαση της ΠΓ που θα αποφασίσει για τους Περιφερειάρχες.

Η παραίτησή του πάντως αφορά μόνο την ΠΓ και όχι την Κεντρική Επιτροπή. 

Στην πρώτη κρίσιμη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, που είχε αποφασίσει το χρονοδιάγραμμα μετά την αποχώρηση Τσίπρα, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ είχε σημειώσει ότι μετά το εκλογικό αποτέλεσμα τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιστοιχούν στους νέους συσχετισμούς.

Ειδικότερα, στην τοποθέτησή του στην κεντρική Επιτροπή τόνισε ότι αυτή γίνεται για λόγους ευθιξίας μετά το εκλογικό αποτέλεσμα:

«Όποιος μετείχε σε κορυφαίο όργανο, ακόμη κι αν δεν αισθάνεται ότι έχει συμβάλει στην ήττα, ακόμη και αν οι περισσότεροι, ποτέ δεν ερωτήθηκαν ή δεν συμμετείχαν σε κρίσιμες αποφάσεις των πραγματικών οργάνων οφείλει να παραιτηθεί, για λόγους ευθιξίαςμετά από το αποτέλεσμα που είχαμε. Να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ένα κόμμα αξιωματούχων, ούτε ένα κόμμα εσωτερικών διευθετήσεων κομματικών θέσεων και άλλων τινών».

«Για το λόγο αυτό όπως ήδη έχω δηλώσει δημόσια παραιτούμαι από την ΠΓ, στο όργανο που μας εξέλεξε. Την Κ.Ε.».

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα σημείωσε: «Οι διαδικασίες που προτείνονται αφορούν όσους έχουν την αγωνία να τελειώνουμε γρήγορα. Να μην απευθυνθούμε στην κοινωνία. Ως μηχανικός δεν συμμετείχα ποτέ σε στημένους διαγωνισμούς. Ως πρόεδρος του ΤΕΕ, κατήγγειλα τις αδιαφανείς διαδικασίες και πρότεινα λύσεις. Ως υπουργός του Αλέξη Τσίπρα, θεσμοθέτησα, υλοποίησα ηλεκτρονικά συστήματα, πλατφόρμες για να μην μπορούν να στηθούν διαγωνισμοί και διαδικασίες αποτελεσματικής παρακολούθησης της υλοποίησης των έργων. Γι’ αυτό και δεν θα μετέχω σε διαδικασίες, εκλογής Προέδρου, με προδιαγεγραμμένο το αποτέλεσμα, χωρίς να απευθυνθούμε στην κοινωνία. Χωρίς να βρούμε την πολιτική συνεκτική ουσία, μετά την αποχώρηση του Αλέξη, περιμένοντας τις πολιτικές διαδικασίες του κόμματος μας».  

Η διεύρυνση και το «αφιλόξενο» κόμμα

Αναφέρθηκε στην διεύρυνση λέγοντας «είναι τιμή μου και είναι τιμή μας που ήμασταν στο ΠΑΣΟΚ. Που μείναμε σταθεροί στις αρχές και τις αξίες μας, που φύγαμε από το χώρο που μεγαλώσαμε πολιτικά όταν ο χώρος απομακρύνθηκε από τις κοινωνικές δυνάμεις που εκπροσωπούσε και από τις ιδεολογικές και πολιτικές του αφετηρίες. Είναι τιμή μας, που ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα του Αλέξη για να κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και ένα κόμμα διακυβέρνησης. Είναι τιμή μας που συνεχίσαμε να είμαστε σε ένα κόμμα, που ήταν αφιλόξενο, που δεν ήθελε την διεύρυνση, που ήθελε να υπάρχει αναντιστοιχία στο εκκλησίασμα του κόμματος και στο ιερό του».

