search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 01:13
MENU CLOSE

Θεσσαλία: Υγειονομική απειλή τα 140.000 άταφα ζώα – Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στις πληγείσες περιοχές (Videos)

15.09.2023 09:00
5968685

Αγωνία επικρατεί στη Θεσσαλία για την υγειονομική κατασταση που επικρατεί στην περιοχή, λόγω των εκατοντάδων χιλιάδων νεκρών ζώων που άφησε πίσω της η πλημμύρα.

Κάτοικοι των πληγέντων περιοχών που μίλησαν στον ΣΚΑΪ έκαναν λόγο για αφόρητη κατάσταση από τα κουφάρια ζώων που αποσυντίθενται.

Όπως λένε, κυκλοφορούν στην περιοχή με την χρήση μάσκας καθώς η μυρωδιά είναι αποπνικτική, ενώ τόνισαν πως φοβούνται για τις αρρώστιες από τα άταφα ζώα που είναι χιλιάδες και βρίσκονται παντού. «Φοβόμαστε έχουμε οικογένειες, έχουμε μικρά παιδιά», ανέφερε ένας άνδρας, ενώ ένας άλλος επισήμανε ότι «φοβόμαστε μέχρι και το βήμα που κάνουμε».

Κάτοικος μίλησε στον ΣΚΑΙ τόνισε ότι «έχει ξεκινήσει η διαδικασία (της περισυλλογής) εδώ και κάποιες μέρες, περνάνε τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ όπου είναι εφικτό. Θα πάρει κάποιο χρονικό διάστημα, είναι πάρα πολλά τα ζώα, καθώς βρίσκονται τουλάχιστον 40.000 στην περιοχή του Παλαμά».

Σε εξέλιξη η διαδικασία απομάκρυνσης των νεκρών ζώων

Η διαδικασία περισυλλογής των άταφων ζώων είναι σε εξέλιξη, με φορτηγά να τα φορτώνουν και να τα μεταφέρουν προς καύση.

Η διαδικασία απομάκρυνσης των νεκρών ζώων έχει ως εξής: Ο κτηνοτρόφος είτε ατομικά είτε σε συνεννόηση με τον κοινοτάρχη του τηλεφωνεί στην κτηνιατρική υπηρεσία της περιφέρειας. Το αίτημα του καταγράφεται και στην συνέχεια φτάνει στη μονάδα του, το συνεργείο για την περισυλλογή ζώων.

Παγώνη: Έπρεπε να έχουν δοθεί γαλότσες, γάντια και μάσκες σε όλον τον κόσμο

Τον κίνδυνο εξάπλωσης επιδημιών υπογράμμισε και από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη:

“Όλα αυτά τα νερά που είναι τόσες μέρες εκεί, εκτός από τα νεκρά ζώα, έχουν παθογόνους μικροοργανισμούς, χημικές ουσίες, ό,τι απόβλητα από τις κτηνοτροφικές μονάδες. Είναι όλα εκεί μέσα. Αυτό το νερό δεν υπάρχει περίπτωση να χρησιμοποιηθεί. Ευτυχώς μπήκε ο Στρατός, τα ζώα έπρεπε να μαζευτούν αμέσως. Έπρεπε να έχουν δοθεί γαλότσες, γάντια και μάσκες σε όλον τον κόσμο. Έπρεπε να βγουν δύο ομάδες, εκείνοι που θα έπαιρνε τον κόσμο και η δεύτερη ομάδα αυτοί που θα προλάβουν αυτό που θα συμβεί. Έτσι έπρεπε να ενεργοποιηθεί η δημόσια υγεία. Αυτή την στιγμή δεν έχουμε πανδημία”.

Γαστρεντερίτιδες, ηπατίτιδα Α και λεπτοσπείρωση ο μεγάλος κίνδυνος

Σύμφωνα με την κ. Παγώνη ελλοχεύει ο κίνδυνος να προκύψουν κρούσματα σοβαρών ασθενειών, όπως, “γαστρεντερίτιδες, ηπατίτιδα Α, λεπτοσπείρωση. Αρχίζουν να δυσκολεύουν τα πράγματα. Τα νοσοκομεία δεν γνωρίζω αν είναι έτοιμα, αλλά μέχρι στιγμής έχουν ανταπεξέλθει άψογα”.

Διαβάστε επίσης:

Πλημμύρες στη Θεσσαλία: Άνοιξε ο δρόμος Λάρισας – Γιάννουλης

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Ακρίβεια και ανασφάλεια ταλανίζουν τους πολίτες

Λούτσα: Πρώην αστυνομικός ο Τούρκος που συνελήφθη – Πώς παγίδευσε με sms τα 6 θύματα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17.05.2024 01:13