search
ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 16:59
MENU CLOSE

Χάρης Δούκας στο topontiki.gr: «Όχι σε μέτρα lifestyle στην Αθήνα – Η πόλη χρειάζεται ανασχεδιασμό»

16.09.2023 06:00
doukas_1509_1920-1080_new

Καταξιωμένος στον ακαδημαϊκό χώρο, με διαρκείς παρεμβάσεις στη δημόσια ζωή για τα φλέγοντα θέματα της ενεργειακής και κλιματικής κρίσης, ο Χάρης Δούκας δίνει τη δική του μάχη για τον δήμο της Αθήνας.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων με τον συνδυασμό «Αθήνα ΤΩΡΑ» έχει την στήριξη του ΠΑΣΟΚ (στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη) αλλά έχει συγκροτήσει ένα διευρυμένο ψηφοδέλτιο, ανοίγει τα χαρτιά του μέσα από τη συνέντευξή του στο topontiki.gr για τα όσα σκοπεύει να πετύχει στην πόλη αλλά και τις μεγαλύτερες προκλήσεις που θέλει να αντιμετωπίσει. Στην συνέντευξη που ακολουθεί σχολιάζει την θητεία του Κώστα Μπακογιάννη ως αναποτελεσματική, ενώ παράλληλα δεσμεύεται για έναν ανασχεδιασμό της πόλης εφόσον εκλεγεί.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΡΕΝΑΤΟ ΛΕΚΚΑ

Πώς πήρατε την απόφαση να κατέβετε στον στίβο της τοπικής αυτοδιοίκησης;

Η αλήθεια είναι ότι δεν ακολούθησα τη συνηθισμένη διαδρομή από τα κομματικά γραφεία προς την πολιτική αρένα  ή μέσω «κληρονομικού δικαιώματος». Η υποψηφιότητά μου στον Δήμο Αθηναίων, προήλθε από την ανάγκη να εφαρμόσω στην πράξη  τα επιστημονικά σχέδια αναβάθμισης των πόλεων, τα οποία συγκροτώ σε ερευνητικό επίπεδο. Βλέποντας τις άλλες πόλεις στο εξωτερικό να εκμεταλλεύονται τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις και την Αθήνα, αντιθέτως, να χάνει το τρένο της προόδου και να βαλτώνει σε αποτυχημένες νοοτροπίες του παρελθόντος, αποφάσισα ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Η Αθήνα πρέπει να αλλάξει τώρα και θεωρώ χρέος μου να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να κερδηθεί αυτό το στοίχημα.

Τι θα αλλάξετε στην Αθήνα, εάν εκλεγείτε Δήμαρχος;

Ο Συνδυασμός «Αθήνα ΤΩΡΑ» έρχεται για να χτίσει και όχι να γκρεμίσει. Οραματιζόμαστε μία Αθήνα συμπεριληπτική, βιώσιμη, καθαρή, πράσινη, δημιουργική και ασφαλή. Μία Αθήνα, όπου οι γειτονιές θα σφύζουν από ζωή και δεν θα «βουλιάζουν» με την πρώτη καταιγίδα. Μία Αθήνα, όπου οι οικογένειες με παιδιά, οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με αναπηρία θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο δημόσιο χώρο, σε μεγάλα πεζοδρόμια και κοινωνικές δράσεις. Τα 4 χρόνια θητείας του κ. Μπακογιάννη, όχι μόνο δεν πήγαν την Αθήνα Ψηλά, όπως λέει ο ίδιος στο προεκλογικό του σύνθημα, αλλά την γύρισαν πίσω. Χάθηκε η μεγάλη ευκαιρία να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και οι Αθηναίοι ξέμειναν με έργα βιτρίνας, που δεν βελτιώνουν στο ελάχιστο την καθημερινότητά τους. Εμείς πιστεύουμε στις μεγάλες δυνατότητες της πόλης και ξέρουμε πως θα τις αξιοποιήσουμε.  

Πως αξιολογείτε τη θητεία του κ. Μπακογιάννη;

Ο κ. Μπακογιάννης ήταν ένας Δήμαρχος αναποτελεσματικός. Δεν είναι μόνο ο «Μεγάλος Περίπατος» ο οποίος στο τέλος κατέληξε να είναι μία απλή, μικρή διαπλάτυνση, μετά από χρόνια τρομακτικής ταλαιπωρίας για όλον τον κόσμο και τη δαπάνη πολλών χρημάτων. Ο κ. Μπακογιάννης παρέλαβε την ανακύκλωση στο 4,2% το 2018 και την παραδίδει το 2023 στο 3,4%! Όχι δεν μόνο δεν βελτίωσε την κατάσταση, αλλά την επιδείνωσε. Είχε υποσχεθεί τη φύτευση 75.000 δέντρων και φύτευσε μόλις 7.000. Όσον αφορά στη συντήρηση, επισκευή και ανακατασκευή των πεζοδρομίων, από τις 200.000 τ.μ. που είχε δεσμευθεί, βλέπουμε ότι τα έργα περιορίστηκαν σε 74.000 τ.μ..  Οι ίδιοι οι αριθμοί αποκαλύπτουν την αποτυχία της θητείας του.

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα η Αθήνα;

Είναι η έλλειψη ενός προγράμματος ολικού ανασχεδιασμού της πόλης. Αυτό το  κενό πρέπει επειγόντως  να καλυφθεί μπροστά στις διαφαινόμενες φυσικές και κοινωνικές απειλές. Η θωράκιση της πόλης, η έμφαση στην πρόβλεψη και την έγκαιρη παρέμβαση πρέπει να είναι προτεραιότητα της νέας δημαρχιακής αρχής. Τα μέτρα που θα ληφθούν δεν θα πρέπει να έχουν τη λογική του lifestyle, όπως είδαμε μέχρι σήμερα, αλλά να βασίζονται στα νέα επιστημονικά δεδομένα που φέρνει η κλιματική κρίση. Επίσης, είναι αναγκαίος ο επανασχεδιασμός της ενεργειακής πολιτικής με επίκεντρο τις «πράσινες» μορφές ενέργειας, με τον πολίτη να είναι ο ίδιος παραγωγός και να συμμετέχει σε ενεργειακές κοινότητες. Ο Συνδυασμός «Αθήνα ΤΩΡΑ» έχει και τους ανθρώπους και την γνώση  για να πετύχει τον μετασχηματισμό της Αθήνας σε μία σύγχρονη, βιώσιμη και ανθεκτική κοσμόπολη.

Διαβάστε επίσης:

Αντιδράσεις Παππά και Αχτσιόγλου για τα ομοφοβικά σχόλια Κούγια κατά Κασσελάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Σε ποια εκλογικά τμήματα θα ψηφίσουν οι υποψήφιοι

Έλενα Ακρίτα: Στον Θεσσαλικό κάμπο, το μόνο εντονότερο από τη δυσοσμία είναι η απόγνωση και ο φόβος στα μάτια των κατοίκων

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 20.05.2024 16:57