search
ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 07:15
MENU CLOSE

Αντίγουα: Η πόλη-μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO που «ζει» πάνω σε τέσσερα ηφαίστεια (photos/videos)

21.07.2023 12:06
antigua_2107_1460-820_new
credit: AP

Η Αντίγουα είναι ο πιο δημοφιλής προορισμός στη Γουατεμάλα, αλλά η γραφική πόλη είναι χτισμένη πάνω σε μια σεισμογενή περιοχή. Κι αυτό το χαρακτηριστικό της δίνει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της, που τον αναδεικνύει η φωτορεπόρτερ Μπέλα Φαλκ στο BBC.

Η Αντίγουα έχει κηρυχθεί μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO και θεωρείται το διαμάντι στο στέμμα της χώρας.

Πιο μικρή, πιο ασφαλής και λιγότερο πολύβουη από την πρωτεύουσα, την πόλη της Γουατεμάλας, η Αντίγουα είναι γνωστή για τα γραφικά σοκάκια με τα πολύχρωμα κτήρια από την εποχή της αποικιοκρατίας, τις ιστορικές εκκλησίες και τα διάσημα καφέ και εστιατόρια.

Το σήμα-κατατεθέν της πόλης είναι η βαμμένη κίτρινη αψίδα της Σάντα Καταλίνα, που χτίστηκε το 1694 ώστε οι καλόγριες του κλειστού τάγματος της Σάντα Καταλίνα να περνούν από το μοναστήρι προς το σχολείο χωρίς να εκτίθενται σε δημόσιο χώρο. Σήμερα είναι το μνημείο που σπεύδουν να φωτογραφίσουν όλοι οι επισκέπτες της Γουατεμάλας.

Η καρδιά της πόλης χτυπά στο Κεντρικό Πάρκο της Αντίγουα, περίκλειστο ανάμεσα σε κομψές κιονοστοιχίες και κτήρια του 18ου αιώνα. Είναι το σημείο συνάντησης και αναψυχής των κατοίκων της πόλης. Εδώ που ο επισκέπτης παίρνει μια ιδέα από την συνύπαρξη πολλών πολιτισμών: ιθαγενείς Μάγια με παραδοσιακές φορεσιές κάθονται δίπλα σε νέους που ντύνονται με τον πλέον σύγχρονο τρόπο και τους επισκέπτες απ΄ όλο τον κόσμο.

Από το Σαντιάγο στην Αντίγουα

Μέχρι τον 18ο αιώνα, η Αντίγουα, που ονομαζόταν τότε Σαντιάγο, ήταν η πρωτεύουσα της χώρας και μία από τις πιο σπουδαίες πόλεις της ισπανικής αυτοκρατορίας. Αλλά η πόλη είναι χτισμένη σε ενεργή τεκτονική ζώνη, με τέσσερα ηφαίστεια – το Άγουα, το Φουέγο, το Ακατενάνγο και το Πακάγια.

Το 1773 έγινε μια σειρά από καταστροφικούς σεισμούς και η κυβέρνηση αποφάσισε την μετεγκατάσταση της πρωτεύουσας στην πόλη της Γουατεμάλας. Έτσι, το Σαντιάγο μετονομάστηκε σε La Antigua Guatemala – η Παλιά Γουατεμάλα, απ΄ όπου έμεινε το σημερινό της όνομα – Αντίγουα.

Ένα από τα κτήρια που υπέστησαν μεγάλες ζημιές από τους σεισμούς ήταν ο καταπληκτικός καθεδρικός ναός, που είχε χτιστεί το 1545 και στεκόταν αγέρωχος για πάνω από 200 χρόνια μέχρι που έγινε ο σεισμός. Σήμερα είναι ένας χώρος αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, με κάποιες κολώνες να στέκουν όρθιες και τα γλυπτά να είναι στοιβαγμένα κοντά στα ξωκκλήσια, ενώ περιστέρια φωλιάζουν στις κόγχες.

Τα ηφαίστεια – φύλακες άγγελοι της πόλης

Αλλά τα ηφαίστεια που ήταν οι εχθροί της πόλης, έγιναν με το πέρασμα το χρόνου οι φίλοι της, καθώς είναι ένας πόλος έλξης τουριστών.

Το πιο δημοφιλές ηφαίστειο είναι το ύψους 3.768 μέτρων Βολκάν δε Φουέγο, το Ηφαίστειο της Φωτιάς, ένα από τα πιο ενεργά στον κόσμο. Είναι ενεργοποιημένο από το 2002 εκλύοντας λάβα και ηφαιστειακή τέφρα από τα σπλάχνα του, κάθε 15-30 λεπτά.

Οι επισκέπτες που θέλουν να δουν την αδιάκοπη δύναμη που κρύβει η γη μπορούν να περπατήσουν στο διπλανό ηφαίστειο Ακατενάνγο, όπου υπάρχει δυνατότητα διανυκτέρευσης σε κατασκηνώσεις. Οι επισκέπτες έχουν έτσι τη δυνατότητα να φωτογραφίσουν την απόκοσμη επίδειξη δύναμης που κάνει το ηφαίστειο με την κόκκινη λάβα να εκτοξεύεται από τον κρατήρα, φωτίζοντας τον σκοτεινό ουρανό.

Άλλο ένα δημοφιλές ηφαίστειο είναι το Πακάγια, περίπου 50 χιλιόμετρα από την Αντίγουα. Μέχρι το 2021 έκανε συχνά εκρήξεις, αλλά σήμερα έχει σταματήσει και υπάρχουν οδηγοί που συνοδεύουν τους επισκέπτες μέχρι τις παρυφές του ηφαιστείου, όπου βλέπουν τους όγκους λάβας. Κι εκεί οι οδηγοί δείχνουν στους επισκέπτες πως μπορούν να μαγειρέψουν άγρια χόρτα, στην πλαγιά του ηφαιστείου, που εξακολουθεί να εκλύει θερμότητα.

Διαβάστε επίσης:

Ολλανδία: «Στοπ» στα κρουαζιερόπλοια από τον δήμο του Άμστερνταμ (videos)

Γιοχάνεσμπουργκ: Υπόγεια έκρηξη τίναξε στον άερα δεκάδες οχήματα – Συγκλονιστικό βίντεο

NASA: Ο Ιούλιος του 2023 ίσως ο πιο θερμός που έχει καταγραφεί ποτέ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 30.04.2024 07:14