search
ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 07:09
MENU CLOSE

Χαβάη: Εικόνες αποκάλυψης, τουλάχιστον 67 οι νεκροί από τις πυρκαγιές (Videos)

12.08.2023 08:21
fire new

Άγνωστος παραμένει ακόμα ο πραγματικός αριθμός των νεκρών από τις εφιαλτικές πυρκαγιές στη Χαβάη, με τον επίσημο απολογισμό μέχρι στιγμής να έχει επιβεβαιωμένους 67 θανάτους.

«Χωρίς αμφιβολία, τα θύματα θα είναι περισσότερα. Δεν γνωρίζουμε πόσα ακριβώς θα είναι τελικά», δήλωσε την περασμένη νύχτα ο κυβερνήτης της αμερικανικής πολιτείας Τζος Γκριν.

Ακόμα και τώρα, μετά από μέρες πύρινης λαίλαπας, ένα μέτωπο της πυρκαγιάς παραμένει ενεργό – στο τουριστικό θέρετρο Λαχάινα. Στην περιοχή έχουν καταστραφεί περισσότερα από χίλια κτήρια και τα σωστικά συνεχίζουν να ανασύρουν από τα χαλάσματα απανθρακωμένα πτώματα.

Οι εικόνες από τις κατεστραμμένες περιοχές παραπέμπουν σε… «Αποκάλυψη». Κατοικίες και φύση έχουν γίνει στάχτη και τίποτα δεν θυμίζει το νησί των ονείρων και τον καταπράσινο τουριστικό προορισμό, που ήταν μέχρι πριν λίγες ημέρες η Χαβάη.

Η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη και μεταξύ άλλων κάηκαν το παλαιότερο ξενοδοχείο (το Pioneer Inn, ηλικίας 122 ετών), η ιστορική ινδοσυκιά της Λαχάινα και άλλοι πολιτιστικοί θησαυροί. Κάηκε ακόμα, το ιστορικό Baldwin Home, το οποίο στεγάζει το κεντρικό γραφείο του ιδρύματος αποκατάστασης και θεωρήθηκε το παλαιότερο σπίτι που εξακολουθεί να υπάρχει στο νησί Maui – χτίστηκε το 1835 από τον αιδεσιμότατο Ephraim Spaulding, έναν ιεραπόστολο από τη Μασαχουσέτη.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ένα μεγάλο τμήμα στα δυτικά του νησιού παραμένει ακόμα χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα. Σε πολλά σημεία, λόγω των καταστροφών, δεν μπορούν να δέσουν καν πλοιάρια και οι μετακινήσεις γίνονται με πρωτόγονους τρόπους.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα με τις ελλείψεις, εθελοντές με βάρκες, ακόμα και με τζετ, όπου δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν τα σκάφη, μετέφεραν βρεφικές τροφές, πάνες, ρούχα, καύσιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Η διαδικασία απομάκρυνσης των τουριστών συνεχίζεται και ήδη περισσότεροι από 12.000 έχουν μεταφερθεί εκτός Μάουι. Κυρίως με αεροπλάνα, καθώς το αεροδρόμιο λειτουργεί κανονικά, την ώρα που τουλάχιστον 16 δρόμοι είχαν κλείσει.

Οι ευθύνες των Αρχών

Και ενώ ακόμα δεν έχει ελεγχθεί πλήρως η κατάσταση, ούτε έχει γίνει ο τελικός απολογισμός έχει ξεκινήσει μία έντονη συζήτηση για τις ευθύνες στους χειρισμούς των Αρχών τις κρίσιμες ώρες, που ξέσπασε και εξελίχθηκαν οι πυρκαγιές.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται και από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, οι σειρήνες προειδοποίησης που διαθέτει το νησί Μάουι για τις περιπτώσεις που έρχονται φυσικές καταστροφές ή υπάρχει έκτακτη ανάγκη, δεν ήχησαν καν.

Ήδη ο αρχηγός της πυροσβεστικής Μπράντφορντ Βεντούρα, έχει παραδεχτεί ότι κατέστη «σχεδόν αδύνατος» ο συντονισμός των αρμόδιων φορέων για την έγκαιρη εκκένωση της περιοχής, εξαιτίας της κατάρρευσης των επικοινωνιών και της γρήγορης εξάπλωσης της πυρκαγιάς.

Ένας πρώην καθηγητής Πολεοδομίας στο πανεπιστήμιο της Χαβάης, ο Άντριου Ρούμπαχ, επισήμανε ότι το γεγονός πως η Λαχάινα βρίσκεται δίπλα σε δύο λόφους, η εκκένωσή της δεν ήταν εύκολη, με δεδομένο ότι υπάρχουν μόνο δύο διέξοδοι. Σημειωτέον ότι η Λαχάινα είναι ένα από τα κυριότερα αξιοθέατα του Μάουι και προσελκύει σχεδόν 2 εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο.

Επιζώντες πάντως καταγγέλλουν ότι οι Αρχές δεν είχαν λάβει μέτρα για την εκκένωση της Λαχάινα. Κι ότι υπήρξαν μάλιστα παλινωδίες, με την ηγεσία της κομητείας Μάουι να δίνει αρχικά την περασμένη Τρίτη, μόλις ξέσπασε η πυρκαγιά εντολή εκκένωσης, αλλά στη συνέχεια να αποτρέπει τον κόσμο από τη φυγή, ανακοινώνοντας ότι το πύρινο μέτωπο ελέγχεται πλήρως!!!!

Έτσι, από την ώρα που η πυρκαγιά επεκτάθηκε ραγδαία, χάθηκε εντελώς ο έλεγχος με τους αξιωματούχους να λένε ότι διέταξαν εκκενώσεις, αλλά με πολλούς κατοίκους να δηλώνουν ότι δεν έλαβαν ποτέ ειδοποίηση.

Ο επικεφαλής της πυροσβεστικής, Μπράντφορντ Βεντούρα, παραδέχθηκε ότι επειδή η πυρκαγιά κινήθηκε αστραπιαία, οι Αρχές ήταν «σχεδόν αδύνατο» να στείλουν εγκαίρως εντολές εκκένωσης.

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Υπερεξουσίες στον εισαγγελέα -«σκιά» του Χάντερ Μπάιντεν – Θα ερευνήσει και τις επιχειρήσεις του

Φρίκη στη Βοσνία: 35χρονος σκότωσε τρία άτομα πριν αυτοκτονήσει – Μετέδωσε ζωντανά την πρώτη δολοφονία στα social media

Νεπάλ: Έφηβη κοπέλα πέθανε από δάγκωμα φιδιού αφού αναγκάστηκε να μείνει σε μια «καλύβα για την έμμηνο ρύση»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 01.06.2024 01:02