Να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για να ενταχθούμε στο PES

Πρότεινε την ανάληψη πρωτοβουλιών για την ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην ευρωομάδων των σοσιαλδημοκρατών: «Η στρατηγική ήττα αλλά και η μετακίνηση του πολιτικού δίπολου σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ της δεξιάς και της ακροδεξιάς, πρέπει να μας ωθήσει σε μεγάλες τομές για το κόμμα μας αλλά και στην ανάληψη πρωτοβουλιών, σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οφείλουμε να δώσουμε τη μάχη για να μην γίνει στην Ελλάδα αλλά και να μην συνεχιστεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με μεγάλη δημοκρατική παράδοση, αυτή η επικίνδυνη για τη δημοκρατία και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, συντηρητική κατεύθυνση.

Γι’ αυτό προτείνω να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την συνεργασία και την ένωση του Ευρωπαϊκού κόμματος της Αριστεράς, με το κόμμα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και αν δεν αποδώσουν αυτές οι πρωτοβουλίες να ενταχθούμε στο PES».

Οι υποψήφιοι πρόεδροι να τοποθετηθούν ξεκάθαρα για τα εθνικά

Για τα εθνικά θέματα σημείωσε: «Πρέπει να είναι ξεκάθαρες οι θέσεις μας για τα εθνικά θέματα. Ειπώθηκε ότι ο πολύς Πατριωτισμός κρύβει εθνικισμό. Συμφωνώ.

Όμως ο λίγο πατριωτισμός μπορεί να υποδεικνύει ενδοτισμό, εθνικές απώλειες, ακόμη και τραγωδίες. 

Γι’ αυτό και οι υποψήφιοι πρόεδροι, πρέπει να τοποθετηθούν ξεκάθαρα στα εθνικά θέματα.

Πρέπει να συνεχίσουμε να ζητάμε καλές σχέσεις και συνεργασία με την Τουρκία και πρέπει χωρίς καμία έκπτωση να συνεχίσουμε να στηρίζουμε, χωρίς καμία αλλαγή, τις εθνικές κόκκινες γραμμές: την διαφωνία μας στην συνεκμετάλευση του Αιγαίου και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, τη στήριξη της εθνικής γραμμής της προσφυγής στο δικαστήριο της Χάγης με μοναδικό θέμα την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Την διατήρηση του δικαιώματος μας για επέκταση στα 12 μίλια και την εφαρμογή του, σε συγκεκριμένες περιοχές.

Σε ό,τι αφορά δε το θέμα της Θράκης και τη συζήτηση που αναπτύχθηκε προεκλογικά και από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε:

«Η ΝΔ προεκλογικά εκμεταλλεύτηκε το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Ακούστηκε η άποψη απογραφής της μειονότητας. Είναι εθνικά καταστροφική πρόταση κατά τη γνώμη μου και βοηθά σχεδιασμούς που υπάρχουν για πολύ δυσάρεστες εξελίξεις στην περιοχή, είτε τα σχέδια αυτόνομης περιοχής είτε σχέδια διεκδικήσεων της Τουρκίας».

Αντί να θυμίζουμε τα 37 δισ. να ζητήσουμε συγνώμη από αυτούς που υπερφορολογήσαμε

Σε σχέση με τη συζήτηση για το μαξιλάρι και τους φόρους, ανέφερε: «Οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν από εμάς, λόγω του μνημονίου και όχι μόνο, πλήγωσαν μεγάλες επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες. Οι μηχανικοί για κάθε 100 ευρώ έπρεπε να δίνουν σε φορολόγηση και ασφαλιστικές εισφορές τα 81. Ενώ ευνοήθηκαν τα πολύ μεγάλα εισοδήματα άνω των 80.000 ευρώ. Αντί να θυμίζουμε συνεχώς τα 37 δισ. που αφήσαμε να ζητήσουμε συγγνώμη, από αυτούς τους ανθρώπους».

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Ψήφος …εμπιστοσύνης Βούτση σε Αχτσιόγλου

Κικίλιας για πυρκαγιές: «Η κρατική μηχανή είναι και θα είναι σε επιφυλακή» (Video)

ΣΥΡΙΖΑ: «Βεντέτα» Πολάκη – Ραπανάκη για το… lifestyle και ένα άρθρο που δε δόθηκε

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 21.05.2024 02:08