search
ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 17:07
MENU CLOSE

Οι Ρώσοι επιβεβαιώνουν τον θάνατο του Πριγκόζιν

24.08.2023 00:32
prigozhin

Επίσημα επιβεβαιώθηκε ο θάνατος του αρχηγού της Wagner μετά την πτώση του ιδωτικού τζετ. Η ρωσική Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν, αρχηγός της μισθοφορικής παραστρατιωτικής οργάνωσης επέβαινε στο ιδιωτικό αεροσκάφος που συνετρίβη κοντά στη Μόσχα.

Η Rosaviatsia, η Ρωσική Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας επιβεβαίωσε ότι και ο επικεφαλής διοικητής του Wagner, Ντμίτρι Ούτκιν επέβαιναν στο αεροσκάφος που συνετρίβη.

Πηγή της Wagner επιβεβαιώνει τον θάνατο αλλά κατηγορεί τη Μόσχα πως έριξε το τζετ

«Ο επικεφαλής της Ομάδας Βάγκνερ, ήρωας της Ρωσίας, ένας αληθινός πατριώτης, ο Γεβγκένι Βικτόροβιτς Πριγκόζιν, σκοτώθηκε ως αποτέλεσμα ενεργειών προδοτών στη Ρωσία», αναφέρει ανάρτηση του «Grey Zone», λογαριασμού στην πλατφόρμα Telegram ο οποίος πρόσκειται στη Wagner και δημοσίευε κατά καιρούς βιντεοσκοπημένα μηνύματα του αρχηγού της εταιρίας μισθοφόρων.

«Ακόμη και στην κόλαση θα είναι ο καλύτερος! Ζήτω η Ρωσία!», καταλήγει η σχετική ανάρτηση που συνοδεύεται από φωτογραφία του Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος φέρεται να ήταν μεταξύ των 10 επιβαινόντων σε αεροσκάφος που συνετρίβη νωρίτερα σήμερα στην περιφέρεια Τβερ, βόρεια της Μόσχας.

Τα αίτια της συντριβής δεν ήταν άμεσα σαφή, αλλά η μακροχρόνια διαμάχη του Πριγκόζιν με τον ρωσικό στρατό και η ένοπλη εξέγερση της οποίας ηγήθηκε τον Ιούνιο θα έδιναν άφθονο κίνητρο στο ρωσικό κράτος για εκδίκηση, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Guardian.

Το σχόλιο Μπάιντεν: «Δεν μας εκπλήσσει»

«Δεν μας εκπλήσσει», ήταν το πρώτο σχόλιο του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν μετά την είδηση θανάτου του αρχηγού της Wagner, Γεβγκενί Πριγκόζιν.

Σύμφωνα με το Bloomberg, μιλώντας ο Μπάιντεν για την πτώση του ιδωτικού τζετ είπε τα εξής ενώπιον δημοσιογράφων: «Δεν γνωρίζω με βεβαιότητα τι συνέβη, αλλά δεν εκπλήσσομαι».

«Δεν υπάρχουν πολλά που συμβαίνουν στη Ρωσία πίσω από τα οποία να μην κρύβεται ο Πούτιν, αλλά δεν γνωρίζω αρκετά για να ξέρω την απάντηση. Γυμνάζομαι εδώ και μιάμιση ώρα» πρόσθεσε ενώ έβγαινε από γυμναστήριο στη Λίμνη Τάχο όπου βρίσκεται για διακοπές.

H ουκρανική αντίδραση: «Σαφές ότι ο Πούτιν δεν συγχωρεί»

Άμεση ήταν η πρώτη ουκρανική αντίδραση λίγη ώρα αφότου βρέθηκε νεκρός ο αρχηγός της Wagner, Γεβγκενί Πριγκόζιν, ύστερα από πτώση ιδιωτικού τζετ στη Μόσχα.

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχάιλο Ποντόλιακ, έγραψε στο Twitter δείχνοντας τον Ρώσο πρόεδρο πίσω από την κίνηση και αφήνοντας αιχμές για τον Αλεξάντρ Λουκασένκο: «είναι σαφές ότι ο Πούτιν δεν συγχωρεί. Περίμενε τη στιγμή. Είναι επίσης προφανές ότι ο Πριγκόζιν υπέγραψε θανατική καταδίκη για τον εαυτό του τη στιγμή που πίστεψε στις παράξενες “εγγυήσεις” του Λουκασένκο».

