search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 11:41
MENU CLOSE

Ώρα για συστράτευση στο πρότυπο των εθνικών ευεργετών

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2292
27/7/2023
27.07.2023 09:43
marianna_vardinogianni

Η εκδημία της Μαριάννας Βαρδινογιάννη, μιας γυναίκας με ιδιαίτερη κοινωνική προσφορά, δίνει, αν μη τι άλλο, τροφή για σκέψη σε ένα σοβαρό ζήτημα. Είναι, λοιπόν, αλήθεια ότι στην Ελλάδα οι άνθρωποι μεγάλης οικονομικής επιφάνειας αντιμετωπίζονται κατά κανόνα με επιφύλαξη, σκεπτικισμό και… απόρριψη. Αυτό δεν συνέβη στην περίπτωσή της, καθώς η Μ.Β. ήταν ένα πρόσωπο με ευδιάκριτη προσφορά και με κορυφαίο έργο της την ΕΛΠΙΔΑ – Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο και της ομώνυμης ογκολογικής μονάδας παίδων.

Η προσωπική εργασία της Μαριάννας Βαρδινογιάννη, η συνεχής παρουσία και η αφοσίωσή της για περισσότερα από τριάντα χρόνια στην – μοναδική στο είδος της στην Ελλάδα – ογκολογική μονάδα αποτελούν και κάτι περισσότερο από ένα παράδειγμα προς μίμηση: ένα πανίσχυρο κίνητρο για το ίδιο το κράτος να κινητοποιήσει ανθρώπους με ισχύ και να δημιουργήσει ένα δίκτυο εθνικής προσφοράς.

Κάνοντας μια αναδρομή στο έργο των μεγάλων ευεργετών του ελληνικού έθνους, σε περιστάσεις δύσκολες και ιδιαίτερα στα χρόνια που αυτό προσπαθούσε να σταθεί όρθιο, να στερεώσει και να ολοκληρώσει την ανεξαρτησία του, μπορούμε να διαπιστώσουμε την τεράστια σημασία της συνδρομής τους – όσο και αν πολλοί, για λόγους «ταξικούς» ή ιδεολογικούς, θα συνεχίσουν να αμφισβητούν και τα πρόσωπα και την προσφορά τους.

Τα ελάχιστα τελευταία χρόνια ένα σοβαρό τμήμα της ομογένειας, ξεπερνώντας τα πολλά βαρίδια που είχαν δημιουργηθεί με τα χρόνια στη σχέση των οικογενειών και της κοινότητάς τους με την Ελλάδα και το ελληνικό πολιτικό σύστημα, ανέλαβαν – και συνεχίζουν να αναλαμβάνουν – αξιοσημείωτες πρωτοβουλίες υπεράσπισης της χώρας μας.

Διόλου τυχαία, αυτό συνέβη με την αλματώδη αύξηση της τουρκικής απειλής. Χάρη λοιπόν στη δραστηριοποίηση των ομογενών η Ελλάδα επιχειρεί να έχει ένα υπολογίσιμο αντίβαρο στη σημασία που διαχρονικά έχει η Τουρκία στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το τεράστιο βάρος των προκλήσεων και των απειλών που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας είναι, πιστεύουμε, επαρκής λόγος για να επιχειρηθεί η συστράτευση ανθρώπων ισχυρών, με αίγλη και οικονομική επιφάνεια. Δεδομένου ότι διαχρονικά οι κυβερνήσεις μας – της σημερινής μη εξαιρουμένης – έχουν επιδείξει ιδιαίτερη προσήλωση στην προστασία των συμφερόντων της οικονομικής ελίτ, είναι ίσως η ώρα για την πρόσκληση σε μια σχεδιασμένη εθνική συνδρομή με σαφές περιεχόμενο και στόχους.

Επειδή, ωστόσο, οι ανταγωνισμοί αποτελούν κύριο χαρακτηριστικό των σχέσεων μεταξύ των οικονομικά ισχυρών, ένα παράδειγμα πίστης, αφοσίωσης και ανιδιοτέλειας – όπως αυτό που πρέσβευε η Μαριάννα Βαρδινογιάννη – θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο και κίνητρο για μια ιστορικής σημασίας πρωτοβουλία…

Διαβάστε επίσης:

Η Κύρα Κάπη εγκαταλείπει προσωρινά το Μαξίμου αλλά για… καλό

Προκαλεί βουλευτής των Σπαρτιατών: «Φυλακίσατε τον Κασιδιάρη για να του πάρετε τις ψήφους»

Ο σκύλος του Μπάιντεν… δαγκώνει

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 11:40