search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 12:21
MENU CLOSE

Βιβλίο: Οι προτάσεις της εβδομάδας

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2292
27/07/2023
30.07.2023 06:09
vivlio

Golfo Alexopoulos
Αρρώστια και απανθρωπιά στο γκουλάγκ του Στάλιν
Μετάφραση: Ίλια Βαΐδη
Εκδόσεις: Καστανιώτη
Σελ.: 480

[…] η πρώτη μελέτη που εξετάζει το σωφρονιστικό σύστημα του γκουλάγκ μέσα από το πρίσμα της υγείας, της ιατρικής και της ανθρώπινης εκμετάλλευσης, ένα καινούριο εγχείρημα που αντλεί από αρχειακό υλικό, το οποίο μέχρι πρόσφατα δεν ήταν προσβάσιμο, και στόχο έχει να προσφέρει στους αναγνώστες μια νέα ανατριχιαστική άποψη για έναν από τους πυλώνες του σταλινικού τρόμου. Η συγγραφέας υποστηρίζει ότι η ανθρώπινη καταστροφή στο γκουλάγκ ήταν προμελετημένη και ακόμα πιο εκτεταμένη από όσο άφηνε το καθεστώς να φανεί, συγκαλύπτοντας τις πραγματικές του διαστάσεις και τις φρικιαστικές του δυνατότητες. (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου.)


Lukas Saul
Γκεστάπο: Ο μηχανισμός τρόμου των ναζί
Μετάφραση: Ηρώ Σκάρου
Εκδόσεις: Κέδρος
Σελ.: 192

Το βιβλίο ξετυλίγει την ιστορία της Γκεστάπο, από την ίδρυσή της το 1933 έως την κατάρρευσή της το 1945, και αποτυπώνει τις απάνθρωπες μεθόδους και τις πρακτικές που εφάρμοζε για να ανακρίνει και να εξολοθρεύσει τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματά της. Ο συγγραφέας, αντλώντας στοιχεία από πολυάριθμες πηγές, παρουσιάζει το προφίλ των κυριότερων στελεχών της Γκεστάπο. Καταγράφει τα αίτια που οδήγησαν στη γιγάντωσή της, σε σύντομο χρονικό διάστημα από τη σύστασή της, και περιγράφει τις αποστολές των ταγμάτων που σκόρπιζαν τον τρόμο στη Γερμανία και την κατεχόμενη Ευρώπη. (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου.)


Στάκαμαν: ελληνικά αστυνομικά που μόλις κυκλοφόρησαν

Τάσος Παπαναστασίου
Το σπάσιμο
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Σελ.: 286

Ο αστυνόμος Απτόσογλου μετρά τις συνέπειες από μιαν υπόθεση που τον παρέσυρε πολύ πιο μακριά από τα όρια του καθήκοντος. Η υπηρεσιακή συνήθεια που υπόσχεται η επιστροφή του στη Θεσσαλονίκη, μαζί με την ομίχλη στις οικείες διαδρομές της γενέθλιας πόλης, μοιάζουν με τις ιδανικές συνθήκες για να διαχειριστεί τις εσωτερικές αντιφάσεις που τον βασανίζουν. Μια καταγγελία ρουτίνας, όμως, για οικογενειακή βία, θα εξελιχθεί στη νέα δίνη που απειλεί να τον καταπιεί. Στο χείλος της περιστρέφονται βασανισμένα σώματα, αδίστακτα επιφανή και αφανή πρόσωπα που τα πουλάνε, τα αγοράζουν και τα νοικιάζουν, μαριονέτες και πρωταγωνιστές του οργανωμένου εγκλήματος, της πολιτικής, της δημοσιογραφίας, του νόμου.


Γιάννης Μαρής
Διακοπές στη Μύκονο
Εκδόσεις: Άγρα
Σελ.: 272

Οι «Διακοπές στη Μύκονο» του Έλληνα μετρ της αστυνομικής λογοτεχνίας θυμίζουν το «Τέλος της διαδρομής» του W.R. Burnett (Άγρα, 1993) και είναι ένα από τα καλύτερα βιβλία του Μαρή και το μόνο με στοιχεία μαύρου αστυνομικού μυθιστορήματος. Καλοκαίρι, Αύγουστος, Μύκονος. Ο πρωταγωνιστής φλερτάρει με τον τίτλο του ζιγκολό και τιμωρείται επειδή δεν τηρεί τις αρχές του μέχρι τέλους, καθώς ερωτεύεται μιαν εικοσάχρονη, τη Λία Καραπάνου. Τα όσα ακολουθούν μας χαρίζουν ένα υπέροχο νουάρ κάτω από το εκτυφλωτικό φως των Κυκλάδων.