«Η εντυπωσιακή απομάκρυνση του Πριγκόζιν και της διοίκησης του Βάγκνερ δύο μήνες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος είναι ένα μήνυμα του Πούτιν προς τις ρωσικές ελίτ ενόψει των εκλογών του 2024: “Πολεμήστε! Η απιστία ισοδυναμεί με θάνατο”» πρόσθεσε ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Χάρτης: Η διαδρομή πτήσης του αεροπλάνου που πιστεύεται ότι μετέφερε τον Prigozhin

Το αεροσκάφος Embraer συνετρίβη στην περιοχή Τβερ ενώ πετούσε μεταξύ Μόσχας και Αγίας Πετρούπολης. Βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο φαίνεται ότι έδειχνε το μικρό αεροσκάφος να ακολουθεί ένα σύννεφο καπνού πριν προσκρούσει στο έδαφος και ξεσπάσει στις φλόγες.

Βίντεο από το σημείο της συντριβής του αεροσκάφους

Τα αίτια της συντριβής δεν ήταν άμεσα σαφή, αλλά η μακροχρόνια διαμάχη του Πριγκόζιν με τον ρωσικό στρατό και η ένοπλη εξέγερση της οποίας ηγήθηκε τον Ιούνιο θα έδιναν άφθονο κίνητρο στο ρωσικό κράτος για εκδίκηση, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Guardian.

Τα κανάλια ενημέρωσης που συνδέονται με τη Wagner ανέφεραν γρήγορα ότι ένας ρωσικός πύραυλος αεράμυνας κατέρριψε το αεροπλάνο.

Tο ιδιωτικό τζετ αμέσως μετά τη συντριβή

Το αεροσκάφος φέρεται να είχε τον αριθμό ουράς RA-02795. Το αεροπλάνο τελεί υπό αμερικανικές κυρώσεις από το 2019 λόγω της σύνδεσής του με τον Πριγκόζιν.

Ο επικεφαλής της Wagner φέρεται να έχει χρησιμοποιήσει το αεροπλάνο, μεταξύ άλλων και λίγο μετά την αποτυχημένη ανταρσία του, όταν το αεροπλάνο αναχώρησε από την Αγία Πετρούπολη για τη Λευκορωσία το πρωί της 27ης Ιουνίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως το δυστύχημα σημειώθηκε στην συμπλήρωσε ακριβώς δύο μηνών από την ανταρσία κατά του ρωσικού στρατού.

Πλάνα μετά τη συντριβή

Επίσης, το BBC δημοσίευσε εικόνες από το σημείο της συντριβής που έστειλαν ντόπιοι, αναφέροντας ότι έχει επιβεβαιώσει την τοποθεσία ( Kuzhenkino).

Η εξαφάνιση μετά την ανταρσία

Ο Πριγκόζιν είχε εξαφανιστεί σε μεγάλο βαθμό από τα φώτα της δημοσιότητας αφού ηγήθηκε της βραχύβιας εξέγερσης, η οποία είδε τους μισθοφόρους μαχητές του να καταλαμβάνουν για λίγο ένα στρατιωτικό αρχηγείο στη νότια Ρωσία και να βαδίζουν προς την πρωτεύουσα, σοκάροντας τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας. Στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που μεσολάβησε με τον Πούτιν ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο Πριγκόζιν συμφώνησε να ματαιώσει την ανταρσία με αντάλλαγμα την απονομή χάριτος και τη δυνατότητα μετεγκατάστασης των μαχητών του στη Λευκορωσία.

Έκτοτε, ο Πριγκόζιν εθεάθη στη γενέτειρά του, την Αγία Πετρούπολη, να συμμετέχει σε μια σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Αφρικής και σε ένα θολό βίντεο που τραβήχτηκε σχεδόν στο σκοτάδι και υποτίθεται ότι τον δείχνει να δίνει οδηγίες στα στρατεύματά του στη Λευκορωσία για το πώς να συμπεριφέρονται στη νέα τους βάση στην εξορία.

Τη Δευτέρα, οι λογαριασμοί του Wagner δημοσίευσαν την πρώτη βιντεοσκοπημένη ομιλία του Prigozhin μετά την ανταρσία, όπου ανέφερε ότι θα επικεντρώσει εκ νέου τις προσπάθειές του στην Αφρική.

