search
ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 15:24
MENU CLOSE

Βιβλίο: Μια ανθολογία αγάπης κι ανταπόδοσης!

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2290
14/07/2023
16.07.2023 07:03
vivlio

Ενενήντα δύο Ρουμάνοι ποιητές του 20ού αιώνα: Μια συναισθηματική ανθολογία

Επιμέλεια – Εισαγωγή – Μετάφραση: Δημήτρης Κανελλόπουλος

Εκδόσεις: Οροπέδιο

Σελ.: 344

Ο χρόνος, το μεγάλο αυτό μυστήριο που ταυτίζει την ανθρώπινη ζωή με αριθμούς, εποχές, τόπους και πρόσωπα, παίζει περίεργα παιχνίδια στη ζωή των ανθρώπων. Κάποιες περίοδοι της ζωής μας ξεχνιούνται ή μένουν στην άκρη της μνήμης, ενώ άλλες παραμένουν κυρίαρχες για όλη μας τη ζωή και μας καθορίζουν. Όποιος γνωρίζει τον βραβευμένο μας πεζογράφο και ποιητή Δημήτρη Κανελλόπουλο το καταλαβαίνει στο ακέραιο, καθώς θαρρείς πως τα πέντε χρόνια της φοιτητικής του ζωής στην πόλη του Κλουζ της Ρουμανίας «γεμίζουν» όλη του τη ζωή! Η σχέση αυτή που απέκτησε με τη Ρουμανία, τον τόπο και τον πολιτισμό της, αλλά και με το έντονο ελληνικό παρελθόν της χώρας, ζώντας μάλιστα εκεί επί Τσαουσέσκου, ενός ιδιότυπου κομμουνιστικού καθεστώτος, σηματοδοτεί όχι μόνο μια ιστορική εποχή αλλά και την πρώτη πολιτική – υπαρξιακή κρίση που τον καθόρισε διαμορφώνοντάς τον αποφασιστικά. Έτσι μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η Ρουμανία σφράγισε τη ζωή τού Κανελλόπουλου, καθώς δέθηκε με τη χώρα σε μια περίοδο έντονων, για τον ίδιο, εσωτερικών ανακατατάξεων, καθώς επίσης τον συνέδεσε με μια από τις πλέον ακμάζουσες ελληνικές κοινότητες του διάσπαρτου ελληνισμού.

Προς καλή του τύχη, το μέλλον του δεν υπήρξε πολιτικό, αλλά λογοτεχνικό. Τόσο η ρουμανική λογοτεχνία όσο και γενικότερα ο ρουμανικός πολιτισμός τον επηρέασαν βαθιά. Ένα ακόμα δείγμα αυτού του άρρηκτου δεσμού που τον συνδέει εδώ και σχεδόν μισό αιώνα τώρα με τον συναισθηματικό χρόνο και τόπο των φοιτητικών του σπουδών, είναι κι αυτή η ανθολογία, την οποία δούλεψε ως εκδότης, επιμελητής, ανθολόγος και μεταφραστής! Ενενήντα δύο ποιητές του περασμένου αιώνα ανθολογούνται συγκροτώντας μιαν ολοκληρωμένη εικόνα για την ποίηση αυτής της σημαντικής βαλκανικής χώρας.

Η ανθολογία αυτή είναι προϊόν αγάπης του μεταφραστή για τους ανθρώπους, τον πολιτισμό της χώρας στην οποία σπούδασε κι έζησε αρκετά χρόνια και προσφέρεται δωρεάν.

