search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 05:41
MENU CLOSE

Φόρος κλίματος: Τι είναι το νέο χαράτσι που ετοιμάζει η Κυβέρνηση με αφορμή τις πλημμύρες

16.09.2023 12:25
syskepsi_maximou

Ειδικό τέλος κλιματικής κρίσης ετοιμάζει η Κυβέρνηση στο πλαίσιο της αναθεώρησης του μηχανισμού αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών από μελλοντικές θεομηνίες.

Η επιβολή του θα έχει μόνιμο χαρακτήρα και θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ!

Στόχο έχει να αυξηθεί το ειδικό αποθεματικό του κρατικού προϋπολογισμού για την αποκατάσταση των ζημιών από φυσικές καταστροφές. Θα αφορά είτε μεγάλες επιχειρήσεις είτε φυσικά πρόσωπα,μέσω λογαριασμών ρεύματος ή τηλεφωνίας.

Πηγές πάντως του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν πως θα είναι «κοινωνικά δίκαιο» και δεν θα αγγίζει τις ευάλωτες ομάδες. Σημειώνεται πως στον φετινό Προϋπολογισμό είχε προβλεφθεί ένα έκτακτο αποθεματικό ύψους 1 δισ. ευρώ για τις φυσικές καταστροφές, το οποίο δεν αρκεί για να καλύψει όλες τις δαπάνες για τις φωτιές και τις πλημμύρες.

Το μέτρο αναμένεται να εφαρμοστεί από τον Μάιο του 2024.

Η κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή ακόμα ενός μέτρου: την υποχρεωτική ασφάλιση των κατοικιών, κυρίως σε περιοχές που θεωρείται ότι βρίσκονται ψηλά στη λίστα για φυσικές καταστροφές και θεωρούνται ειδικού κινδύνου όπως φωτιές, πλημμύρες και σεισμοί.

Μάλιστα, εξετάζεται ακόμη σε κάποιες περιπτώσεις να υπάρξει και ένα ειδικό ασφαλιστικό πακέτο ανάμεσα στις ασφαλιστικές και τους δήμους, ώστε σε περίπτωση καταστροφών να υπάρχει άμεση αποκατάσταση.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ: Κορυφώνεται η αγωνία εν όψει της κάλπης – Η μάχη των εντυπώσεων και το στοίχημα της συμμετοχής

Οι 10 ΔΕΘ που έγραψαν ιστορία (Video)

Παρέμβαση της κυβέρνησης για τις τιμές των καυσίμων ζητά ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 01:48