Πάρνηθα: Νέα αναζωπύρωση στο Κάστρο της Φυλής - Στάχτη έως τώρα 64.330 στρέμματα (videos)
Νέα αναζωπύρωση σημειώθηκε γύρω στις 13:00 στην Πάρνηθα και συγκεκριμένα στο μέτωπο του Κάστρου της Φυλής.
Κατά τα άλλα, αρκετά βελτιωμένη είναι η κατάσταση στο πύρινο μέτωπο της Πάρνηθας, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να είναι σε επιφυλακή για τις αναζωπυρώσεις.
Προς το παρόν οι επιχειρήσεις λαμβάνουν χώρα στο Ρέμα της Γιαννούλας και στο Κάστρο της Φυλής.
Η νύχτα κύλησε ήρεμα, ωστόσο με το πρώτο φως της ημέρας οι εικόνες καταστροφής είναι αποκαρδιωτικές.
Στάχτη 64.330 στρέμματα
Την ίδια ώρα, ο αναλυτικός χάρτης που δημοσιοποίησε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΙΑΑΔΕΤ) με την λεπτομερή χαρτογράφηση της Επιχειρησιακής μονάδας BEYOND, καταγράφει τα μέχρι τώρα δεδομένα από τη νέα καταστροφική πυρκαγιά στην Πάρνηθα.
«Σύμφωνα με την ανάλυση δορυφορικών εικόνων Sentinel-2, VIIRS και MODIS η καμένη έκταση ανέρχεται στα 6.433 εκτάρια/64.330 στρέμματα, 47% της οποίας βρίσκεται εντός της Προστατευόμενης Περιοχής Όρος Πάρνηθα», όπως σημειώνεται.
Σε αυτόν ξεχωρίζουν οι τρεις μεγάλες πυρκαγιές που έχουν τραυματίσει τον δυτικό πνεύμονα του λεκανοπεδίου της πρωτεύουσας:
- με μαύρο χρώμα στα δυτικά-νοτιοδυτικά του βουνού περιγράφεται η περιοχή που κάηκε και συνεχίζει να καίγεται τις τελευταίες ημέρες
- με κίτρινο χρώμα στα ανατολικά του βουνού περιγράφεται η περιοχή που κάηκε το 2021
- με ροζ χρώμα στα δυτικά του βουνού περιγράφεται η περιοχή που κάηκε το 2007
Όπως φαίνεται και στον χάρτη, ο Εθνικός Δρυμός είχε καεί και πάλι στο παρελθόν, το 2007, γεγονός που δυσχεραίνει περισσότερο την αναγέννησή του εδάφους. Στις καμένες εκτάσεις περιλαμβάνονται κυρίως δάση κωνοφόρων, μικτό δάσος, σκληροφυλλική βλάστηση και μεταβατικές δασώδεις και θαμνώδεις εκτάσεις σύμφωνα με το προϊόν Land Use/Land Cover του προγράμματος Copernicus.
Πέρασε και από τα καμένα του 2007
Τεράστια είναι όπως φαίνεται η καταστροφή στην Πάρνηθα από τη φωτιά που ξέσπασε την Τρίτη στη Φυλή και τη Μονή Κλειστών, και επεκτάθηκε μέχρι τον Εθνικό Δρυμό.
Όπως αναφέρει η WWF Greece, δημοσιεύοντας στοιχεία από το δορυφόρο Sentinel-2A που αποτύπωσε το μέτωπο στις 09:00 το πρωί της Τετάρτης, η πυρκαγιά έχει «σκαρφαλώσει» στο βουνό και καίει το ελατοδάσος, μπαίνοντας στις καμένες εκτάσεις του 2007.
Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση, το γεγονός ότι η πυρκαγιά πέρασε μέσα από τα καμμένα του 2007 αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για την εξέλιξη του οικοσυστήματος της περιοχής και το μέλλον του Εθνικού Δρυμού, καθώς η καταστροφή είναι μεγάλη και πλέον θα πρέπει να γίνει αποκατάσταση των καμμένων εκτάσεων με ανθρώπινη παρέμβαση.
Διαβάστε επίσης:
Χανιά: Ολοκληρώθηκαν οι γεννήσεις των παρένθετων μητέρων – Εν αναμονή των αποτελεσμάτων DNA
Πάρνηθα: Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στις Αχαρνές
Ύδρα: Εγκώμιο από το CNN – «Σε πηγαίνει πίσω στον χρόνο» (Videos)