search
ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 16:09
MENU CLOSE

ΑΒ Βασιλόπουλος: Πώς θα «γυρίσουν» σε κέρδη οι ζημιές του 2022 – Ανοίγει το πρώτο σούπερ μάρκετ στο Άγιο Όρος

26.09.2023 11:29
ab_vasilopoulos_new

Ζημιές ύψους 2,1 εκατ. ευρώ κατέγραψε η ΑΒ Βασιλόπουλος το 2022 ενώ ο τζίρος κατέγραψε οριακή άνοδο 0,78%, στα 1,98 δισ. ευρώ, τη στιγμή που ο πληθωρισμός στα τρόφιμα βρίσκεται στα επίπεδα του 10%.

Υπενθυμίζεται ότι το 2021 η εταιρεία είχε κλείσει τη χρονιά με κέρδη προ φόρων 43 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής Νίκο Λαβίδα η αρνητική αυτή πορεία οφείλεται σε τρεις κυρίως παράγοντες:

Α) Στο πλαφόν που έχει τεθεί στα περιθώρια κέρδους που έχουν δικαίωμα να βάζουν στα προϊόντα οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ και σε μέτρα όπως το καλάθι του νοικοκυριού που περιορίζουν τη δυνατότητα να ασκήσουν δικές τους πολιτικές εκπτώσεων-προσφορών κλπ

Β) Στο ιδιαίτερα αυξημένο κόστος ενέργειας που υπήρχε πέρυσι και φέτος δείχνει να περιορίζεται

Γ) Στην πεποίθηση του κοινού ότι η ΑΒ είναι μία ακριβή αλυσίδα κάτι που σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο CEO της εταιρείας δεν ισχύει.

Σύμφωνα με το ίδιο το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους «κόστισε» πέρυσι στην εταιρεία 9 εκατ. ευρώ και 1 εκατ. ευρώ το «καλάθι του νοικοκυριού» ενώ για φέτος υπολογίζεται ότι μόνο οι απώλειες από το «καλάθι» θα ανέλθουν στα 6 εκατ. ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά η αλυσίδα σούπερ μάρκετ θα συνεχίσει απρόσκοπτα το επενδυτικό πλάνο της και τα επόμενα χρόνια σύμφωνα με το οποίο θα τοποθετηθούν 181 εκατ ευρώ έως το 2025 κυρίως στην ανάπτυξη του δικτύου με νέα καταστήματα εταιρικά και (κυρίως) franchise, και την αναβάθμιση των υφιστάμενων καταστημάτων με σύγχρονο εξοπλισμό.

Συνολικά το πλάνο τριετίας προβλέπει την ίδρυση 198 νέων καταστημάτων, 16 εταιρικών και 182 franchise, ενώ επενδύσεις λίγο κάτω από τα 10 εκατ. ευρώ θα αφορούν στα logistics.

Μόνο για το 2023 το επενδυτικό πρόγραμμα ανέρχεται στα 64,5 εκατ. ευρώ με άνοιγμα έξι εταιρικών καταστημάτων εκ των οποίων τα τέσσερα ήδη λειτουργούν.

Τα υπόλοιπα δύο θα είναι το κατάστημα στο Μαρούσι, συνολικού εμβαδού 3.000 τμ ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα ανοίξει και το πρώτο σούπερ μάρκετ στις Καρυές του Αγίου Όρους.

Πρόκειται για το πρώτο κατάστημα αλυσίδας σούπερ μάρκετ στο Άγιο Όρος καθώς μέχρι σήμερα εκεί υπήρχαν μόνο μικρά παντοπωλεία. Μάλιστα ο κ. Λαβίδας ανέφερε ότι το μίγμα των προϊόντων του συγκεκριμένου καταστήματος θα είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες της περιοχής και με τοπικά προϊόντα.

Υπενθυμίζεται ότι το δίκτυο της ΑΒ Βασιλόπουλος αριθμεί σήμερα 636 καταστήματα, εκ των οποίων 242 franchise και 14 cash & carry.

Για την χρηματοδότηση του επενδυτικού πλάνου, η εταιρεία προχώρησε στη σύναψη ομολογιακού δανείου απ’ τη μητρική συνολικού ύψους 70 εκατ. ευρώ.

Πάντως ο κ. Λαβίδας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η περσινή ζημιογόνα χρήση δεν θα πρόκειται να επαναληφθεί και φέτος και ότι η ΑΒ θα επιστρέψει το 2023 στην κερδοφορία.

Αυτό το στηρίζει κυρίως στο γεγονός ότι το ενεργειακό κόστος για τη λειτουργία των καταστημάτων θα είναι σημαντικά χαμηλότερο τη φετινή χρονιά, αλλά και του πλάνου ανάκαμψης που έχει ο όμιλος το οποίο θα στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: τις ανταγωνιστικές τιμές, την ποικιλία και την εξυπηρέτηση.

Όπως διευκρίνισε αυτή τη στιγμή σχεδόν 50% των πωλήσεων γίνεται σε προϊόντα σε προσφορά όταν ο μέσος όρος στην αγορά είναι στο 40%.

Στην ποικιλία ανέφερε ότι φέτος λανσάρονται 260 νέοι κωδικοί προϊόντων ενώ στην τριετία ο αριθμός αυτός θα φτάσει τους 1600.

Διαβάστε επίσης:

Elikonos: «Σηκώνει» 150 εκατ. ευρώ για νέες επενδύσεις – Οι κλάδοι που στοχεύει το fund

Public Group: Αύξηση πωλήσεων 21% στο εξάμηνο – Επενδύει 30 εκατ. ευρώ σε startups το 2023-2024

Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας: Μεγαλύτερη του 2,5% η μείωση πωλήσεων σε όγκο στο 7μηνο

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 02.05.2024 16:04