search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 08:24
MENU CLOSE

Αλλαγές στα επιδόματα ανεργίας

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2295
17/8/2023
23.08.2023 06:20
OAED NEW

Αλλαγές φέρνει το 2023 στα επιδόματα ανεργίας με βασικό το μοντέλο αυτό της ατομικότητας του βίου κάθε εργαζομένου που κατέληξε στην ανεργία.

Θα εξετάζονται δηλαδή τα χρόνια προϋπηρεσίας του, η μισθολογική του βαθμίδα και άλλα.

Επίσης η πληρωμή του επιδόματος ανεργίας θα συνδέεται με τα προγράμματα κατάρτισης και την ενεργή αναζήτηση εργασίας.

Για τον σκοπό αυτόν θα καθορίζεται ως υποχρέωση του ανέργου να είναι διαθέσιμος για κατάρτιση, με στόχο όχι την ενίσχυσή του με βοηθήματα αλλά την επανένταξή του στην εργασία.

Ειδικότερα και σύμφωνα με το πλαίσιο που έχει στα σκαριά η κυβέρνηση θα δίδεται:

  1. Εξατομικευμένο επίδομα για κάθε άνεργο, σε συνάρτηση με τη θέση εργασίας, ενώ θα συνδέεται άμεσα με τον μισθό που είχαν οι εργαζόμενοι προτού απολυθούν, με τα χρόνια προϋπηρεσίας, τις εισφορές και άλλα χαρακτηριστικά του εργασιακού και ασφαλιστικού τους βίου. Συγκεκριμένα, θα ανέρχεται στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου τα προηγούμενα τρία έτη, με ανώτατο όριο επιδόματος ενδεχομένως τα 1.200 ευρώ.
  2. Οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν υψηλότερο επίδομα το πρώτο εξάμηνο της ανεργίας, το οποίο θα βαίνει σταδιακά μειούμενο, χωρίς όμως ποτέ να πέσει κάτω από ένα μίνιμουμ ποσό, που ορίζεται στο σημερινό επίδομα των 479 ευρώ, όπως προβλέπει άλλωστε και σχετική διάταξη του υπουργείου Εργασίας στον νόμο «Δουλειές ξανά». Σε κάθε περίπτωση η ετήσια επιδότηση ανεργίας δεν θα μπορεί να πέσει κάτω από το ελάχιστο συνολικό ποσό, που παραμένει στις 5.748 ευρώ.
    Σήμερα το επίδομα ανεργίας των 479 ευρώ είναι σταθερό για όλους, ανεξαρτήτως κριτηρίων, και χορηγείται για 5 – 12 μήνες ανάλογα με τις ημέρες εργασίας που έχουν πραγματοποιήσει οι δικαιούχοι. Επίδομα λαμβάνει περίπου το 10% των εγγεγραμμένων ανέργων.
  3. Στόχος είναι το σύστημα να καταστεί δικαιότερο, να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης και να δοθούν κίνητρα στον άνεργο να ενεργοποιηθεί ως προς την εξεύρεση θέσης εργασίας τους πρώτους μήνες της ανεργίας.
    Όπως έχουν διαπιστώσει οι υπηρεσίες, όσο περνά ο καιρός οι άνεργοι απογοητεύονται και παραμένουν ανενεργοί για χρόνια στο μητρώο της ΔΥΠΑ. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι 72% των εργοδοτών δηλώνουν πως αναζητούν εργαζομένους και δεν μπορούν να βρουν, ενώ ταυτόχρονα 50.000 άνθρωποι είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ για πάνω από 10 χρόνια.
  4. Θα αναζητηθούν όλοι οι άνεργοι, πραγματικοί και μη. Στόχος είναι ο περιορισμός των αντικινήτρων, αφού πολλοί άνεργοι καταφεύγουν στη «μαύρη» εργασία για να μην χάσουν το επίδομα.
  5. Ήδη τρέχουν δύο σχέδια. Στο πρώτο, ο άνεργος δημιουργεί τον ατομικό του λογαριασμό με το βιογραφικό και τις δεξιότητές του, ενώ από την πλευρά τους οι εργοδότες θα εισαγάγουν στην ίδια πλατφόρμα τις αγγελίες για τις θέσεις εργασίας και τα προσόντα που πρέπει να έχει ο υποψήφιος, προκειμένου να γίνει με αυτοματοποιημένο τρόπο η αντιστοίχιση. Στο δεύτερο, οι επαγγελματικοί σύμβουλοι της ΔΥΠΑ θα εντοπίζουν τις ελλείψεις σε δεξιότητες και θα κατευθύνουν τους άνεργους στο είδος κατάρτισης που τους ταιριάζει και έχει ανάγκη η αγορά εργασίας, ώστε να καταστούν κατάλληλοι για τη θέση εργασίας.

Έτσι κι αλλιώς για τα όσα προαναφέρονται έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση στην Ε.Ε. για την υλοποίηση των συγκεκριμένων προγραμμάτων, στο πλαίσιο 70 νέων έργων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», συνολικού προϋπολογισμού 2,4 δισ. ευρώ.

Προγράμματα επιδοτούμενης εργασίας

Επτά προγράμματα επιδότησης της εργασίας για 26.000 ανέργους που καλύπτουν όλες τις ηλικιακές ομάδες, με ποσοστά επιχορήγησης έως 100%, υλοποιεί η ΔΥΠΑ.

Αναλυτικά, αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις στις εξής δράσεις:

1. Πρόγραμμα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας για την πρόσληψη ανέργων που αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας.

2. Πρόγραμμα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας για την πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων 45 ετών και άνω.

3. Πρόγραμμα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, με έμφαση στον τομέα της Πράσινης Οικονομίας και τις γυναίκες, για την πρόσληψη ανέργων όλων των ηλικιών.

4. Πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για άνεργους νέους έως 29 ετών, στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, με 100% επιδότηση.

5. Πρόγραμμα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας για την πρόσληψη ανέργων ηλικίας 56 ετών και άνω, που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα επιχορήγησης για την απασχόληση μακροχρόνια ανέργων, ηλικίας 55 ετών και άνω.

6. Πρόγραμμα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας για την πρόσληψη ανέργων 30-66 ετών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

7. Πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για άνεργους νέους, 18 – 30 ετών, στη Βόρεια Εύβοια με 100% επιδότηση.

Διαβάστε επίσης

Με αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα μπαίνει το φθινόπωρο – Οι χρεώσεις ανά εταιρία

Εφορία: Τι θα πρέπει να πληρωθεί μέσα στις επόμενες 10 ημέρες

Πλασματικά έτη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για να τα χρησιμοποιήσεις για σύνταξη

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 08:20