search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 18:02
MENU CLOSE

Μυτιληναίος: Έρχεται στρατηγική εξαγορά στον κλάδο μεταλλουργίας

27.07.2023 17:21
ΜYTILINAIOS

Σημαντική εξαγορά στρατηγικής σημασίας στον τομέα της μεταλλουργίας προανήγγειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος κατά την ενημέρωση των αναλυτών για τα αποτελέσματα εξαμήνου της εταιρείας.

Συγκεκριμένα απαντώντας σε ερωτήσεις των αναλυτών ο επικεφαλής της εταιρείας ανέφερε ότι η εξαγορά στον κλάδο της μεταλλουργίας θα ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα ενώ περιέγραψε τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από την δραστηριότητα αυτή με την εκμετάλλευση των συνεργειών με τον τομέα της πράσινης παραγωγής ρεύματος. «Θα βλέπουμε ολοένα και συχνότερα, μηδενικές τιμές ρεύματος, όσο δεν υπάρχει ακόμα επαρκής τεχνολογία αποθήκευσης ή δικτύων. Η Mytilineos επωφελείται από αυτή τη συνθήκη διότι διαθέτει την «μεγαλύτερη μπαταρία» – το Αλουμίνιον της Ελλάδος. Αν μπορούμε να τροφοδοτούμε το Αλουμίνιο με μηδενικές τιμές ρεύματος, αντιλαμβάνεστε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Στην Ευρώπη οι περισσότερες μονάδες έκλεισαν και είναι άγνωστο αν θα επαναλειτουργήσουν λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους. Ήδη στην Ελλάδα κινούμαστε για να καλύψουμε τις ανάγκες τόσο του αλουμινίου όσο και του retail με «πράσινη» παραγωγή ενέργειας», είπε.

Σε ότι αφορά τις επιδόσεις εξαμήνου της εταιρίας αυτές σημείωσαν ιστορικό υψηλό με οδηγό τον κλάδο της ενέργειας.

Συγκεκριμένα ο τζίρος ανήλθε σε πάνω από 2,5 δισ. ευρώ, με άνοδο 17%. Στα 438 εκατ. ευρώ τα EBITDA, άλμα 49% σε ετήσια βάση.

Ο κ. Μυτιληναίος επανέλαβε εξάλλου την πρόβλεψη για λειτουργικά κέρδη (EBITDA) πάνω από 1 δισ. ευρώ το 2023 ενώ για το ενδεχόμενο εισαγωγής σε ξένο Χρηματιστήριο υπογράμμισε ότι το σημαντικό στοιχείο είναι η διεθνοποίηση της εταιρείας που είναι πραγματικότητα.

Επίσης ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι θα συνεχιστούν οι επενδύσεις στον Καναδά, καθώς και ότι σύντομα θα επιτευχθεί η επενδυτική βαθμίδα.

Ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ακόμη:

-Για την ανάπτυξη της εταιρείας: Η εταιρεία έχει αλλάξει επίπεδο, τα νέα μεγέθη ήρθαν για να μείνουν. Ήδη κοιτάμε το 2024, τα μεγέθη για το 2023 είναι γνωστά.

-Για την παραγωγή γάλλιου: Είμαστε σε επικοινωνία με τη Κομισιόν. Χρειάζονται κάποιες επενδύσεις αλλά εφόσον πάρουμε την επενδυτική απόφαση θα μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες της Ευρώπης.

-Για το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών : Θα συνεχιστεί γιατί εξακολουθούμε να πιστεύουμε στην εταιρεία.

-Για την επενδυτική βαθμίδα: Η εταιρεία αναγνωρίζεται από τις αγορές σαν να έχει πετύχει το στόχο, όπως φάνηκε από την δημόσια εγγραφή για το ομόλογο. Δεν υπάρχει πίεση στα περιθώρια εξαιτίας της ανόδου των επιτοκίων η οποία φαίνεται ότι ολοκληρώνεται.

-Για την επένδυση στον Καναδά που ανακοινώθηκε πρόσφατα: Δεν θα είναι η τελευταία. Η στήριξη που προσφέρει η κυβέρνηση στις «πράσινες» επενδύσεις είναι μεγάλη και σύντομα θα υπάρξουν πολλές ανάλογες επενδύσεις στη χώρα.

-Για την νέα μονάδα φυσικού αερίου: Ήδη από τον Ιούλιο συνεισφέρει στο σύστημα σημαντικές ποσότητες ενέργειας αν και δεν έχει τεθεί ακόμη σε εμπορική λειτουργία.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος: «Οι ισχυρές οικονομικές επιδόσεις στο Α’ Εξάμηνο του 2023 επιβεβαιώνουν, για μία ακόμα φορά, την ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού μοντέλου της MYTILINEOS απέναντι στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς, στην πρωτοφανή μεταβλητότητα των τιμών της ενέργειας κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας αλλά και στις εντονότερες πληθωριστικές πιέσεις που έχουν καταγραφεί τα τελευταία πολλά χρόνια.

Πιστοποιούν επίσης τα απτά οφέλη που προκύπτουν από τον πρόσφατο εταιρικό μετασχηματισμό της MYTILINEOS Energy & Metals, ο οποίος έχει ήδη λάβει θερμή υποδοχή στις διεθνείς χρηματοοικονομικές και χρηματοπιστωτικές αγορές κεφαλαίων. Τα πλεονεκτήματα και οι σημαντικές συνέργειες που επιφέρει η συνύπαρξη των Κλάδων της Ενέργειας και των Μετάλλων γίνονται όλο και περισσότερο ορατά και αποτελούν τους βασικούς μοχλούς ανάπτυξης της Εταιρείας παρά τις συνθήκες νομισματικής σύσφιξης και τη σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας στο Α’ Εξάμηνο του έτους».

