search
ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 03:22
MENU CLOSE

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στον Νέο Κουβαρά – Νέο μήνυμα από 112 – Εκκενώνονται Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Ανάβυσσος (photos/video)

17.07.2023 13:29
koyvaras

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική, καθώς έχει ξεσπάσει μεγάλη πυρκαγιά στον Νέο Κουβαρά στην Κερατέα, κοντά σε κατοικημένη περιοχή.

Νέο μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε πριν λίγο σε όσους βρίσκονται σε Λαγονήσι, Σαρωνίδα και Ανάβυσσο καλώντας τους να απομακρυνθούν προληπτικά από τους οικισμούς, όπως ανέφερε πριν λίγο ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση, ενώ νωρίτερα εκκενώθηκαν οι οικισμοί Πέτα, Χελώνι, Μελισσουργός, Τραμπουριά.

Στην περιοχή που ξέσπασε η φωτιά βρίσκεται και το μοναστήρι της Αγίας Σκέπης, το οποίο εκκενώθηκε.

Στο σημείο επιχειρούν αυτήν την ώρα 55 πυροσβέστες, 2 πεζοπόρα τμήματα, 20 οχήματα, 6 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα συντονιστικό.

Στην περιοχή επιχειρούν και 31 Ρουμάνοι πυροσβέστες με 5 υδροφόρα οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν 6 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα έχει συντονιστικό ρόλο.

Όπως είπε στον Σκάι 100,3 ο πρόεδρος της κοινότητας Καλυβίων Χρ. Ράπτης, αυτή την ώρα (15.30 το μεσημέρι) οι φλόγες είναι στις αυλές των σπιτιών στον οικισμό Τραμπουριά. 

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Λαυρεωτικής, Δημήτρη Λουκά που μίλησε στο OPEN η φωτιά καίει ανεξέλεγκτη ενώ το μέτωπο εκτείνεται στα τρία χιλιόμετρα... Στην περιοχή πλέουν ισχυροί άνεμοι -στα 7 μποφόρ- που δυσχαιρένουν την προσπάθεια των πυροσβεστών. Η φωτιά κινείται προς το Πάνειο Όρος.

Στην περιοχή σύμφωνα με το OPEN ακούγονται εκρήξεις από πυλώνες της ΔΕΗ με τις φλόγες να βρίσκονται πλέον σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε να καίει ξερά χόρτα και χαμηλή βλάστηση, ωστόσο στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι 6-7 μποφόρ και η φωτιά γρήγορα επεκτάθηκε σε δασική έκταση πάνω από σπίτια.

Τριπλό 112 και εντολή για εκκένωση

Λίγο νωρίτερα δόθηκε εντολή εκκένωσης από το 112 για τον οικισμό Πέτα Κουβαρά.

Οι κάτοικοι του οικισμού, όπως αναφέρει η αρμόδια υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας, κλήθηκαν να εκκενώσουν προς Κερατέα.

Σε νεότερο μήνυμα του 112 το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κάλεσε όσους βρίσκονται στις περιοχές Μελισουργός – Τραμπουριά σε εκκένωση μέσω Λεωφόρου Αναβύσσου προς Ανάβυσσο.

Η υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας, 112, είχε στείλει αρχικά μήνυμα στους κατοίκους της περιοχής, με το οποίο τους ενημέρωνε για την κατάσταση του μετώπου ενώ λίγο αργότερα εστάλησαν τα δύο επόμενα που καλούσε τους πολίτες να εκκενώσουν τους οικισμούς.

Η Λεωφόρος Λαυρίου στη λωρίδα με κατεύθυνση προς Λαύριο είναι κλειστή από το ύψος της 2ης εισόδου των Καλυβίων καθώς και η διαδημοτική οδός Καλυβίων – Κερατέας.

Σε ετοιμότητα οι υγειονομικές δομές 

Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί, από το ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ, οι όμορες υγειονομικές δομές με τον Κουβαρά, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη πυργαγιά. Στο σημείο έχουν σταλεί 2 ασθενοφόρα και μία μοτοσυκλέτα της Ομάδας Ταχείας Ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ για κάλυψη.

Προς το παρόν το ΕΚΑΒ έχει λάβει 2 κλήσεις, για ένα αναπνευστικό περιστατικό και για ένα πιθανό εγκεφαλικό, και ήδη επιχειρεί για να διακομισθούν. Το Ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ είναι σε συνεχή επικοινωνία με το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ.

Meteo: Εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες τις επόμενες ώρες

Το meteo εξέδωσε έκτακτη ανακοίνωση που αφορά τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή μετά την εκδήλωση της μεγάλης πυρκαγιάς.

Όπως αναφέρει «σχετικά με την φωτιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα σήμερα στην περιοχή του Νέου Κουβαρά στην Ανατολική Αττική, η Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ενημερώνει:

– Με βάση το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του ΜΕΤΕΟ/ΕΑΑ, στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς πνέουν αυτή την ώρα (17.07.2023, 13:00) BA άνεμοι στα 5-6 μποφόρ, με ριπές που ξεπερνούν τα 50 km/h. Η θερμοκρασία είναι στους 33 – 34 oC, ενώ η ευφλεκτότητα των δασικών καυσίμων εκτιμάται ως εξαιρετικά υψηλή (εκτιμώμενη υγρασία νεκρών δασικών καυσίμων χαμηλότερη του 8%).

Οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες είναι εξαιρετικά ευνοϊκές για τη γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς, η οποία καθοδηγείται από τους ενισχυμένους ΒΑ ανέμους. Επιπροσθέτως, οι ξηρές συνθήκες σε συνδυασμό με τους ενισχυμένους ανέμους αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα κηλιδώσεων (έναρξη νέων εστιών σε απόσταση από το κύριο μέτωπο λόγω της δημιουργίας και μεταφοράς καυτρών).

– Με βάση τα πιο πρόσφατα προγνωστικά στοιχεία (Εικόνα), οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή της πυρκαγιάς θα παραμείνουν εξαιρετικά δυσμενείς έως αργά το απόγευμα (19:00/20:00), οπότε και αναμένουμε σταδιακή βελτίωση λόγω της εξασθένησης των ανέμων.

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων θα παραμείνει ιδιαίτερα υψηλή και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών (τιμές περιεχόμενης υγρασίας κάτω του 10-11%), γεγονός που αναμένεται να δυσχεράνει τον έλεγχο της φωτιάς.

Η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση όπως αυτή η εξελίσσεται και θα επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση σχετικά και με την εξέλιξη των πυρομετεωρολογικών συνθηκών τις αμέσως επόμενες ώρες».

Φωτογραφίες/Βίντεο: Πυροπροστασία Δασών Λαυρεωτικής

Διαβάστε επίσης:

Μάτι: Αναβολή της δεύτερης δίκης για Οκτώβριο – Μέσα στη βδομάδα η άρση της βουλευτικής ασυλίας της Δούρου

Τραγωδία στα Τέμπη: Βρέθηκε νοθευμένο καύσιμο στην αμαξοστοιχία (video)

Καύσωνας «Κλέων» – Νέο έκτακτο δελτίο καιρού: Έρχονται 44αρια από την Παρασκευή

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 22.05.2024 03:01