search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 05:28
MENU CLOSE

ADAS: Τα συστήματα που διορθώνουν τα λάθη του οδηγού – Αισθητήρες, ραντάρ, κάμερες και αυτόματο φρενάρισμα

21.07.2023 09:47
aftokinita

Τα συστήματα υποβοήθησης οδηγού είναι πλέον ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των σύγχρονων οχημάτων. Αυτά βοηθούν να αυξηθεί το επίπεδο ασφάλειας στο δρόμο, ενώ προσφέρουν υψηλά επίπεδα οδηγικής άνεσης. Πρόκειται για τα συστήματα Advanced Driver Assistance System (ADAS), τα οποία διορθώνουν λάθη του οδηγού και μειώνουν αισθητά τα ποσοστά ατυχημάτων.

Με την εισαγωγή νέων κανονισμών και την αυξημένη έμφαση στην ασφάλεια οδήγησης, τα περισσότερα συστήματα εγκαθίστανται στα αυτοκίνητα για να προστατεύσουν τον οδηγό και τους επιβάτες. Δεν είναι πλέον μόνο οι αερόσακοι, το υδραυλικό τιμόνι ή το ABS. Σήμερα, τα οχήματα εξοπλίζονται όλο και περισσότερο με προηγμένες λύσεις που μπορούν να χωριστούν σε έξυπνα, ενεργητικά και παθητικά συστήματα ασφαλείας. Συστήματα που από την μία αυξάνουν την ασφάλεια κατά τη διάρκεια της οδήγησης, αλλά από την άλλη ανεβάζουν υψηλά την τιμή ενός αυτοκινήτου.

Αυτά αναπτύσσονται και προσαρμόζονται συνεχώς για να διασφαλίζουν τόσο την ασφάλεια όσο και την άνεση για τους οδηγούς και τους επιβάτες. Ταυτόχρονα, αξίζει να σημειωθεί ότι το καθήκον τους δεν είναι πάντα να εγγυώνται προστασία σε περίπτωση ατυχήματος, αλλά και να εξαλείφουν τον πιθανό κίνδυνο πριν καν εμφανιστεί μια επικίνδυνη κατάσταση.

Ο όρος ADAS στην πραγματικότητα δεν αναφέρεται σε ένα μόνο σύστημα, αλλά σε μια συλλογή διαφορετικών λύσεων υποστήριξης οδηγού. Αυτό σημαίνει ότι το ADAS αποτελείται από πολλά δευτερεύοντα συστήματα που επηρεάζουν διαφορετικά μέρη του αυτοκινήτου. Στην πράξη, μια τέτοια λύση βοηθά την οδήγηση παρέχοντας αυξημένη επίγνωση του δρόμου. Το σύστημα βασίζεται σε εκτεταμένα ηλεκτρονικά μέσα στο όχημα, ιδιαίτερα στη χρήση ενός δικτύου αισθητήρων και ελεγκτών. Αυτό επιτρέπει την άμεση επικοινωνία και την άμεση απόκριση ακόμη και πριν ο οδηγός αντιληφθεί έναν κίνδυνο ή πιθανό πρόβλημα.

Τα συστήματα διαθέτουν κάμερες στο παρμπρίζ, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την ανίχνευση εμποδίων, το αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης, τη λειτουργία του ενεργού cruise control και τη ρύθμιση των φώτων στις συνθήκες οδήγησης. Υπάρχουν οι αισθητήρες ραντάρ, οι οποίοι βοηθούν τις κάμερες μετρώντας την απόσταση από τα εμπόδια και οι αισθητήρες υπερήχων, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για λειτουργίες όπως βοηθός στάθμευσης.

Ωστόσο, αυτά είναι μερικά μόνο από τα εξαρτήματα που μπορούν να συνθέσουν ένα σύστημα ADAS. Πολύ συχνά όλο και ένα σύστημα υποβοήθησης οδηγού μπαίνει στην λίστα παραγωγής, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την ασφάλεια των επιβατών. Η ακριβής λίστα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου. Είναι σημαντικό ότι τέτοιες λύσεις χρησιμοποιούνται και σε αυτόνομα αυτοκίνητα, όπου αποτελούν τη βάση για τη διατήρηση της ασφάλειας στο δρόμο. Πολλά από αυτά θα εξελιχθούν και θα αποτελέσουν βασικά συστήματα της νέας εποχής της αυτοκίνησης.

Ορισμένα από τα εξαρτήματα που απαρτίζουν το σύστημα ADAS έχουν ήδη θεωρηθεί υποχρεωτικά συστήματα ασφαλείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτά περιλαμβάνουν υποβοήθηση ορίου ταχύτητας, τεχνολογία διατήρησης λωρίδας κυκλοφορίας, σύστημα ανίχνευσης κόπωσης, ενεργό cruise control με χρήση αισθητήρων ραντάρ, αυτόματο σύστημα πέδησης, έλεγχος τυφλού σημείου, σύστημα ελέγχου ορίων ταχύτητας και συστήματα υποβοήθησης στάθμευσης.

Τις περισσότερες φορές τα βασικά στοιχεία ενός τέτοιου συστήματος είναι οι κάμερες και οι αισθητήρες που συνεργάζονται κατά την οδήγηση για να ενισχύσουν την ασφάλεια του οδηγού και των επιβατών. Τέλος, τα συστήματα ADAS αποτελούν τον προπομπό της αυτόνομης οδήγησης που τα επόμενα λίγα χρόνια θα φθάσει σε ανώτερα επίπεδα τα οποία θα επιτρέπουν την οδήγηση ενός οχήματος χωρίς την συμμετοχή οδηγού.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός σήμερα: Στο κόκκινο ο υδράργυρος – Έως 44 βαθμούς η θερμοκρασία (Videos)

Σε εξέλιξη η πυρκαγιά στη Ρόδο – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στη Δυτική Αττική, σε ύφεση στη Λακωνία (videos)

Αρτοποιός: Τρεις συλλήψεις στην Κρήτη για πρόκληση πυρκαγιάς – Έκκληση στους πολίτες να είναι προσεκτικοί

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 01:09