search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 17:06
MENU CLOSE

Σε εξέλιξη η πυρκαγιά στη Ρόδο – Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στη Δυτική Αττική, σε ύφεση στη Λακωνία (videos)

21.07.2023 07:26
fotia_new

Μάχη με τις φλόγες για τέταρτη συνεχόμενη νύχτας έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να ελέγξουν τα πύρινα μέτωπα.

Στόχος να αποτρέψουν πιθανές νέες αναζωπυρώσεις σε Δυτική Αττική, Ρόδο και Λακωνία.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η εικόνα είναι βελτιωμένη και στις τρεις πυρκαγιές όπου πλέον δεν υπάρχει κάποιο ενιαίο μέτωπο αλλά μόνο μικρές εστίες φωτιάς, όμως λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν και σήμερα υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσής τους.

Στη Δυτική Αττική επιχειρούν 300 πυροσβέστες με 120 οχήματα, ενώ από το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν 3 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Στην Λακωνία επιχειρούν 52 πυροσβέστες με 15 οχήματα ενώ από αέρος επιχειρούν 4 αεροσκάφη.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Ρόδο επιχειρούν 102 πυροσβέστες με 26 οχήματα, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούν 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Την Πέμπτη εκκενώθηκαν επτά περιοχές στη Μάνδρα, κάηκαν σπίτια ενώ η οικολογική καταστροφή από το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας είναι τεράστια.

Μαίνεται η πυρκαγιά στη Ρόδο

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά στη Ρόδο. Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς και κάποιες από αυτές δύσκολο να αντιμετωπιστούν από τις δασοπυροσβεστικές δυνάμεις και τους εθελοντές που επιχειρούν.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το μέτωπο από Απόλλωνα προς Λάερμα ήταν το πιο ενεργό και γι’ αυτό γινόταν μεγάλη προσπάθεια για τον περιορισμό του.

Πυροσβέστες και εθελοντές βρίσκονται στο σημείο και προσπαθούν να καταστείλουν την έντασή του.

Το ίδιο είχε συμβεί νωρίτερα και στην περιοχή του Προφήτη Ηλία όπου οι φλόγες πλησίαζαν επικίνδυνα τις εγκαταστάσεις αλλά και τις κεραίες που βρίσκονται στην περιοχή.

Χωρίς ενεργό μέτωπο η Δυτική Αττική

Στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής δεν υπάρχει αυτή την στιγμή ενεργό μέτωπο από το βράδυ της Πέμπτης (20/7). Ωστόσο οι ακραίες συνθήκες που επικρατούν δεν μπορούν να αποκλείσουν τον κίνδυνο επέκτασης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχο Γιάννη Αρτοποιό.

Οι πυροσβέστες με τα επίγεια που διαθέτουν προχωρούσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην κατάσβεση σε σημεία που έκαιγαν.

Όπως λένε οι πυροσβέστες η φωτιά αναπτύσσει μια δική της θερμική συμπεριφορά και δημιουργεί διαρκώς νέα μέτωπα, κάτι που κάνει την προσπάθεια της κατάσβεσης ακόμα δυσκολότερη.

Στο σημείο κατά τη διάρκεια της νύχτας επιχειρούσαν ενισχυμένες δυνάμεις με 350 πυροσβέστες με 122 οχήματα και 8 πεζοπόρα τμήματα ενώ μέχρι τις 9.00 το βράδυ, υπάρχει και συνδρομή από 23 εναέρια μέσα συνολικά.

Σε ύφεση η πυρκαγιά στη Λακωνία

Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά στη Λακωνία, ωστόσο υπάρχει ενεργό σημείο προς το ανατολικό τμήμα της φωτιάς, σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 5 περιοχές

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα σε πέντε περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr):

  • στην Περιφέρεια Αττικής
  • στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας),
  • στην Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας),
  • στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου), και
  • στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας).

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.ά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Διαβάστε επίσης:

Αρτοποιός: Τρεις συλλήψεις στην Κρήτη για πρόκληση πυρκαγιάς – Έκκληση στους πολίτες να είναι προσεκτικοί

Εύβοια: Λήξη συναγερμού, η φωτιά ήταν… σκόνη από γεωργικές εργασίες

Θερινό πρόγραμμα ΟΑΣΑ: Σε ποιες γραμμές μειώνονται τα δρομολόγια και σε ποιες αυξάνονται

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 17:06