search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 23:21
MENU CLOSE

Επιχείρηση «επιστροφή στην κανονικότητα» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο σημερινό υπουργικό

01.09.2023 06:02
ypoyrgiko 776- new

Όλη η ατζέντα των θεμάτων – τα οποία θα βρεθούν και στο επίκεντρο της ΔΕΘ την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει σήμερα στο υπουργικό ο πρωθυπουργός, σε μία προσπάθεια να επιστρέψει η κυβέρνησή του σε ρυθμούς «κανονικότητας» και ελέγχου των εξελίξεων.

Πυρκαγιές, εργασιακό, αλλαγές στην υγεία, τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και τα θέματα της δικαιοσύνης θα τεθούν επί τάπητος, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί, μετά από ένα δύσκολο καλοκαίρι, η χώρα να επιστρέψει στην κανονικότητα.

Το πώς μπορεί να γίνει αυτό φαντάζει δύσκολο, καθώς ακόμα η φωτιά που έχει ξεσπάσει στον Έβρο καίει τα πάντα γύρω της.

Ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του αναμένεται να επιμείνει στο αρχικό αφήγημα της κυβέρνησης ότι «προετοιμαστήκαμε καλύτερα από κάθε άλλη χρονιά, αλλά βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ένα πρωτοφανή συνδυασμό γεγονότων».

Θα επιμείνει στο ότι δεν χρειάζονται άλλες προσλήψεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, υποστηρίζοντας ότι η πολιτεία διαθέτει τους αριθμούς προσωπικού και τα μέσα, αλλά χρειάζεται καλύτερη οργάνωση.

Θα πει, ωστόσο, ότι οι δασικές υπηρεσίες χρειάζονται ενίσχυση και για αυτό η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πρόσληψη 500 δασολόγων.

Ο πρωθυπουργός θα επιμείνει στο αφήγημα ότι οι καταστροφικές πυρκαγιές που κατέκαψαν την χώρα από το ένα άκρο στο άλλο οφείλονται στην κλιματική αλλαγή και σε έναν «πρωτοφανή συνδυασμό γεγονότων», ενώ θα επαναλάβει τα όσα είπε στην Βουλή για την φωτιά στον Έβρο, ότι δηλαδή κατά την άποψή του ,συνδέεται με τις ροές μεταναστών.

«Είναι περίπου βέβαιο ότι η φωτιά αυτή άναψε πάνω σε διαδρομές που χρησιμοποιούν παράνομοι μετανάστες», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες στο κοινοβούλιο, αφήνοντας ανοιχτό εάν έγινε από αμέλεια ή από πρόθεση. Διαβεβαίωσε, μάλιστα, ότι, εφόσον υπάρχουν ένοχοι, θα εντοπιστούν, αλλά πρόσθεσε: «Αυτή είναι ευθύνη των αρχών, φαινόμενα αυτοδικίας και αυτόκλητοι σερίφηδες δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά από αυτή την κυβέρνηση».

Ακόμα, θα αναφερθεί στην αυστηροποίηση των ποινών για τους εμπρηστές .

Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας αναμένεται και αυτός να αναφερθεί στις συλλήψεις που έχουν γίνει για τις δασικές πυρκαγιές, αλλά και στα μέτρα αποκατάστασης των πληγέντων.

Το δεύτερο θέμα που θα απασχολήσει το υπουργικό είναι το νομοσχέδιο Εργασίας του Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς κάποιες από τις διατάξεις του θεωρούνται απαράδεκτες από την αντιπολίτευση.

Τα θέματα που θα απασχολήσουν ακόμα την συνεδρίαση είναι:

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Υφυπουργό Μάριο Θεμιστοκλέους των μέτρων για τη μεταρρύθμιση και την ενίσχυση της επιχειρησιακής δυναμικότητας του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας

-Παρουσίαση από την Υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και τον Αναπληρωτή Υπουργό Θοδωρή Λιβάνιο του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη του νομοσχεδίου για την επιτάχυνση των διαδικασιών στελέχωσης της Δικαστικής Αστυνομίας που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και εισήγηση για τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας – Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης,

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/2121 όσον αφορά στις διασυνοριακές μετατροπές, συγχωνεύσεις και διασπάσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί και στο δείπνο που είχε χθες με την Ιταλίδα πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκεί συζητήθηκε η ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας-Ιταλίας, οι εξελίξεις στην περιοχή, οι κοινές προκλήσεις, αλλά και ο συντονισμός σε θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας.

Κυβερνητικές πήγες έλεγαν ακόμα ότι Ελλάδα και Ιταλία, είναι δύο κράτη-μέλη της Ε.Ε. και της Μεσογείου που αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις σε μια σειρά από τομείς όπως η οικονομία και η ενέργεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη βρίσκεται υπό ανάπτυξη η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Ιταλίας, ένα εγχείρημα που η ελληνική πλευρά επιδιώκει να «τρέξει» πιο γρήγορα, αυξάνοντας περαιτέρω τις ποσότητες εξαγωγής ηλεκτρικού ρεύματος προς την Ιταλία.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί τα επόμενα χρόνια όχι μόνο σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας, αλλά και σε παραγωγό, αξιοποιώντας τις δυνατότητες των ΑΠΕ.

Σημαντικό μέρος της ατζέντας της σημερινής συνάντησης θα έχει και το μεταναστευτικό. Ελλάδα και Ιταλία επαναλαμβάνουν ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό και διεθνές που απαιτεί συνολική και ολοκληρωμένη πολιτική και δεν αφορά μόνο τις χώρες πρώτης υποδοχής.

Διαβάστε επίσης:

Στο Μαξίμου η Μελόνι για το δείπνο εργασίας με τον Μητσοτάκη (Photos)

Γεραπετρίτης για Τουρκία: Εχροπαθείς δηλώσεις δε συμβάλουν στο κλίμα καλής γειτονίας – Τι είπε για την φυλάκιση Μπελέρη

Κασσελάκης: «Ανέκδοτο ότι είμαι εφοπλιστής, έτσι πήρα δάνειο» – Η σειρά από βίντεο με απαντήσεις στις επικρίσεις που δέχεται

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 23:08