search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 01:25
MENU CLOSE

Γούντι Άλεν: Γιατί τον αγαπούν οι Έλληνες – Τελικά είναι οι ταινίες του τόσο επιδραστικές; (Photos/Videos)

18.08.2023 07:03
allen-new

Ο μυθικός Γούντι Άλεν, στην τελευταία του περιοδεία στην Ευρώπη έρχεται, το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου, στο Ηρώδειο, για μια μοναδική συναυλία με την οποία αποχαιρετά το ελληνικό κοινό που τόσο τον λάτρεψε.

Ο μεγάλος σκηνοθέτης, ηθοποιός, συγγραφέας και μουσικός σ’ αυτή την τελευταία περιοδεία της καριέρας του θα συνοδεύεται από τη διάσημη «New Orleans  Jazz Band» με  Μαέστρο τον Conal Fowkes.

Η New Orleans Jazz Band είναι οι Κόναλ Φόουλκς (Conal Fowkes) στο  πιάνο, ο Σάιμον Γουέτενχολ (Simon Wettenhall) στην τρομπέτα,  ο Τζέρι Ζίγκμοντ (Jerry Zigmont) στο τρομπόνι, ο Κέβιν Ντορν (Kevin Dorn) στη ντραμς, ο Μπράιαν Ναλέπκα (Brian Nalepka) στο μπάσο και στο μπάντζο ο Τζος Νταν (Josh Dunn).

Ο Γούντι Άλεν φέρνει μαζί του και την αύρα ενός ζωντανού θρύλου, του μοναδικού Αμερικανού ίσως που κατάφερε να είναι ταυτόχρονα ο απόλυτος super star από τη μια και ένας σύγχρονος φιλόσοφος από την άλλη.

Τελικά είναι οι ταινίες του τόσο επιδραστικές;

Επί µισό αιώνα ο Αλεν γράφει και σκηνοθετεί ακατάπαυστα ταινίες µε τρόπο που κάθε φορά φαίνεται µοναδικός. Μονίµως «ενοχικός», πάντα µε δηµιουργική φαντασία, γυρίζει σαν σβούρα γύρω από το ίδιο θέµα κι εµείς γελάµε λυτρωτικά µε το ίδιο πάντα αστείο.

Παραµένει ακαταµάχητος όταν ανακαλύπτει στις ψυχρολουσίες της ζωής την πιο ανάλαφρη πλευρά της. Τι είναι το σινεµά γι’ αυτόν; Αέρινη φυγή από τη θλιβερή πραγµατικότητα, που όµως δεν σε µπουκώνει µε ψευδαισθήσεις.

«Βλέπω τον Σκορσέζε ή τον Σπίλµπεργκ ως επιρροές παντού. Τον εαυτό µου, όµως, δεν βλέπω πουθενά», θα πει µε πικρό χιούµορ στις αρχές της νέας χιλιετίας. Προς τα τέλη της δεκαετίας του ’90, η καριέρα του Αλεν λίγο έλειψε να καταστραφεί από το διασυρµό της ιδιωτικής του ζωής µετά τις καταγγελίες της Μία Φάροου για σεξουαλική παρενόχληση µιας θετής της κόρης.

Πέρασαν 10 χρόνια για να αντιστρέψει ο Αλεν το αρνητικό κλίµα που υπήρχε στην Αµερική γι’ αυτόν. Το κλίµα άλλαξε, χωρίς όµως να πειραχτεί στο ελάχιστο η αληθινή του εικόνα. Η συνταγή που ακολούθησε ήταν απλή: παρέµεινε ο ίδιος.

Ωστόσο, βγήκε από το κινηµατογραφικό κάδρο, αφήνοντας άλλους να γίνουν οι πρωταγωνιστές των ταινιών του και ταυτοχρόνως τα alter ego του.