Κώστας Θ. Καλφόπουλος
Ό,τι αρχίζει ωραίο τελειώνει με φόνο
Εκδόσεις: Καστανιώτη
Σελ.: 160

Συγκλονισμένοι από τον πρόσφατο αδόκητο θάνατο του Κώστα Θ. Καλφόπουλου, παρουσιάζουμε το βιβλίο του που μόλις κυκλοφόρησε. Τα λαϊκά νουάρ διηγήματα του Καλφόπουλου μοιάζουν να βγαίνουν από τις κιτρινισμένες και ιλουστρασιόν σελίδες των οικογενειακών περιοδικών μιας άλλης εποχής ή από ταινίες του παλιού, ασπρόμαυρου ελληνικού κινηματογράφου. Ανάμεσα στις γραμμές τους, σαν ολογράμματα, προβάλλουν ο αστυνόμος Μπέκας και ο επιθεωρητής Μαιγκρέ, η «αποφράδα μέρα» της 21ης Απριλίου 1967, ο Γιάννης Διακογιάννης φευγαλέα, τα ΒΙΠΕΡ που κατέκλυζαν τα περίπτερα τη δεκαετία του ’70. Τα διηγήματα του βιβλίου συνομιλούν με την παράδοση του αμερικανικού – κυρίως – νουάρ, εκεί όπου η μοίρα των ηρώων συνυφαίνεται με τον έρωτα, την πόλη και τον θάνατο. 


Δημήτρης Μαμαλούκας
Σκότωσε σαν τον Στίβεν Κίνγκ
Εκδόσεις: Κέδρος
Σελ.: 352

Ένα χειμωνιάτικο απόγευμα στη Νέα Υόρκη, ο Ρέι Στέμπινς, φανατικός συλλέκτης βιβλίων του Στίβεν Κινγκ, θα συναντηθεί με την Κριστίν, μια όμορφη και μυστηριώδη κοπέλα που θα του πουλήσει μια παλιά φωτογραφία του συγγραφέα. Ο Ρέι θα διαπιστώσει πολύ γρήγορα ότι το νέο του απόκτημα μπορεί να τον οδηγήσει στο πιο σπάνιο βιβλίο του Κινγκ, ένα βιβλίο-φάντασμα που τύπωσε στο Μόντρεαλ κάποιος Τζον Σούτερ αφού έκλεψε το χειρόγραφο από τον διάσημο συγγραφέα.
Ο Ρέι θα μοιραστεί το μυστικό του με τον καλύτερό του φίλο και όταν πιστεύει ότι έχει βρει τον δρόμο για το βιβλίο θα συμβεί ένα απίστευτο έγκλημα.


Αλέξης Σάλτης
Σκιές που χορεύουν
Εκδόσεις: ΕΞΗ

Η Άννα πιστεύει πως το να είσαι η κόρη του Σταύρου Βερώνη, ενός μεγιστάνα του υποκόσμου, σίγουρα σε καθιστά υποψήφιο θύμα για πολλούς. Αλλά, όταν ερωτεύεται τον Άλκη, νιώθει πως επιτέλους μπορεί να απελευθερωθεί ολοκληρωτικά από το βαρύ της επώνυμο. Ο Άλκης κατανοεί τη δύναμη που του παρέχει η εξωτερική του εμφάνιση και αποφασίζει να την εκμεταλλευτεί, μαζί και τους ανθρώπους που τον περιβάλλουν.

Ανόμοιοι μεταξύ τους χαρακτήρες εμπλέκονται σε μια σειρά απρόβλεπτων καταστάσεων, που κάθε τους βήμα ανατρέπεται από το αναπάντεχο. Όταν τα προσωπεία πέφτουν, οι σκιές θα αποκαλύψουν την αλήθεια και αυτός που κινεί τα νήματα ίσως και να μην καταφέρει να γλιτώσει.


Διαβάστε επίσης:

10 συγγραφείς προτείνουν 50 βιβλία για το καλοκαίρι

Μια ανθολογία αγάπης κι ανταπόδοσης!

Η πνευματική ελευθερία των γυναικών – Μέσα από την οξυδερκή ματιά της Βιρτζίνια Γουλφ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 12:20