search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 21:38
MENU CLOSE

Wall Street: Σημαντικές απώλειες λόγω… Fitch

02.08.2023 23:44
wall street 55- new

Σημαντικές απώλειες κατέγραψε το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στον απόηχο της απόφασης του οίκου Fitch Ratings να προχωρήσει σε υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας εν μέσω καλοκαιρινής ραστώνης.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και αναλυτές ένωσαν τις φωνές τους εκφράζοντας έκπληξη και δυσαρέσκεια και αναπόφευκτα οι αγορές διεθνώς ακολούθησαν στο ίδιο «κόκκινο» μοτίβο.

Η ίδια η αμερικανική αγορά αντέδρασε αρχικά με σχετική ψυχραιμία, κρίνοντας πως η απόφαση του διεθνούς οίκου δεν θα έχει άμεσες πρακτικές συνέπειες, όμως, το κλίμα πανικού σε συνδυασμό με ένα μαζικό κύμα ρευστοποιήσεων προς αποκόμιση κερδών σταδιακά διεύρυναν τις απώλειες στους δείκτες, με μεγαλύτερο χαμένο τον Nasdaq.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 348 μονάδες ή 0,98% στις 35.282, έχοντας νωρίτερα πλησιάσει σε απώλειες τις 400 μονάδες. Αντιστοίχως, η πτώση του S&P 500 διευρύνθηκε στο 1,38% με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 4.513 μονάδες. Αρνητικός πρωταγωνιστής, εξαρχής, ο Nasdaq που προσγειώθηκε κατά 2,17% στις 13.973 μονάδες, στη χειρότερη συνεδρίαση του από τον Φεβρουάριο.

Η αγορά ομολόγων, αν και προσπάθησε να δείξει αντοχές, επηρεάστηκε επίσης με την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς να ανεβαίνει στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Νοεμβρίου έως και στο 4,084%.

Ο οίκος Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ από το ανώτατο επίπεδο ΑΑΑ σε ΑΑ+ με την ανακοίνωση του να στέκεται στη πρόβλεψη για επιδείνωση των δημοσιονομικών δεδομένων την επόμενη τριετία, την αυξανόμενη επιβάρυνση του χρέους της γενικής κυβέρνησης, αλλά και το έλλειμμα διακυβέρνησης που παρουσιάζει η χώρα τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Η απόφαση προκάλεσε την αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης με την υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν να δηλώνει έκπληκτη και να κατακεραυνώνει τον οίκο δηλώνει πως η απόφαση του είναι αβάσιμη. Διαβεβαίωσε δε, το επενδυτικό κοινό πως τα αμερικανικά ομόλογα παραμένουν τα πλέον ασφαλή στον κόσμο.

Διαβάστε επίσης:

Ο οίκος Fitch υποβάθμισε το αξιόχρεο των ΗΠΑ – Οργή από την κυβέρνηση Μπάιντεν

«Όχι» ΣτΕ σε αναδρομικά 16.000 συνταξιούχων: Χάνουν επικουρικές, δώρα και επιδόματα

Πρόεδρος Βενζινοπωλών Αττικής στο topontiki.gr για βενζίνη «φωτιά»: «Ζητάμε συνάντηση με την κυβέρνηση – Ανεξήγητες οι αυξήσεις»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 21:36