search
ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 21:02
MENU CLOSE

Και την επόμενη διετία θα συνεχιστεί το ενδιαφέρον των επενδυτών για ακίνητα στη χώρα μας

11.08.2023 17:51
akinita_new

Σε αναζήτηση ακινήτων για κάθε χρήση,  οικιστική, επαγγελματική και εμπορική, βρίσκεται ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων και ξένων επενδυτών!

Μάλιστα, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την επόμενη διετία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επαγγελματιών της αγοράς, συγκεντρώνεται σε αποθηκευτικούς επαγγελματικούς χώρους, ακίνητα που συνδέονται με τη φιλοξενία και γραφεία υψηλών προδιαγραφών, ξενοδοχεία υψηλών προδιαγραφών και ειδικού τύπου κατοικίες.

Άλλωστε, όπως αναφέρει η ΤτΕ, το τελευταίο διάστημα έχουν συντελεστεί αξιοσημείωτες μεταβολές στην αγορά ακινήτων. Αναπτύξεις υπερτοπικού χαρακτήρα και σημαντικά έργα υποδομών στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την περιφέρεια έχουν δημιουργήσει νέο ενδιαφέρον για επιχειρηματική δραστηριότητα και κατοικία σε διαφορετικές περιοχές της χώρας.

Μάλιστα, με βάση την Έρευνα Αγοράς Επαγγελματικών Ακινήτων που διεξάγει η Τράπεζα της Ελλάδος ήδη στο πρώτο εξάμηνο του 2023, καταγράφηκαν ιδιαίτερα θετικές προσδοκίες για επαγγελματικές αποθήκες και ξενοδοχεία υψηλών προδιαγραφών, ενώ αντίθετα σημαντικό ποσοστό των συμμετεχόντων διατύπωσε χαμηλές προσδοκίες για την αγορά καταστημάτων, με εξαίρεση όμως τα ανοικτά εμπορικά κέντρα.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, ο τομέας με τις θετικότερες προσδοκίες για τα επόμενα δύο χρόνια, είναι η διαμετακόμιση και οι επαγγελματικές αποθήκες υψηλών τεχνικών και τεχνολογικών προδιαγραφών, ειδικά σε θέσεις κοντά στον αστικό ιστό της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, επαρκώς εξυπηρετούμενες από υποδομές λιμένων και οδικού ή σιδηροδρομικού δικτύου.

Υψηλές καταγράφονται οι προσδοκίες για τα ξενοδοχεία και τη φιλοξενία, όπως και για τα γραφεία υψηλών βιοκλιματικών προδιαγραφών, ενώ ειδική μνεία γίνεται για την επενδυτική κατοικία και ειδικότερες χρήσεις της, όπως η κατοικία για ηλικιωμένους με υψηλών προδιαγραφών υπηρεσίες.

Με βάση τα στοιχεία που συλλέγει η Τράπεζα της Ελλάδος, στον κλάδο των επαγγελματικών ακινήτων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022 οι τιμές γραφείων υψηλών προδιαγραφών αυξήθηκαν κατά 2,2% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο εξάμηνο, ενώ οι τιμές των καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών αυξήθηκαν κατά 2,4%.

Στην Αθήνα οι ρυθμοί αύξησης για τα γραφεία και για τα καταστήματα υψηλών προδιαγραφών ήταν υψηλότεροι και ανήλθαν σε 3,7% και 3,2% αντίστοιχα. Αυξήσεις καταγράφηκαν και στα μισθώματα γραφείων και καταστημάτων όλων των κατηγοριών, που ανήλθαν σε 1,1% και 1,8% αντίστοιχα σε επίπεδο χώρας, σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο.Με βάση την Έρευνα Αγοράς Επαγγελματικών Ακινήτων του δεύτερου εξαμήνου του 2022, της ΤτΕ, οι ελάχιστες αποδόσεις των γραφείων υψηλών προδιαγραφών στα εμπορικότερα σημεία του κέντρου της πρωτεύουσας κυμάνθηκαν μεταξύ 5,6% και 6,4%, σταθερές σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο.Οι αποδόσεις καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών στις εμπορικότερες θέσεις του κέντρου της Αθήνας (οδός Ερμού), κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2022, εκτιμάται ότι κυμάνθηκαν μεταξύ 5,3% και 6,2%, επίσης στα επίπεδα του πρώτου εξαμήνου του 2022.

Σε ό,τι αφορά τα ακίνητα που προτιμούν οι αγοραστές με βάση τα τετραγωνικά είναι κυρίως εμβαδού άνω των από 75 έως 100 τετραγωνικά μέτρα. Τα στοιχεία που καταγράφονται στην ετήσια έρευνα της RE/MAX Ελλάς, αναφέρουν ότι η αγορά Real Estate στην Ελλάδα ακολουθεί από κοντά τις διεθνείς τάσεις, όπου αρκετοί μεν ενδιαφερόμενοι αγοραστές προτιμούν μεγαλύτερες κατοικίες με σκοπό την ιδιοκατοίκηση ωστόσο έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον καταγράφεται για κατοικίες μικρότερου εμβαδού, καθώς δίνουν τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες τους να τα εκμισθώσουν αποκομίζοντας σημαντικές αποδόσεις.

Διαβάστε επίσης:

‭Alpha‭ Bank: Εύσημα επενδυτικών οίκων για τα κέρδη του β΄ τριμήνου του 2023

Η Tapestry εξαγοράζει την Michael Kors Capri –  Πόσα δισ. δολάρια «ρίχνει»

Coca Cola HBC: Αύξηση πωλήσεων και κερδών το πρώτο εξάμηνο του 2023

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 13.05.2024 21:02