search
ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 15:36
MENU CLOSE

Φωτιές: Συνεχίζεται η μάχη σε 99 πύρινα μέτωπα – Παραμένει δύσκολη η κατάσταση σε Έβρο, Ροδόπη και Πάρνηθα (Photos/Videos)

23.08.2023 21:24
foties-new

Αδιάλειπτα θα συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη σε όλα τα πύρινα μέτωπα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Αρτοποιός.

Σήμερα, όπως είπε, οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν σε όλη την επικράτεια 99 αγροτοδασικές πυρκαγιές, εκ των οποίων οι 55 εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο.

Όπως ανέφερε ο κ. Αρτοποιός, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στη Φυλή, έχει επηρεάσει περιοχές νότια της Πάρνηθας.

Επιχειρούν 226 πυροσβέστες με 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 69 οχήματα συμπεριλαμβανομένης της δύναμης από τη Γαλλία και μέχρι το τελευταίο φως επιχείρησαν 12 αεροσκάφη και 14 ελικόπτερα. Ταυτόχρονα επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις εθελοντών πυροσβεστών με πεζοπόρα τμήματα, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Αττικής.

Στις πυρκαγιές της Αλεξανδρούπολης, της Δαδιάς και της Ροδόπης επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις. Όπως είπε ο κ. Αρτοποιός, αντιμετωπίζονται πολλές αναζωπυρώσεις που έχουν δημιουργήσει μέτωπα πυρκαγιών κυρίως στις περιοχές Μελία, Κοίλα, Γρατινή, Χαμηλό, Βέλκιο και Μεστή γι αυτό και εκδόθηκαν μηνύματα από το 112 για την ασφαλή απομάκρυνση των κατοίκων αυτών των περιοχών. Για την αεροπυρόσβεση διατέθηκαν μέχρι το τελευταίο φώς 8 ελικόπτερα και 17 αεροσκάφη.

Τις επίγειες δυνάμεις συνδράμουν πυροσβέστες με οχήματα από Ρουμανία, δυνάμεις που έχει διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η Ελληνική Αστυνομία, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Επίσης, προς διευκόλυνση της όλης διαδικασίας αναγνώρισης των 18 θυμάτων της πυρκαγιάς, που έλαβε χώρα στην ευρύτερη περιοχή της κοινότητας Άβαντα στις 21 Αυγούστου 2023, έχουν ανακοινωθεί κατευθυντήριες Οδηγίες Λειτουργίας της Ελληνικής Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών, στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος.

Σε ύφεση το ένα μέτωπο στη Χαλκίδα

Επίσης, δύο διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς εκδηλώθηκαν σήμερα το απόγευμα σε απόσταση περίπου 200 μέτρων μεταξύ τους, στην περιοχή Δοκός, βορειοανατολικά της πόλης της Χαλκίδας. Επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις με τη συνδρομή εθελοντών και υδροφόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή Δοκός Χαλκίδας.

Η μία εστία εκδηλώθηκε στις 16.55 και η δεύτερη στις 17.02. Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 24 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 9 οχήματα ενώ από αέρος συνέδραμε 1 ελικόπτερο.

Η εικόνα σε Βοιωτία και Θήβα

Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά στην Υλίκη Βοιωτίας και οριοθετημένη η πυρκαγιά στο Μοσχοπόδι Θήβας, σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής.

Λίγο νωρίτερα ωστόσο νέα μηνύματα από το 112 ειδοποιούσαν τους κατοίκους σε Ζάλτσα και Στείρι στη Βοιωτία να απομακρυνθούν από την περιοχή.

Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Αρτοποιός, αντιμετωπίζονται πυρκαγιές σε, Δίστομο, Ταρσό και Πρόδρομο Βοιωτίας καθώς και Σκιόεσσα Αχαΐας.

Συλλήψεις για εμπρησμό

Παράλληλα, όπως επισήμανε, σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας έχουν γίνει 140 συλλήψεις ατόμων για εμπρησμούς σε αγροτοδασικές εκτάσεις.

Ειδικότερα 117 για αμέλεια και 23 για πρόθεση. Σχεδόν το σύνολο των ανωτέρων συμβάντων σχετίζονται με θερμές ή αγροτικές εργασίες. Επιπρόσθετα, με την τακτική διαδικασία, παραπέμπονται 73 άτομα εκ των οποίων 62 από αμέλεια και 11 από πρόθεση.

Επιπλέον ο κ. Αρτοποιός επισήμανε ότι πολύ υψηλός προβλέπεται ο κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο σε Βοιωτία, Εύβοια και Αττική, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς.

«Παραμένουμε σε επιφυλακή και συνεχίζουμε αδιάλειπτα τη μάχη σε όλα τα μέτωπα», κατέληξε.

Συνεχή μηνύματα από το 112 στον Έβρο

Επιπλέον, λίγο μετά τις 20:00 εστάλη μήνυμα του 112 στους κατοίκους των περιοχών Χαμηλό, Βέλκιο Ροδόπης και Μεστή Έβρου προκειμένου να εκκενώσουν τις περιοχές τους και να κατευθυνθούν προς Κομοτηνή.

Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Εάν βρίσκεστε στις περιοχές Χαμηλό Βέλκιο και Μεστή απομακρυνθείτε προς Κομοτηνή . Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Παράλληλα, οι κάτοικοι των περιοχών της Ροδόπης, Σάππες και Αρσάκειο καλούνται να βρίσκονται σε ετοιμότητα. 

Αναζωπυρώσεις στη Ροδόπη

Μάχη σε πολλά μέτωπα δίνουν ακόμα για τρίτο 24ωρο οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Ροδόπη καθώς η φωτιά από τον Έβρο πέρασε τα διοικητικά όρια των δύο νομών και καίει εκτάσεις στην ΝΑ Ροδόπη, την ωρα που μαίνονται πυρκαγιές από την περασμένη Δευτέρα σε άλλες περιοχές ΒΔ της Κομοτηνής.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Νίκος Τσαλικίδης η φωτιά από τον Έβρο «πέρασε» στο νομό και καίει στα Κασσιτερά και τη Συκορράχη του δήμου Μαρωνείας-Σαπών και όλη η περιοχή είναι στα πρόθυρα να κηρυχθεί σε κατάστασταση έκτακτης ανάγκης.

Στην νότια Ροδόπη πνέουν ισχυροί άνεμοι που δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών. Αναζωπύρωση σημειώθηκε στον Μίσχο του δήμου Ιάσμου, όπου, σύμφωνα με τον κ. Τσαλικίδη, η φωτιά κινείται προς την κατεύθυνση της Βουλγαρίας.

Η φωτιά αναζωπυρώθηκε και στη Γρατινή του δήμου Κομοτηνής. Στη Γρατινή και στα Κασσιτερά έχει σταλεί μήνυμα από το 112 για εκκένωση. Ο κ. Τσαλικίδης τόνισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για καμμένα σπίτια.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά στην Πάρνηθα: Εκρηκτική η εξάπλωση της, δημιουργήθηκε «πυρονέφος»

Φωτιά στην Εύβοια: Υπό μερικό έλεγχο οι φωτιές σε Δοκό και Κοντοδεσπότι (Video)

Έβρος: Ο άνδρας που κλείδωσε μετανάστες σε τρέιλερ αυτοκινήτου ισχυρίζεται ότι έδρασε νόμιμα – Η δήλωση του δικηγόρου του

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 23.05.2024 15:34