Οι προτάσεις της εβδομάδας

Η Φωνή της

Επιμέλεια: Σίσσυ Δουτσίου, Μαρία Κουρουτσίδου, Αλεξάνδρα Μητσιάλη, Όλγα Μπακοπούλου, Χίλντα Παπαδημητρίου, Κατερίνα Παπαντωνίου, Ελένη Πριοβόλου

Πρόλογος: Μαρία Γκασούκα

Εκδόσεις: Καστανιώτης

Σελ.: 384

Πενήντα τρεις γυναίκες συγγραφείς της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας ενώνουν τις φωνές τους σε μία Φωνή, θέλοντας να μιλήσουν για την πραγματικότητα της έμφυλης βίας, ορατής και αόρατης, για τις δομές της έμφυλης κυριαρχίας στην πολυπλοκότητά τους, για τα βιώματα της καταπίεσης αλλά και του αγώνα για ενδυνάμωση, χειραφέτηση, αληθινή συντροφικότητα και αλληλεγγύη.

Τα διηγήματά τους συγκλονίζουν, καθώς αφηγούνται ιστορίες βίας και αντίστασης ταξιδεύοντας από τα πιο απόμακρα χωριά ώς τις μεγαλουπόλεις, από την Ευρώπη ώς τα βάθη της Αφρικής και τη Λατινική Αμερική. Με τον νου πάντοτε στις πρωτοπόρες Ελληνίδες συγγραφείς που ξεχάστηκαν από την επίσημη Ιστορία, οι συγγραφείς του βιβλίου, ζώντας κι αυτές την πραγματικότητα της έμφυλης βίας με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, στο ένα ή το άλλο πεδίο της καθημερινής ζωής, θέλησαν να δυναμώσουν τη φωνή των γυναικών και να ακουστεί η αλήθεια τους.

Γράφουν οι Ελένη Αράπη, Γεωργία Βεληβασάκη, Τζούλια Γκανάσου, Αγγελική Δαρλάση, Σίσσυ Δουτσίου, Βασιλική Δραγούνη, Σόνια Ζαχαράτου, Ελευθερία Θάνογλου, Τζένη Θεοφανοπούλου, Δέσποινα Καϊτατζή-Χουλιούμη, Ελένη Καρασαββίδου, Κατερίνα Καριζώνη, Λίλα Κονομάρα, Κώστια Κοντολέων, Δήμητρα Κουβάτα, Ελένη Λιντζαροπούλου, Εύα Μαθιουδάκη, Κωστούλα Μάκη, Κατερίνα Μαλακατέ, Αργυρώ Μαντόγλου, Σοφία Μαντουβάλου, Πέννυ Μηλιά, Αλεξάνδρα Μητσιάλη, Τέσυ Μπάιλα, Όλγα Μπακοπούλου, Ελένη Μπιρμπίλη, Ελένη Μπουκαούρη, Ιωάννα Μπουραζοπούλου, Σοφία Μπραϊμάκου, Χαρά Νικολακοπούλου, Μαριάννα Νικολάου, Κατερίνα Ι. Παπαδημητρίου, Χίλντα Παπαδημητρίου, Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη, Κατερίνα Ι. Παπαντωνίου, Ελευθερία Παραγιουδάκη, Χάρις Παρασκευοπούλου, Ισμήνη Παφίτη, Αλέκα Πλακονούρη, Ελένη Πριοβόλου, Νατάσα Ρεμούνδου, Φλώρα Σαρτζετάκη, Μαριαλένα Σεμιτέκολου, Ιφιγένεια Σιαφάκα, Μαρία Σκιαδαρέση, Πέλα Σουλτάτου, Ροζίτα Σπινάσα, Εύα Στάμου, Ελένη Στελλάτου, Ιφιγένεια Τέκου, Πασχαλία Τραυλού, Λίλια Τσούβα, Χρύσα Φάντη.

Οι συγγραφείς του τόμου είναι μέλη του Δικτύου γυναικών συγγραφέων κατά της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών «Η φωνή της». Τα έσοδα από τα δικαιώματα του βιβλίου θα δοθούν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας.

Διαβάστε επίσης:

Ένα κουλούρι με… χιούμορ

Βιβλίο: Το φως που τυφλώνει

Βιβλίο: Το θρίλερ της γραφής

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 27.04.2024 15:15