search
ΣΑΒΒΑΤΟ 25.05.2024 09:40
MENU CLOSE

Οργή σε μέρος της βρετανικής κοινωνίας για τη στέγαση προσφύγων σε πλωτή φυλακή

20.07.2023 19:31
Bibby

Το Bibby Stockholm, μια ογκώδης μεταλλική φορτηγίδα που προορίζεται να στεγάσει έως και 500 αιτούντες άσυλο, έτυχε «θερμής» υποδοχής καθώς έμπαινε στο Πόρτλαντ, στη νότια ακτή της Αγγλίας, την περασμένη Τρίτη.

Διαδηλωτές που κρατούσαν πινακίδες που έγραφαν «Όχι στη φορτηγίδα» και «Όχι στην πλωτή φυλακή» συγκεντρώθηκαν στην αποβάθρα. Το πλήθος είχε βαθιά διχασμένες πολιτικές απόψεις – κάποιοι κατήγγειλαν τις συνθήκες διαβίωσης και υπερασπίζονταν τα δικαιώματα των προσφύγων, άλλοι διαμαρτύρονταν για την επικείμενη άφιξη μεταναστών στην πόλη τους – ωστοσο οι διαδηλωτές ήταν ενωμένοι στην επιθυμία τους να φύγει η φορτηγίδα.

Η φορτηγίδα θα παραμείνει στο λιμάνι για τουλάχιστον 18 μήνες, σύμφωνα με την κυβέρνηση, και τελικά θα φιλοξενήσει ενήλικες άνδρες αιτούντες άσυλο που έχουν εισέλθει στη Βρετανία διασχίζοντας τη Μάγχη με μικρά σκάφη. Από την επόμενη εβδομάδα, περίπου 50 αιτούντες άσυλο θα μεταφερθούν στο πλοίο σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, προτού ο αριθμός αυξηθεί τους επόμενους μήνες.

Η φορτηγίδα εμφανίστηκε στο Πόρτλαντ σε μια εποχή που η πολιτική ρητορική γύρω από τους αιτούντες άσυλο στη Βρετανία έχει αυξηθεί ολοένα και περισσότερο. Αργά το βράδυ της Δευτέρας, η Βουλή ψήφισε το νομοσχέδιο για την παράνομη μετανάστευση, το οποίο θα επιτρέπει σε άτομα που φτάνουν στη Βρετανία με μικρά σκάφη να κρατούνται και να στέλνονται στη Ρουάντα ή σε άλλη «ασφαλή» τρίτη χώρα.

Η κυβέρνηση έχει περιγράψει τον νόμο ως απαραίτητο για την αναστολή των αφίξεων μέσω της Μάγχης και μέσω άλλων παράνομων οδών. Ωστόσο, νομικοί εμπειρογνώμονες έχουν προειδοποιήσει ότι πτυχές της νέας νομοθεσίας θα μπορούσαν να παραβιάσουν τους διεθνείς νόμους που προστατεύουν τους πρόσφυγες.

Οι περισσότεροι από αυτούς που φτάνουν με μικρές βάρκες εγκαταλείπουν τις κατεστραμμένες από τον πόλεμο χώρες τους. Πέρυσι, οι αφίξεις μικρών σκαφών αντιπροσώπευαν το 45% των συνολικών αιτημάτων ασύλου στη Βρετανία και το 60% αυτών των ανθρώπων θα λάβουν τελικά το καθεστώς του πρόσφυγα, σύμφωνα με ανάλυση του Συμβουλίου Προσφύγων, μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης που υποστηρίζει άτομα που ζητούν άσυλο.

Η Laura Kyrke-Smith, εκτελεστική διευθύντρια της ομάδας βοήθειας International Rescue Committee U.K., δήλωσε σε δήλωση την Τρίτη ότι η ψήφιση του νόμου περί παράνομης μετανάστευσης ήταν «επιζήμια για τη Βρετανία και καταστροφική για τους ανθρώπους που αναζητούν ασφάλεια από συγκρούσεις και διώξεις».

