search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 19:31
MENU CLOSE

Ανακαλύφθηκε νέος ιός στο βαθύτερο σημείο του πλανήτη – Ανοίγει δρόμος για νέες έρευνες

20.09.2023 18:43
TAFROS_MARIANWN
AP

Κινέζοι ερευνητές ανακάλυψαν έναν νέο ιό στον βυθό του ωκεανού, στο βαθύτερο μέρος της γης. Ο ιός βρέθηκε σε ίζημα πέντε μίλια κάτω από την επιφάνεια της Θάλασσας στην Τάφρο των Μαριανών.

Η Τάφρος των Μαριανών (Mariana Trench) είναι το βαθύτερο σημείο των ωκεανών του πλανήτη Γη και το χαμηλότερο σημείο της επιφάνειας του φλοιού της Γης. Φτάνει στα 10.994 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Βρίσκεται στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό στα ανατολικά των Μαριανών νήσων.

Ο Min Wang, βιολόγος που ειδεικεύεται στην θαλάσσια οικολογία στο Πανεπιστήμιο Ocean της Κίνας. ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας, δήλώσε πως «ο ιός είναι βακτηριοφάγος, επομένως επιβιώνει μολύνοντας και αναδιπλασιάζοντας τα βακτήρια. Τα είδη είναι συνήθως ακίνδυνα για τα ανθρώπινα κύτταρα καθώς δεν τα αναγνωρίζουν ως θήραμά τους».

Τα βακτήρια, τα οποία έχουν μολυνθεί από τον ιό, βρίσκονται συνήθως σε ιζήματα βαθιά στον ωκεανό και σε υδροθερμικές οπές – ή ανοίγματα στον πυθμένα της θάλασσας που απελευθερώνουν ρεύματα ζεστού νερού, σύμφωνα με την έκθεση.

Σύμφωνα με τον Wang, «μια ανάλυση του γενετικού υλικού του ιού υποδηλώνει την ύπαρξη μιας οικογένειας ιών στον ωκεανό που δεν ήταν γνωστή πριν. Δίνει επίσης νέες γνώσεις σχετικά με τους φάγους βαθέων υδάτων και τις αλληλεπιδράσεις φάγου-ξενιστή».

Όπως αναφέρει η Daily Mail, o νέος ιός αναγνωρίζεται ως vB_HmeY_H4907 και η ανάλυση του δείχνει ότι έχει παρόμοια δομή με τον ξενιστή του. Ο ιός εισβάλλει και αναπαράγεται στο εσωτερικό του ξενιστή και συνήθως δεν σκοτώνει το βακτηριακό κύτταρο.

Ανοίγει ο δρόμος για έρευνα σε ιούς που ζουν σε απομονωμένα περιβάλλοντα

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η ερευνητική ομάδα αναζήτησε ιούς σε βακτηριακά στελέχη που συλλέχθηκαν και απομονώθηκαν από μια άλλη ομάδα υπό τον Yu-Zhong Zhang, επίσης βιολόγο στο Πανεπιστήμιο Ocean της Κίνας. Ο Wang είπε ότι τα ευρήματα των ερευνητών οδηγούν σε νέα ερωτήματα και έρευνα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι ιοί σε σκληρά, απομονωμένα περιβάλλοντα παραμένουν ζωντανοί και πώς εξελίσσονται μαζί με τους ξενιστές τους.

Η ομάδα θέλει να συνεχίσει τη διερεύνηση των αλληλεπιδράσεων μεταξύ των ιών βαθέων υδάτων και των ξενιστών τους και την αναζήτηση νέων ιών σε άλλα ακραία μέρη. «Τα ακραία περιβάλλοντα προσφέρουν βέλτιστες προοπτικές για την ανακάλυψη νέων ιών», είπε ο Wang.

Διαβάστε επίσης:

Σε διαβούλευση το νέο σχέδιο νόμου για ενιαία λίστα χειρουργίων και ηλεκτρονικό σύστημα διακίνησης φαρμάκων

Θεσσαλία: Κίνδυνος έξαρσης τροπικών λοιμογόνων ιών Ζίκα και Δάγκειου πυρετού – Τι λέει στο topontiki.gr καθηγητής εντομολογίας

Ο ΕΟΠΥΥ δεν αποζημιώνει την αποκατάσταση ασθενών με Ιδιοπαθή  πνευμονική ίνωση – Υπάρχει μόνο ένα κέντρο αποκατάστασης στη χώρα

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 19:29