search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 08:15
MENU CLOSE

Νύχτα πύρινης κόλασης σε Ρόδο και Κέρκυρα στη σκιά της συντριβής του Καναντέρ

25.07.2023 21:00
fotia-213-new

Εφιαλτική αναμένεται ακόμη μία νύχτα σε Ρόδο και Κέρκυρα με τη μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων να εξακολουθεί να δίνεται αδιάκοπα, στη σκιά της συντριβής του Καναντέρ στον Πλατανιστό Εύβοιας.

Νωρίτερα, νεκροί ανασύρθηκαν έπειτα από έρευνες οι 2 χειριστές του Canadair που συνετρίβη το μεσημέρι της Τρίτης στην Κάρυστο, την ώρα που το αεροσκάφος επιχειρούσε για κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς και έκανε χαμηλή προσέγγιση σε πύρινο μέτωπο. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε την κήρυξη τριήμερου εθνικού πένθους στις Ένοπλες Δυνάμεις. Συγκλονισμένος ο πολιτικός κόσμος σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Συνολικά 53 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο, εκ των οποίων «οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική.

Ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας επιχειρούν στα μέτωπα των πυρκαγιών, ενώ μέχρι τη δύση του ηλίου επιχειρούσαν οι εναέριες δυνάμεις. «Οι σημαντικότερες από αυτές εξελίσσονται σε Ρόδο και Κέρκυρα», σημειώνει η Πυροσβεστική.

Αναφορικά με την πυρκαγιά στη Ρόδο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι αναζωπυρώσεις που εκδηλώθηκαν κυρίως στη νοτιοανατολική πλευρά του νησιού έλαβαν διαστάσεις, γι’ αυτό το λόγο εκδόθηκαν τρία μηνύματα από το 112 για εκκένωση των οικισμών Βάτι, Πλημμύρι και Λαχανιά καθώς και Γεννάδι προς ασφαλή κατεύθυνση. Μήνυμα του 112 στάλθηκε για την εκκένωση και των περιοχών Καλαμάκι και Απραός πρς το λιμάνι της Κασσιόπης.

Οι αναζωπυρώσεις συνεχίζονται στο Γεννάδι οπως και στο χωριό Μαλώνα, τη στιγμή που έχουν καταστραφεί σπίτια και ολοένα και περισότεροι κάτοικοι παρακολουθούν έντρομοι τους κόπους ετών να χάνονται στις φλόγες.  Μάχη δίνεται στην γύρω περιοχή, αφού υπάρχει κίνδυνος να μπει η φωτιά στον οικισμό. Και στη Μαλώνα επιχειρούν πυροσβέστες και αρκετοί εθελοντές.

Την κατάσβεση επιχειρούν 266 πυροσβέστες με 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 55 οχήματα, πλήθος εθελοντών κι όλοι οι φορείς Πολιτικής Προστασίας.

Δύσκολη η κατάσταση στην Κέρκυρα

Σχετικά με την Κέρκυρα, παραμένει δύσκολη η κατάσταση στο χωριό Λούτσες και στους οικισμούς Σύκι και Ημερολιά. Στις Λούτσες οι φλόγες έχουν φτάσει σε αυλές σπιτιών, ενώ έκαναν στάχτη ένα ξυλουργείο.

Όπως τονίζει η Πυροσβεστική, οι αναζωπυρώσεις είναι πολλές στην ευρύτερη περιοχή της βορειοανατολικής πλευράς του νησιού. Οι φλόγες απείλησαν τους οικισμούς Λούτσες, Ημερολιά, Σύκι καθώς και Απράος Καλαμάκι και γι’ αυτό το λόγο εκδόθηκαν τέσσερα μηνύματα από το 112 για απομάκρυνση των κατοίκων προς ασφαλή κατεύθυνση.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, «στον Πλατανιστό Καρύστου Ευβοίας και στο Δερβενάκι Αχαΐας, μέχρι στιγμής, οι πολλαπλές αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται».

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όλης της επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών καθώς και του ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς.

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού για έξι περιφέρειες της χώρας

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για αύριο, Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2023, προβλέπεται:

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Αττικής

• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)

• Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας)

• Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αχαΐας)

• Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)

• Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Θεσσαλονίκης)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Κρήτης

• Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας, ΠΕ Μεσσηνίας)

• Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

• Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, ΠΕ Ηλείας)

• Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Καρδίτσας, ΠΕ Τρικάλων)

• Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Πιερίας, ΠΕ Ημαθίας, ΠΕ Πέλλας, ΠΕ Κιλκίς, ΠΕ Σερρών, ΠΕ Χαλκιδικής, ‘Αγιον Όρος)

Επίσης, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εκδόθηκε σήμερα Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), για αύριο Τετάρτη 26 Ιουλίου αναμένονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα, όμως μετά το μεσημέρι θα ξεκινήσει από τη βορειοδυτική Ελλάδα η αποδρομή του καύσωνα κυρίως με πολύ ισχυρούς βόρειους βορειοδυτικούς ανέμους.

«Παρακαλούμε όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών», υπογραμμίζει η Πυροσβεστική σε ανακοίνωσή της.

Διαβάστε επίσης:

Πτώση καναντέρ στην Κάρυστο: 50 ετών τα αεροσκάφη που σβήνουν φωτιές – Αποκτήθηκαν το 1975

Πώς συνετρίβη το Kαναντέρ στην Κάρυστο – Η πρόσκρουση του φτερού στο δέντρο και η δεξιά κλίση πριν την πτώση (Videos)

Έκκληση ΓΣΕΕ στους καταναλωτές: Μην χρησιμοποιείτε τις υπηρεσίες delivery εν μέσω καύσωνα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 08:10