search
ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 21:30
MENU CLOSE

Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Συνεδριάζει σήμερα για το νέο εμβόλιο κατά της «Κράκεν»

05.09.2023 09:25
emvolio epitropi

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεδριάζει σήμερα το πρωί με θέμα την αξιολόγηση των δεδομένων για το νέο εμβόλιο που καλύπτει την παραλλαγή ΧΒΒ.1.5 (Κράκεν) της λοίμωξης  Covid-19. Στόχος της συνεδρίασης είναι να  προχωρήσει σε συστάσεις εμβολιασμού του πληθυσμού.

Το εμβόλιο, που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη του κορωνοϊού σε ενηλίκους και παιδιά ηλικίας από 6 μηνών.

Τα εμβόλια Covid-19 είναι προσαρμοσμένα έτσι ώστε να ταιριάζουν καλύτερα με τις παραλλαγές  του κορωνοϊού που κυκλοφορούν στον πληθυσμό.

 Tο συγκεκριμένο εμβόλιο αναπτύχθηκε για να στοχεύει την υπο-παραλλαγή XBB της Όμικρον. Η XBB.1.5, γνωστή και ως Κράκεν, είναι από τις πιο συχνά κυκλοφορούσες παραλλαγές στην Ελλάδα, με 38% επιβεβαιωμένα στελέχη, έναντι 39% της EG.5 (Eris), σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που αναφέρονται στην τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ.

Πώς λειτουργεί το εμβόλιο

Τα προσαρμοσμένα εμβόλια λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο όπως τα αρχικά εμβόλια.

Το συγκεκριμένο εμβόλιο περιέχει μόρια που ονομάζονται mRNA τα οποία έχουν οδηγίες για την παραγωγή της πρωτεΐνης ακίδας της υποπαραλλαγής Omicron XBB.1.5.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΜΑ, η πρωτεΐνη ακίδας βρίσκεται στην επιφάνεια του κορωνοϊού  και με απλά λόγια είναι το «αγκίστρι» που χρειάζεται ο Covid-19 για να εισέλθει στα κύτταρα του σώματος.

Τι κάνει το εμβόλιο

Όταν χορηγείται το εμβόλιο στο άτομο, ορισμένα από τα κύτταρά του θα διαβάσουν τις οδηγίες του mRNA και θα παράγουν προσωρινά τις πρωτεΐνες ακίδας. Στη συνέχεια, το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου θα αναγνωρίσει αυτές τις πρωτεΐνες ως ξένες και θα ενεργοποιήσει τις φυσικές άμυνες – αντισώματα και Τ κύτταρα – εναντίον τους.

Εάν, αργότερα, το εμβολιασμένο άτομο έρθει σε επαφή με τον ιό, το ανοσοποιητικό σύστημα θα αναγνωρίσει ξανά τις πρωτεΐνες ακίδας και θα είναι έτοιμο να  επιτεθεί για να τις εξοντώσει.

Τα αντισώματα και τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας μπορούν να μας προστατεύσουν από τον κορωνοϊό συνεργαζόμενα για να σκοτώσουν τον ιό, αποτρέποντας την είσοδό του στα κύτταρα του σώματος μας και καταστρέφοντας τα μολυσμένα κύτταρα.

Διαβάστε επίσης

EΛ.ΑΣ: Μπαράζ ελέγχων σε 37 αθλητικούς συνδέσμους

Ακρόπολη: «Κόφτη» στους 20.000 επισκέπτες ημερησίως βάζει η Μενδώνη

Φωτιά λόγω κεραυνού στην περιοχή Άσπρα Σπίτια στην Αρχαία Ολυμπία

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 04.05.2024 21:29