Το αεροσκάφος Embraer συνετρίβη στην περιοχή Τβερ ενώ πετούσε μεταξύ Μόσχας και Αγίας Πετρούπολης. Βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο φαίνεται ότι έδειχνε το μικρό αεροσκάφος να ακολουθεί ένα σύννεφο καπνού πριν προσκρούσει στο έδαφος και ξεσπάσει στις φλόγες.

Guardian: Το προφίλ του Πριγκόζιν

Ο Yevgeny Prigozhin, όπως αναφέρει ο Guardian γεννήθηκε στο Λένινγκραντ, τη σημερινή Αγία Πετρούπολη, το 1961, εννέα χρόνια μετά τον Πούτιν. Ο πατέρας του πέθανε όταν ήταν μικρός- η μητέρα του εργαζόταν σε νοσοκομείο, όπως έχει πει ο Prigozhin. Ο νεαρός Prigozhin στάλθηκε σε μια αθλητική ακαδημία, όπου οι καθημερινές δραστηριότητες περιλάμβαναν συχνά ώρες σκι ανωμάλου δρόμου.

Δεν τα κατάφερε ως επαγγελματίας αθλητής και μετά το σχολείο έπεσε σε μια παρέα μικροεγκληματιών. Δικαστικά έγγραφα από το 1981, τα οποία είδε ο Guardian και ανέφερε για πρώτη φορά το ρωσικό ερευνητικό μέσο Meduza, διηγούνται την ιστορία:

Σε ηλικία 18 ετών, ο Prigozhin και οι φίλοι του βρέθηκαν μπροστά σε μία γυναίκα βγαίνοντας από ένα μπαρ στην Αγία Πετρούπολη.

Ένας από τους φίλους του Prigozhin απέσπασε την προσοχή της γυναίκας ζητώντας της ένα τσιγάρο. Καθώς εκείνη πήγε να ανοίξει την τσάντα της, ο Prigozhin εμφανίστηκε πίσω της και την άρπαξε από το λαιμό, πιέζοντας την μέχρι που έχασε τις αισθήσεις της. Στη συνέχεια, ο φίλος του έβγαλε τα παπούτσια της, ενώ ο Prigozhin αφαίρεσε επιδέξια τα χρυσά σκουλαρίκια της και τα τσέπωσε. Το κουαρτέτο έφυγε τρέχοντας, αφήνοντας τη γυναίκα πεσμένη στο δρόμο.

Ήταν μία από τις πολλές ληστείες που πραγματοποίησαν ο Prigozhin και οι φίλοι του στην Αγία Πετρούπολη κατά τη διάρκεια αρκετών μηνών, διαπίστωσε το δικαστήριο. Καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκισης και πέρασε το υπόλοιπο της δεκαετίας πίσω από τα κάγκελα, χάνοντας τον θάνατο του Μπρέζνιεφ και την περεστρόικα του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Απελευθερώθηκε το 1990, καθώς η Σοβιετική Ένωση βρισκόταν στη δύση του θανάτου της. Επέστρεψε στην Αγία Πετρούπολη.

Τη δεκαετία του 1990, ο Prigozhin δεν ανέφερε σε συζητήσεις ότι είχε περάσει μια δεκαετία στη φυλακή, λένε όσοι τον γνώριζαν. Ενεργοποιούσε τη γοητεία του για να κάνει τη γνωριμία με τους νέους πελάτες του που πετούσαν ψηλά. «Μπορεί να προσαρμοστεί για να ικανοποιήσει οποιονδήποτε άνθρωπο, αν χρειάζεται κάτι από αυτόν. Αυτό είναι σίγουρα ένα από τα ταλέντα του», δήλωσε ο επιχειρηματίας που τον γνώριζε τότε.

Διαβάστε επίσης:

Ιστορική στιγμή για την Ινδία: Πανηγυρισμοί για την προσελήνωση του διαστημικού σκάφους Chandrayaan-3 (Videos)

Φρίκη στη Μαγιόρκα: Ομαδικός βιασμός 18χρονης Βρετανίδας τουρίστριας – «Δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους» οι 8 ύποπτοι

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 16.06.2024 17:07