Ο κ. Ντρέιπερ, μέλος του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, διευκρίνισε σε ένα email την Τρίτη ότι φοβόταν ότι η ακροδεξιά θα υποκινούσε «βίαιη αντιπαράθεση με τους πρόσφυγες». Πρόσθεσε ότι ένιωθε ότι η φορτηγίδα χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση ως πολιτικό εργαλείο για να κρατήσει τη μετανάστευση στην ατζέντα, «έτσι οι άνθρωποι ξεχάσουν τα ψέματα του Τζόνσον και το φρικτό χάος που έχει προκαλέσει αυτή η κυβέρνηση στην οικονομία», αναφερόμενη στον πρώην πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

Οι τοπικές αρχές λένε ότι το λιμάνι, σε ένα μικροσκοπικό απόκρημνο νησί στο οποίο φτάνει κανείς μέσω ενός μονοπατιού από τη γραφική ακτή Jurassic του Ντόρσετ, και η γύρω περιοχή στερούνται υποδομής για 500 επιπλέον άτομα. Το Υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε σε δήλωση ότι «συνεργάστηκε στενά με τοπικά συμβούλια και ενδιαφερόμενους φορείς για να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο στις τοπικές υπηρεσίες και την κοινότητα».

Σε ενημερωτικό δελτίο, η κυβέρνηση είπε ότι η εγκατάσταση «σχεδιάστηκε ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο αυτάρκης προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος στις τοπικές κοινότητες και υπηρεσίες.

Η κυβέρνηση είπε επίσης ότι θα παράσχει περίπου 3.500 λίρες, ή σχεδόν 4.600 δολάρια, ανά κατειλημμένο κρεβάτι στο σκάφος στο Συμβούλιο του Ντόρσετ, καθώς και πρόσθετη χρηματοδότηση στις τοπικές υπηρεσίες υγείας και αστυνόμευσης φέτος.

Το Συμβούλιο του Ντόρσετ είπε ότι έλαβε επίσης εφάπαξ πληρωμή 377.000 λιρών, για να «παρέχει στους αιτούντες άσυλο δραστηριότητες, ευκαιρίες εθελοντισμού και μαθήματα αγγλικών».

Η βρετανική κυβέρνηση λέει ότι έχει σχέδια για δύο ακόμη φορτηγίδες, αν και δεν είναι σαφές πού θα ελλιμενιστούν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Βρετανία χρησιμοποιεί πλοίο για να φιλοξενήσει άτομα που λαμβάνουν στέγη από την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση της Σκωτίας συνήψε σύμβαση με δύο κρουαζιερόπλοια για να στεγάσουν προσωρινά Ουκρανούς πρόσφυγες από το περασμένο έτος. Αλλά αυτή την εβδομάδα, οι τελευταίοι φιλοξενούμενοι μετακινήθηκαν από αυτά τα πλοία και σε μακροπρόθεσμα καταλύματα καθώς έληξαν οι συμβάσεις.

Το Bibby Stockholm αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για τη μετακίνηση των αιτούντων άσυλο από ξενοδοχεία, στο οποίο το Υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή κρατούνται περίπου 51.000 αιτούντες άσυλο με ημερήσιο κόστος περίπου 6 εκατομμύρια λίρες.

Οι νέες τοποθεσίες φιλοξενίας, είπε, θα ήταν φθηνότερες. Την περασμένη εβδομάδα, οι πρώτοι 46 αιτούντες άσυλο μεταφέρθηκαν σε μια πρώην στρατιωτική εγκατάσταση στο Wethersfield, περίπου 50 μίλια βορειοανατολικά του Λονδίνου, με περισσότερα άτομα να αναμένεται να φτάσουν εκεί τις επόμενες εβδομάδες. Το Υπουργείο Εσωτερικών είπε ότι στόχευε να στεγάσει 1.700 άτομα εκεί μέχρι το φθινόπωρο.

Διαβάστε επίσης:

Φρανς Τίμερμανς: Διεκδικεί την πρωθυπουργία στις ολλανδικές εκλογές

Ισπανία: Σκληρά πρόστιμα για τους ημίγυμνους τουρίστες – Πλαφόν στο αλκοόλ και απαγόρευση καπνίσματος στις παραλίες

El Pais: Η Ελλάδα παραδέχεται εσωτερική έρευνα στο λιμενικό για push back

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 25.05.2024 09:36