search
ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 17:48
MENU CLOSE

Ανακτήθηκαν για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία υλικά διαστρικής προέλευσης;

29.08.2023 22:29
avi-loeb-12-new

Για τα πρώτα εξωγήινα αντικείμενα που ανακτήθηκαν για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία, μίλησε την Τρίτη ο καθηγητής φυσικής του Χάρβαρντ Άβι Λεμπ, υποστηρίζοντας ότι εκατοντάδες μικροσκοπικά θραύσματα βρέθηκαν στον πυθμένα του Ειρηνικού Ωκεανού, τα οποία δεν προέρχονται από το δικό μας ηλιακό σύστημα.

Τα εκατοντάδες θραύσματα προήλθαν από ένα αντικείμενο μεγέθους ενός μέτρου που συνετρίβη στον Ειρηνικό Ωκεανό, ανοιχτά της Παπούα της Νέας Γουινέας το 2014 και ο φυσικός πέρασε δύο εβδομάδες αναζητώντας τα με την ελπίδα να αποδείξει ότι υπάρχει εξωγήινη ζωή. Ο Λεμπ ισχυρίζεται ότι οι πρώτες αναλύσεις των σφαιριδίων αυτών, που πιστεύεται ότι ειναι θραύσματα «μετεωρίτη» έχουν «διαστρική προέλευση».

Ο Λεμπ κάνει λόγο για μια ιστορική ανακάλυψη «γιατί αντιπροσωπεύει την πρώτη φορά που οι άνθρωποι ακούμπησαν με τα χέρια τους υλικά από ένα μεγάλο αντικείμενο που έφτασε στη Γη εκτός του ηλιακού συστήματος».

Με σκεπτικισμό υποδέχθηκαν αρκετοί αστροφυσικοί τους ισχυρισμούς του Λεμπ, ο οποίος έχει διατυπώσει στο παρελθόν και άλλες ακραίες θεωρίες, όπως π.χ. ότι ο κομήτης Ουμουαμουα που εντοπίστηκε από επιστήμονες το 2017 θα μπορούσε να αποτελεί διαστρική τεχνολογία που αναπτύχθηκε από εξωγήινους. Σημειώνεται ότι ο Λεμπ πιστεύει ανοιχτά ότι οι εξωγήινοι έχουν έρθει σε επαφή με τη Γη.

Ο Λεμπ και η επιστημονική ομάδα του ταξίδεψαν σε μια τοποθεσία όπου ο μετεωρίτης IM1 πιστεύεται ότι συνετρίβη πριν από σχεδόν μια δεκαετία.

Οι επιστήμονες του Χάρβαρντ πέρασαν χρόνια σε στενή συνεργασία με τον αμερικανικό στρατό για να εντοπίσουν τη ζώνη πρόσκρουσης κοντά στην Παπούα Νέα Γουινέα, αναλύοντας δεδομένα για να προσδιορίσουν εάν και πότε το αντικείμενο έπεσε από το διάστημα. 

Τον Απρίλιο του 2022 η Διαστημική Διοίκηση των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι ο μετεωρίτης, πλάτους 46 εκατοστών, προήλθε από άλλο ηλιακό σύστημα, καθιστώντας τον τον πρώτο γνωστό «διαστρικό επισκέπτη στη Γη». Και αυτό, σύμφωνα με τον Λεμπ, παρέχει περισσότερα στοιχεία για να υποστηρίξει τη θεωρία του.

Ο Λεμπ και η ομάδα του βρήκαν 700 σφαίρες διαμέτρου 0,05–1,3 χιλιοστών σε 26 διαδρομές που κάλυπταν μια περιοχή έρευνας μεγέθους ενός τετάρτου του τετραγωνικού χιλιομέτρου. Τα δεδομένα από την ανάλυση έδειξαν ότι τα θραύσματα είναι πλούσια σε βηρύλλιο, λανθάνιο και ουράνιο, μαζί με χαμηλή περιεκτικότητα σε στοιχεία με υψηλή συγγένεια με τον σίδηρο, όπως το Ρήνιο – ένα από τα πιο σπάνια στοιχεία που βρέθηκαν στη Γη. 

Το μοτίβο στοιχειακής αφθονίας ‘‘BeLaU’’ δεν ταιριάζει με επίγεια κράματα, θραύσματα από πυρηνικές εκρήξεις, μάγμα της Γης ή της Σελήνης ή του Άρη της ή φυσικούς μετεωρίτες στο ηλιακό σύστημα τόνισε. 

Διαβάστε επίσης:

Μόσχα: Θρίλερ με την εξαφάνιση της 16χρονης πρωταθλήτριας καλλιτεχνικού πατινάζ

ΗΠΑ: Πλησιάζει τις ακτές της Φλόριντα ο τυφώνας Ιντάλια – Δορυφορικές εικόνες που «κόβουν την ανάσα»

Γεβγκένι Πριγκόζιν: Κηδεύτηκε στην Αγία Πετρούπολη, σε κλειστό κύκλο (Photos/Video)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15.05.2024 17:48