search
ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 11:54
MENU CLOSE

Βιβλίο: Η επανένωση τόπων και ψυχών

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2292
27/07/2023
30.07.2023 06:08
VIVLIO

Bernhard Schlink
Η εγγονή
Μετάφραση: Απόστολος Στραγαλινός
Εκδόσεις: Κριτική
Σελ.: 408

Από τους κορυφαίους εκπροσώπους της γερμανόφωνης πεζογραφίας, ο Μπέρνχαρντ Σλινκ, πάντα με την απύθμενου βάθους, ήσυχη γραφή του καταφέρνει να μιλήσει για τους σπινθήρες των ανθρώπινων ζητημάτων και τον αντίκτυπο της Ιστορίας στη μοίρα τους και στην πορεία τους. 

Το πιο πρόσφατο έργο του «Η εγγονή», μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κριτική – που με φροντίδα και συνέπεια εκδίδουν όλα τα θαυμάσια έργα του Σλινκ τα τελευταία χρόνια – σε εξαιρετική μετάφραση του Απόστολου Στραγαλινού.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε έκταση μυθιστόρημά του έως σήμερα και πραγματεύεται θέματα ζωής, θανάτου, κενής καρδιάς, αποχωρισμού, γκρεμών, αδιεξόδων, ορίων και κατανόησης των ανθρώπινων σχέσεων, ταυτόχρονα με θέματα ανθρώπων που, ενώ ανήκουν σε διαφορετικούς ιδεολογικά κόσμους, προσπαθούν να έρθουν κοντά.

Με απόλυτη ισορροπία και δεξιοτεχνία, ο Σλινκ ανατέμνει το παρελθόν, επισημαίνει λάθη και τραγωδίες, χωρίς διάθεση και τάση να καταδικάσει. Επικεντρώνεται τόσο στον εσωτερικό βουβό ή βροντερό πόλεμο της ψυχής των ηρώων του όσο και στη μάχη μεταξύ προσωπικών και συλλογικών πεποιθήσεων, στην κληρονομιά της γερμανικής επανένωσης και στη θανάσιμη δύναμη των κρυμμένων μυστικών.

Το μυθιστόρημα ξεκινά με μιαν αυτοκτονία και τελειώνει με μιαν αχτίδα ελπίδας ενώ στο ενδιάμεσο λαμβάνουν χώρα η αποκάλυψη μυστικών, η έρευνα, τα εμπόδια, το ενδότερο σκάψιμο, η σπίθα μιας νέας αρχής, η απογοήτευση, η αποδοχή μιας ανελέητα σκληρής πραγματικότητας και το τραύμα μιας χώρας που ακόμα παραμένει ανεπούλωτο.

Η υπόθεση

2015. Ο Κάσπαρ είναι ένας εβδομηντάχρονος βιβλιοπώλης. Ένα βράδυ επιστρέφει στο σπίτι του από το βιβλιοπωλείο και βρίσκει τη σύζυγό του Μπίργκιτ νεκρή από «ανυπομονησία». Οι δυο τους ήταν μαζί από το 1964, όταν εκείνη ήταν φοιτήτρια από το ανατολικό τμήμα του Βερολίνου κι εκείνος φοιτητής από το δυτικό. Ο Κάσπαρ τη βοήθησε να αποδράσει από την Ανατολική Γερμανία προκειμένου να ζήσουν μαζί. 

Μέρες μετά τον θάνατο της Μπίργκιτ, ο Κάσπαρ ανακαλύπτει μέσω των φακέλων και των προσωπικών της σημειώσεων το μυστικό της: η Μπίργκιτ είχε αφήσει πίσω στη χώρα της μια κόρη. Κι εκεί είναι που αρχίζει η ουσιαστική δράση αυτού του συναρπαστικού μυθιστορήματος. Μέσα στη συντριβή και στο πένθος του, ο Κάσπαρ αναλαμβάνει αυτό που δεν κατάφερε ποτέ να κάνει η σύζυγός του: να βρει τη χαμένη της κόρη. Η αναζήτηση αυτή φανερώνει δρόμους με ρωγμές και πληγές που προκάλεσαν η Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, η επανένωση και η προσπάθεια προσαρμογής της στη Δύση.

Η κόρη της Μπίργκιτ είναι παντρεμένη, ζει σε μια κοινότητα που «διοικείται» από νεοναζί νοσταλγούς του Χίτλερ και έχει μια κόρη, την δεκατετράχρονη Ζίγκρουν. Ο Κάσπαρ αναγνωρίζει στο πρόσωπο της έφηβης την εγγονή που θα ήθελε να έχει και η Ζίγκρουν, από την πρώτη στιγμή, τον θεωρεί παππού της. Ένας άντρας ώριμος, με γνώσεις, ευγένεια και αγάπη για την τέχνη, την κλασική μουσική και τα βιβλία, και ένα κορίτσι μεγαλωμένο σε τοξικό ακροδεξιό περιβάλλον έρχονται κοντά.

Οι πορείες τους συγκλίνουν και αποκλίνουν σε έναν παράλογο κόσμο με σταθερές το ανοιχτό τραύμα και τις ακλόνητες πεποιθήσεις που γεννούν μίσος και βία.

Διαβάστε επίσης:

10 συγγραφείς προτείνουν 50 βιβλία για το καλοκαίρι

Μια ανθολογία αγάπης κι ανταπόδοσης!

Η πνευματική ελευθερία των γυναικών – Μέσα από την οξυδερκή ματιά της Βιρτζίνια Γουλφ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 01.05.2024 11:25