search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 04:30
MENU CLOSE

Η κυβέρνηση αλλάζει την ατζέντα – Οι μεταρρυθμίσεις, η ακρίβεια και η αμηχανία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές 

18.09.2023 08:30
mitsotakis deth omilia

Προσπάθεια να ξεφύγει η πολιτική ατζέντα της χώρας από την λούπα των καταστροφών (πυρκαγιές και πλημμύρες) επιχειρεί η κυβέρνηση, μετά τα όσα είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διήμερη παρουσία του, με καθυστέρηση μιας εβδομάδας, στην 87η ΔΕΘ.

Προφανώς η πραγματικότητα – έτσι όπως περιγράφεται από τις καθημερινές ενημερώσεις του κυβερνητικού κλιμακίου που βρίσκεται στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας – δεν μπορεί να ξεπεραστεί εύκολα, ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να ανοίξει μια μεγάλη ατζέντα θεμάτων/στόχων της κυβέρνησης, κάποια εκ των οποίων άπτονται των ζητημάτων της Πολιτικής Προστασίας, αλλά τα περισσότερα έρχονται να αγγίξουν διάφορα προβλήματα της οικονομίας και της καθημερινότητας, στο πλαίσιο του «πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού» που αποτελεί εκπεφρασμένο στόχο του.

Για παράδειγμα, ο πρωθυπουργός περιέγραψε δέκα μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με «στόχο» τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ προανήγγειλε και λήψη μέτρων για το Airbnb, ειδικά, δε, για τους ιδιοκτήτες με πολλά ακίνητα, λέγοντας ότι όσοι ενοικιάζουν περισσότερα από τρία σπίτια, θα φορολογούνται όπως και τα ξενοδοχεία, με στόχο να αυξηθεί η προσφορά ακινήτων προς ενοικίαση και να μειωθεί κάπως το ύψος των ενοικίων. Όσο για το ζήτημα της ακρίβειας, αφού περιέγραψε ως «επιδερμικά» τα διάφορα επιδόματα – τα οποία βαίνουν προς κατάργηση – τόνισε ότι το ουσιαστικό μέτρο καταπολέμησής της είναι η αύξηση των μισθών, με την ταυτόχρονη αυστηροποίηση των ελέγχων της αγοράς για φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Περί μεταρρύθμισης στη Δικαιοσύνη, θέμα για το οποίο πιέζουν και οι Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα την επιτάχυνση της απονομής της, αλλά και την αυστηροποίηση του πλαισίου εκτέλεσης των ποινών. Τέλος, για το ζήτημα της Πολιτικής Προστασίας, ο Κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε δυσκολίες στην… κάθετη συνεννόηση των εμπλεκομένων φορέων και ουσιαστικά προανήγγειλε παρεμβάσεις που θα καθιστούν το αρμόδιο υπουργείο αποκλειστικά υπεύθυνο για τον συντονισμό των πάντων, ακόμα και των Ενόπλων Δυνάμεων, όταν κρίνεται απαραίτητη η παρουσία τους στο πεδίο.

Κατά τα λοιπά, απέκλεισε το ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησης, για την οποία ζήτησε περισσότερο χρόνο, ώστε να ξεπεραστούν οι – ουκ ολίγες – δυσλειτουργίες και παραφωνίες των τελευταίων δύο μηνών, ενώ υπερασπίστηκε για άλλη μια φορά το επιτελικό κράτος, το οποίο και χαρακτήρισε ως κεντρική πολιτική του, όσον αφορά στο συντονισμό και την αξιολόγηση των μελών της κυβέρνησης. Από την άλλη, περιορίστηκε να πει ότι ο απολογισμός σχετικά με τις Περιφέρειες και τους Δήμους θα γίνει το βράδυ των αυτοδιοικητικών εκλογών, τονίζοντας, επίσης, ότι επιλέχθηκε να δοθεί πολιτική διάσταση στις Περιφέρειες καθώς εκτιμάται ότι θα πρέπει να υπάρχει συντονισμός των πολιτικών τους με αυτές της κυβέρνησης.

Επίσης, δεσμεύτηκε ότι εντός της τετραετίας θα θεσμοθετηθεί και ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών, ζήτημα το οποίο, πάντως, φαίνεται ότι πάει λίγο πίσω σε σχέση με τους αρχικούς σχεδιασμούς, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συναντά… αντιστάσεις εντός της ΝΔ. Ταυτόχρονα, παρείχε μεν συνολική κάλυψη στην ΕΛ.ΑΣ., αλλά δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την θανατηφόρα κάθοδο στην Ελλάδα των Κροατών ακροδεξιών χούλιγκαν, οι οποίοι δολοφόνησαν οπαδό της ΑΕΚ, λέγοντας ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα.

To μεταρρυθμιστικό πλαίσιο που έθεσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ έχει ενδιαφέρον, αλλά μένει να φανεί αν θα είναι αρκετό ώστε να βοηθήσει την κυβέρνηση να βγει από τη στενωπό που βρίσκεται σήμερα, ιδίως όσο θα περνά ο καιρός και το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel θα γίνεται πιο εμφανές.

Διαβάστε επίσης:

Ερωτήματα και επιφυλάξεις για την κίνηση του πρωθυπουργού να εντάξει στην Πολιτική Προστασία το Αστεροσκοπείο και την ΕΜΥ

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Ουρές, χαμόγελα και πολυκοσμία – Δείτε φωτογραφίες από τα γεμάτα εκλογικά κέντρα

Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ: Δεν θα κάνω ανασχηματισμό – Έρχεται νέο φορολογικό στους ελεύθερους επαγγελματίες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 00:06