search
ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 12:21
MENU CLOSE

Θεσσαλία: Ποια μέτρα τύπου καραντίνας προτείνει ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης μέσω του topontiki.gr

14.09.2023 10:22
thessalia zimies 887- new

Ένας «αόρατος εχθρός» κρύβεται στον αέρα των πλημμυρισμένων σπιτιών και απειλεί σοβαρά την υγεία των κατοίκων της Θεσσαλίας που «χτύπησε» η θεομηνία Daniel. Γι΄αυτό το λόγο οι πολίτες θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα καραντίνας όταν καθαρίζουν τα σπίτια τους. Δηλαδή μάσκα, γάντια, απολυμαντικά και φυσικά να φοράνε παντελόνια και γαλότσες, ούτος ώστε να μην έρχονται σε επαφή με τις μολυσμένες επιφάνειες και τα αντικείμενα, που αφήνουν πίσω τους τα λιμνάζοντα νερά που υποχωρούν.

«Τα αιωρούμενα σωματίδια από την επικίνδυνη σκόνη αλλά και η μούχλα που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται μέσα στα σπίτια μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στους πνεύμονες» είπε στο topontiki.gr ο  Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης.

Συγκεκριμένα η μούχλα, τα μικρόβια, οι μύκητες και αντιγόνα που αναπτύσσονται στους τοίχους, μέσα στα ντουλάπια και στα ταβάνια των σπιτιών, προκαλούν «περίεργες πνευμονίες όπως πνευμονία από  σταφυλόκοκκο, από εντερόκοκκο. Επίσης προκαλούν μια επικίνδυνη ανοσολογική κατάσταση που ονομάζεται πνευμονία εξ ’υπερευαισθησίας με συμπτώματα όπως δύσπνοια, πυρετό, εξάνθημα, πρήξιμο, κακουχία και βήχα. Μάλιστα εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να επιφέρει ακόμα και το θάνατο» είπε στο topontiki.gr ο καθηγητής.

Μέτρα καραντίνας

Ο κύριος Τζανάκης συστήνει στους κατοίκους των περιοχών, που έχουν υποχωρήσει τα μολυσμένα νερά, έχει στεγνώσει το έδαφος και έχει εμφανιστεί σκόνη και αιωρούμενα σωματίδια: «Όταν καθαρίζουν τα σπίτια τους να έχουν πρώτα λάβει μέτρα καραντίνας για να προστατεύονται από τον μολυσμένο αέρα και τη σκόνη που υπάρχει μέσα στα σπίτια. Αυτά είναι γάντια, μάσκα, απολυμαντικά γαλότσες».

Σύμφωνα με τον καθηγητή οι κάτοικοι των περιοχών που έχουν πλημμυρίσει θα πρέπει:

  • Να φορούν μάσκα ώστε να μειώσουν -όσο αυτό είναι δυνατό-,  τον κίνδυνο εισπνοής από τα αιωρούμενα μικροσωματίδια που υπάρχουν μέσα στα σπίτια τους.
  • Να φοράνε γάντια ώστε τα χέρια τους να μην έρχονται σε επαφή με τις μολυσμένες επιφάνειες και αντικείμενα μέσα στο σπίτι.
  • Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι όσοι έχουν αμυχές ή τραύματα στα χέρια και τα πόδια τους, όπου μπορεί να εισχωρήσουν μικρόβια και μικροοργανισμοί όπως η φονική λεπτόσπειρα που μεταδίδεται από τα ούρα των ζώων και τρωκτικών.
  • Να μην αναμειγνύουν δραστηριότητες. Δηλαδή όταν θα καθαρίζουν το σπίτι παράλληλα να μην πλένουν φρούτα με εμφιαλωμένο νερό για να τα καταναλώσουν, χωρίς πρώτα να έχουν απολυμάνει τα χέρια τους.
  • Επικίνδυνα υλικά όπως σανίδες από αμίαντο που υπάρχουν διάσπαρτες στα χωριά, θα πρέπει να τις περισυλλέξουν ειδικά συνεργεία των Δήμων ή της περιφέρειας. Οι πολίτες δεν θα πρέπει να αγγίζουν αυτά τα υλικά, γιατί η έκθεση σε αναπνεύσιμες ίνες αμιάντου (διαμέτρου μικρότερης των 3μm), είναι δυνατόν να προκαλέσει διάμεσο πνευμονική ίωση (αμιάντωση) που οδηγεί στο καρκίνο του πνεύμονα.

Αναφορικά με τη δυσωδία από τα νέκρα ζώα που υπάρχει στον αέρα, όπως μας είπε ο καθηγητής κ. Τζανάκης «δεν υπάρχουν κίνδυνοι για την δημόσια υγεία, παρά μόνο η ανυπόφορη ενόχληση από τη μυρωδιά της σήψης.»

Διαβάστε επίσης:

Η «θαυματουργή» άσκηση που… εξαφανίζει την κοιλιά

Ψύχωση: Πότε και σε ποιους εμφανίζεται – 5 μύθοι που δεν πρέπει κανείς να πιστεύει

Κορωνοϊός: Επαναληπτικός εμβολιασμός για όλους άνω των 6 μηνών συστήνει το CDC – Σε τι διαφέρει η σύσταση στην Ευρώπη

.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28.04.2024 12:20