search
ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 19:20
MENU CLOSE

Ντόναλντ Τραμπ: Νέα δίωξη για απόπειρα ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος

15.08.2023 08:40
trump new

Αντιμέτωπος με μια νέα δίωξη βρίσκεται ο αμερικανός πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, καθώς η δικαιοσύνη της Τζόρτζια άσκησε δίωξη στον ίδιο και σε άλλα 18 πρόσωπα για τις παράνομες προσπάθειες που φέρονται να κατέβαλαν για να εξασφαλίσουν την ανατροπή του αποτελέσματος των εκλογών του 2020 σε αυτή την πολιτεία-κλειδί.

Πρόκειται για την τέταρτη ποινική δίωξη σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ μέσα σε χρονικό διάστημα που δεν ξεπερνά τους έξι μήνες, εν μέσω της εσωκομματικής διαδικασίας των Ρεπουμπλικάνων προκειμένου να αναδειχθεί ο υποψήφιος της παράταξης για τον Λευκό Οίκο τον Νοέμβριο του 2024.

Η εισαγγελέας της κομητείας Φούλτον, η Φάνι Γουίλις, βασίστηκε σε ισχύοντα νόμο στην Τζόρτζια που αφορά τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος για την απαγγελία των κατηγοριών. Ο νόμος, που χρησιμοποιείται κυρίως για την άσκηση ποινικών διώξεων σε μέλη συμμοριών, προβλέπει την επιβολή ποινών φυλάκισης 5 ετών ως και κάθειρξης 20 ετών.

Αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν ότι έχασαν

Παρά την ήττα του τότε απερχόμενου προέδρου στην Τζόρτζια το 2020, ο Τραμπ και οι συγκατηγορούμενοί του «αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν ότι έχασαν» και «συμμετείχαν εν γνώσει τους και ιδία βουλήσει σε συνωμοσία προκειμένου να ανατραπεί παράνομα το αποτέλεσμα» των εκλογών, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Σώμα ενόρκων που συνεδρίασε στην πρωτεύουσα της νοτιοανατολικής πολιτείας των ΗΠΑ ενέκρινε την απαγγελία των κατηγοριών στο τέλος μιας ημέρας καταθέσεων αυτοπτών μαρτύρων που κλήθηκαν από την εισαγγελία.

Το σώμα αυτό πολιτών με ευρείες εξουσίες συγκροτήθηκε από την Γουίλις, η οποία διενεργούσε έρευνα για την υπόθεση από το 2021, προκειμένου να καταλήξει σε συμπέρασμα για το αν υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία ώστε να ασκηθεί δίωξη στον θυελλώδη μεγιστάνα των ακινήτων, ιδίως για απάτη και παράνομη προσπάθεια επέμβασης σε εκλογική διαδικασία.

Νέα επίθεση στον Εισαγγελέα

Ο Τραμπ επιτέθηκε εκ νέου στην εισαγγελέα, με ανακοίνωση της εκστρατείας του που δημοσιοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας: Καταφέρθηκε εναντίον αυτής της «έξαλλης» Δημοκρατικής δικαστικού, που κατ’ αυτόν υπηρετεί τα συμφέροντα του Τζο Μπάιντεν, του Δημοκρατικού προέδρου.

Η Γουίλις «καθυστέρησε στρατηγικά την έρευνά της για να επέμβει στο μάξιμουμ στην πορεία προς τις προεδρικές εκλογές του 2024 και να βλάψει την εκστρατεία Τραμπ που κυριαρχεί» στις δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση, που δεν αναφέρεται ρητώς στην απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του πρώην προέδρου.

Την έρευνα πυροδότησε κυρίως τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε ο Ντόναλντ Τραμπ τον Ιανουάριο του 2021 – ηχογράφησή της έχει δοθεί στη δημοσιότητα -, στην οποία απαιτούσε από τοπικό ανώτερο αξιωματούχο να του «βρει» περίπου 12.000 ψηφοδέλτια υπέρ του που έλειπαν για να κερδίσει την πολιτεία.

Διαβάστε επίσης

Χαβάη: Eφιαλτικές προβλέψεις για «διπλασιασμό» του αριθμού των νεκρών από τη φωτιά (Video)

Γερμανία: Επτά τραυματίες σε ατύχημα σε πάρκο ψυχαγωγίας (Video)

Ρωσία: Τουλάχιστον τρεις νεκροί από έκρηξη στη Μαχατσκαλά του Νταγκεστάν (Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 03.06.2024 19:19