Γούντι Άλεν: Μία ζωή γεμάτη τέχνη

O Γούντι Άλεν γεννήθηκε ως Allan Stewart Konisberg την 1η Δεκεμβρίου 1935 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης από τον Martin και τη Nettie Konisberg. Ο πατέρας άλλαζε συχνά δουλειές: σερβιτόρος, οδηγός φορτηγού, φούρναρης, ταξιτζής, μια εποχή ήταν αναμεμειγμένος με το οργανωμένο έγκλημα. Η μητέρα του δούλευε σε ανθοπωλείο ενώ ο Woody είχε και μια μικρότερη αδερφή την Letty.

Άρχισε να ασχολείται με τις ταινίες από πολύ μικρός. Πήγαινε πολύ συχνά στον κινηματογράφο και στο θέατρο, κυρίως τα καλοκαίρια που δεν είχε σχολείο. Προτού καλά καλά μάθει να διαβάζει, το μόνο που ήθελε να κάνει ήταν να γράφει ιστορίες. Δεν είχε κλείσει ακόμα τα δέκα και του μπήκε η ιδέα να φτιάξει μια ταινία, αλλά βέβαια για την ώρα ήταν απλώς μια σκέψη. Το μόνο θέμα που τον ενδιέφερε στο σχολείο ήταν η έκθεση.

Στην εφηβεία του άρχισε να ενδιαφέρεται για τους σκηνοθέτες και τον ρόλο τους στη δημιουργία μιας ταινίας. Ενδιαφερόταν να μάθει περισσότερο για ξένους σκηνοθέτες και ξένες ταινίες, αλλά και για την ιστορία του σινεμά. Στα δεκαπέντε άλλαξε το όνομά του σε Woody Allen και στα δεκαέξι (ήταν μαθητής ακόμα) τον πήρανε για να γράψει «αστείους διαλόγους» για το ραδιόφωνο και για τηλεοπτικές εκπομπές.

Από το 1961 έως το 1964 δούλευε ως κωμικός σ’ ένα καμπαρέ, γράφοντας ο ίδιος τις αστείες ιστορίες που παρουσίαζε στους θαμώνες. Εκεί τον πρόσεξε ένας παραγωγός και του πρότεινε να γράψει ένα σενάριο με τον όρο πως, αν του άρεσε, θα γυριζόταν ταινία. Έτσι, το 1965 ο Woody Allen γράφει το πρώτο του σενάριο (What’s New Pussycat), στο οποίο έπαιξε κιόλας πρωταγωνιστικό ρόλο. Οι παραγωγοί, όμως, το τροποποίησαν αρκετά, γεγονός που τον στεναχώρησε. Μετά απ’ αυτό ορκίστηκε ότι δε θα ξαναγράψει ταινία αν δεν τη σκηνοθετήσει ο ίδιος.

Είναι αναμφίβολα ένας από τους πιο διάσημους και καταξιωμένους πρωταγωνιστές στη βιομηχανία το θεάματος. Σε πάνω από πενήντα χρόνια καριέρας έχει γράψει τρία θεατρικά έργα και έχει εμφανιστεί σε πολλά δικά του τηλεοπτικά προγράμματα.

Έχει πάνω από πενήντα ταινίες στο ενεργητικό του, οι οποίες ακροβατούν μεταξύ του δράματος και της κωμωδίας. Πάντοτε είναι καυστικές, διασκεδαστικές, ειλικρινείς και ασχολούνται με θέματα όπως η θρησκεία και το σεξ. Το ρομαντικό στοιχείο δε λείπει, ενώ θίγονται συχνά οι φόβοι και τα άγχη του σύγχρονου νευρώδη ανθρώπου. Άλλωστε ένας τέτοιος άνθρωπος είναι και ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης

Ντέμι Μουρ: Στην Κεφαλονιά μετά το ταξίδι της στη Μύκονο

Μπεν Άφλεκ: Έκλεισε τα 51 και δηλώνει ευτυχισμένος

Οι 5+1 ταινίες που πρέπει να δεις αυτό το καλοκαίρι (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 00:06