Αναλυτικά τα αποτελέσματα

O κύκλος εργασιών αυξήθηκε σε €2.516 εκατ. έναντι €2.154 εκατ. στο Α’ Εξάμηνο του 2022, σημειώνοντας αύξηση 17% παρά την σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας και μετάλλων. Τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) σημείωσαν επίσης σημαντική αύξηση, κατά 49% στα €438 εκατ. έναντι €293 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, επωφελούμενα από τη σταθερή αύξηση της κερδοφορίας του Κλάδου της Ενέργειας και συγκεκριμένα της δραστηριότητας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), η οποία συνεισέφερε το μεγαλύτερο ποσοστό (29%) στα EBITDA του Κλάδου, καθώς και της προμήθειας ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, ως αποτέλεσμα της συνεχούς διεθνοποίησης των δραστηριοτήτων της Εταιρείας.

H MYTILINEOS πέτυχε την ιστορικά καλύτερη επίδοσή της σε A’ Εξάμηνο έτους με οδηγό τον Κλάδο της Ενέργειας. Συγκεκριμένα, πέραν της σημαντικής συνεισφοράς της M Renewables (ΑΠΕ Ελλάδας και εξωτερικού), η οποία είδε την κερδοφορία της να υπερδιπλασιάζεται (+117%) σε σύγκριση με το Α’ Εξάμηνο του 2022, ο κλάδος της Ενέργειας ευνοήθηκε επίσης από την ουσιαστική ενδυνάμωση της παρουσίας της MYTILINEOS στην προμήθεια φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης. Παράλληλα στην εγχώρια αγορά, η παρουσία της MYTILINEOS στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, ενισχύεται σταθερά, καθώς με την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξαγοράς της WATT+VOLT, το ενιαίο μερίδιο αγοράς πλέον προσεγγίζει το 13%, με περισσοτέρους από 500.000 πελάτες.

Ο Κλάδος της Μεταλλουργίας, στο Α’ Εξάμηνο του 2023, επανέλαβε τα ιστορικά υψηλά επίπεδα κερδοφορίας του Α’ εξαμήνου του 2022, παρά τη σημαντική πτώση τόσο των premia (>50%) όσο και των τιμών αλουμινίου (~23%). Η επίδοση αυτή οφείλεται κυρίως στην έγκαιρη ανάληψη δράσεων, από τη Διοίκηση της Εταιρείας, αναφορικά τόσο με την κατοχύρωση ευνοϊκών τιμών LME, ισοτιμίας €/$ όσο και για τον έλεγχο του κόστους. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις, κομβικής σημασίας, συνέργειες που προσφέρει η συνύπαρξη των τομέων Ενέργειας και Μετάλλων, διατηρούν τη MYTILINEOS μεταξύ των ανταγωνιστικότερων παραγωγών αλουμινίου και αλουμίνας παγκοσμίως.

Τέλος, ιδιαίτερα σημαντική ήταν η αύξηση των Καθαρών Κερδών, Μετά από Φόρους και Δικαιώματα Μειοψηφίας, που ανήλθαν σε €268 εκατ., αυξημένα κατά 61% σε σύγκριση με τα €166 εκατ. το αντίστοιχο εξάμηνο του 2022.

Οι οικονομικές επιδόσεις της MYTILINEOS αναμένεται να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο στο δεύτερο εξάμηνο του 2023, με νέες επενδύσεις που σταδιακά εισέρχονται σε φάση ολοκλήρωσης, όπως η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής 826MW. Παράλληλα, προωθούνται σημαντικές επενδύσεις σε ΑΠΕ που αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο έργων και τις οικονομικές επιδόσεις της M Renewables. Τα παραπάνω θα έχουν ως αποτέλεσμα, νέα, σημαντικά υψηλότερα επίπεδα κερδοφορίας, ενώ οι θετικές οικονομικές ροές επιτρέπουν την πραγματοποίηση όλων αυτών των επενδύσεων και την αύξηση του κύκλου εργασιών με απόλυτο έλεγχο στους βασικούς δείκτες μόχλευσης.

Αναφορικά με τη δραστηριότητα των κατασκευών, τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) του νεοσυσταθέντος, από απόσχιση κλάδου της MYTILINEOS ανήλθαν σε €7 εκατ. έναντι €5 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Στο τέλος του Α’ εξαμήνου του 2023, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των εκτελούμενων έργων υποδομών ξεπερνά τα €550 εκατ., ενώ συμπεριλαμβανομένων των έργων που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο επικείμενης συμβασιοποίησης ξεπερνά τα €900 εκατ. Οι προοπτικές του κατασκευαστικού κλάδου στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα θετικές, κυρίως για έργα παραχωρήσεων και Συμπράξεων Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), στα οποία ο Τομέας Υποδομών φιλοδοξεί εφεξής να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο Κλάδος Ενέργειας κατέγραψε κύκλο εργασιών €1.994 εκατ. που αντιστοιχεί σε 79% του συνολικού κύκλου εργασιών, σημειώνοντας αύξηση κατά 22% σε σχέση με το Α’ Εξάμηνο του 2022. Τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα €303 εκατ., αυξημένα κατά 92% έναντι €157 εκατ. το Α’ Εξάμηνο του 2022.

Διαβάστε επίσης:

Εξαγορά του 50% της Enel Green Power Hellas από τη Macquarie – Στα 345 εκατ. ευρώ το deal

«Καλπάζει» ξανά το Airbnb – Πληρότητα, τιμές και μέρες διαμονής ξεπερνούν το 2019

Έρευνα FREENOW: Η Ελλάδα στους 3 κορυφαίους καλοκαιρινούς προορισμούς της Ευρώπης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 17:59