search
ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 16:15
MENU CLOSE

Ταυτότητες: Ο Μητσοτάκης παρουσιάζει το νέο δελτίο στη ΔΕΘ και αναλαμβάνει τη σύγκρουση με τους «ψεκ»

04.09.2023 06:07
tau4

Με σκοπό να μην βρεθεί η κυβέρνηση απέναντι σε ένα μαζικό κύμα αντιδράσεων για τις ταυτότητες – από ένα κοινό που η ΝΔ δεν θέλει να το χάσει, καθώς κινείται στο φάσμα του δεξιού χώρου – το Μέγαρο Μαξίμου προγραμματίζει μία καμπάνια ενημέρωσης που θα δίνει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα.

Αυτό θεωρήθηκε απαραίτητο καθώς τα κυβερνητικά στελέχη αντιλαμβάνονται ότι ανάμεσα στους αρνητές υπάρχουν δυο κατηγορίες ανθρώπων.

Αυτοί που εμφανίζονται επιφυλακτικοί στην «υπερέκθεσή» τους στην τεχνολογία κι έχουν φόβο για το άγνωστο και εκείνους που θεωρούν ακραίες θεωρίες συνομωσίες για τον αντίχριστο και το 666 πραγματικές.

Οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη θεωρούν ότι το πρώτο κομμάτι των πολιτών μπορεί να μεταπειστεί εάν υπάρξει μία σαφής και συγκεκριμένη ενημέρωση για το τι θα περιλαμβάνει το τσιπάκι που θα έχουν οι νέες ταυτότητες.

Θα εξηγηθεί με όλους τους τρόπους ότι δεν υπάρχει πρόθεση από κανέναν να κάνουν χρήση των προσωπικών δεδομένων των πολιτών αντίθετα με όσα διακινούν στελέχη της ήσσονος αντιπολίτευσης -που στο παρελθόν είχαν ταυτιστεί με τους αντιεμβολιαστές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός στην χθεσινή του ανάρτηση στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης αναφέρθηκε στο θέμα λέγοντας:

«Μια μεγάλη αλλαγή που θα διευκολύνει την καθημερινότητα των πολιτών θα είναι οι νέες ταυτότητες με τις νέες δυνατότητες που δημιουργούν, με πιο ασφαλείς συναλλαγές και με έγγραφα τα οποία δεν μπορούν να πλαστογραφηθούν και να χρησιμοποιηθούν εάν κλαπούν. Οι νέες ταυτότητες θα διευκολύνουν φυσικά και τις μετακινήσεις, καθώς αποτελούν μέρος ενός ενιαίου ευρωπαϊκού συστήματος ταυτοποίησης, το οποίο θα γίνει υποχρεωτικό.

Οι νέες ταυτότητες δεν έχουν ούτε κάμερες, ούτε μικρόφωνα, ούτε διάφορα άλλα ευτράπελα τα οποία ακούγονται και διακινούν διάφοροι επιτήδειοι. Μια πολύ μικρή μειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας τους έχει πιστέψει, αλλά να ξέρουν οι πολίτες ότι σε λίγο καιρό, οι παλαιού τύπου ταυτότητες (που υπάρχουν από το 1961!) δεν θα ισχύουν πια. Άρα άδικα μπαίνουν σε αυτή την ταλαιπωρία και επιβαρύνουν τα αστυνομικά τμήματα με μια πρόσθετη γραφειοκρατία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει την νέα ταυτότητα στην ΔΕΘ. Εκεί άλλωστε αναμένεται να αναφερθεί με λεπτομέρειες στο θέμα καθησυχάζοντας τους πολίτες ότι δεν πρόκειται για ένα νέο τρόπο παρακολούθησης τους.

Τι προβλέπεται για τις νέες ταυτότητες

Όπως έχει κάνει γνωστό ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Οικονόμου στόχος της κυβέρνησης είναι η διαδικασία αντικατάστασης να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2024, ενώ όπως τονίζουν οι Αρχές, η δημιουργία ενός ταυτοποιητικού και ταξιδιωτικού εγγράφου με σύγχρονα επίπεδα ασφαλείας δεν θίγει ζητήματα ελευθερίας και πίστης των πολιτών.

Οι νέες ταυτότητες, οι οποίες θα κοστίζουν 10 ευρώ και θα έχουν διάρκεια ισχύος τα 10 χρόνια θα είναι αντίστοιχες με αυτές που έχουν και οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι πρώτες ταυτότητες αναμένεται να εκδοθούν μέσα στον Σεπτέμβριο.

Θα έχει μέγεθος πιστωτικής κάρτας και θα αναγράφονται τα στοιχεία ταυτοποίησης, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, τόπος γέννησης, εθνικότητα, αριθμό ταυτότητας και η έκδοση τους θα γίνεται σε Αστυνομικά Τμήματα, όπου θα μπορεί να γίνεται και η λήψη της φωτογραφίας.

Ακόμα αντί για το μέχρι σήμερα δακτυλικό αποτύπωμα θα υπάρχει ένα ηλεκτρονικό τσιπ. Η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου, αναφερόμενη στο θέμα τόνισε ότι «το λεγόμενο τσιπάκι της ταυτότητας θα περιέχει ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά που θα έχει πάνω και θα φαίνονται στην ταυτότητα. Επιπρόσθετα περιέχει την φωτογραφία και το δακτυλικό αποτύπωμα». Τα δεδομένα κάθε ταυτότητας θα αποθηκεύονται σε έναν κεντρικό server, στον οποίο θα έχουν πρόσβαση μόνο οι αρμόδιες Αρχές.

Διαβάστε επίσης:

Ανδρουλάκης στην επέτειο του ΠΑΣΟΚ: «Να οικοδομήσουμε τη σύγχρονη κεντροαριστερά»

Γιώργος Παπανδρέου για 3η Σεπτεμβρίου: «Να αγωνιστούμε για περισσότερη δημοκρατία»

Έφη Αχτσιόγλου: «Μπορώ να κερδίσω τον κ. Μητσοτάκη»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 29.04.2024 16:15