search
ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 13:12
MENU CLOSE

Καναδάς: Παραίτηση του Προέδρου της Βουλής για τον Ουκρανό βετεράνο των SS – Κινήσεις από Πολωνία για την έκδοσή του

26.09.2023 20:48
zelensky canada

Ο υπουργός Παιδείας της Πολωνίας Πρζέμισλαβ Τσάρνεκ δήλωσε την Τρίτη ότι «έχει λάβει μέτρα» για την έκδοση του Γιαροσλάβ Χούνκα, ενός 98χρονου Ουκρανού βετεράνου των Ναζί που τιμήθηκε από Καναδούς βουλευτές την περασμένη εβδομάδα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι στον Καναδά την περασμένη Παρασκευή, ο Πρόεδρος της Βουλής Άντονι Ρότα παρουσίασε τον Χούνκα ως ήρωα του πολέμου «κατά της Ρωσίας», προκαλώντας χειροκροτήματα από τους βουλευτές.

Το περιστατικό αυτό προκάλεσε ένα κύμα οργής, τόσο από εβραϊκές οργανώσεις, όσο και από ηγέτες σε όλο τον κόσμο, επειδή ο Χούνκα πολέμησε με την Πρώτη Ουκρανική Μεραρχία — γνωστή και ως 14η Μεραρχία Γρεναδιέρων Βάφεν, η οποία υπηρέτησε υπό τη διοίκηση των Ναζί ενάντια στον Κόκκινο Στρατό της Ρωσίας.

Σε επιστολή του προς το Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης της Πολωνίας, ένα όργανο που ερευνά και διερευνά εγκλήματα του παρελθόντος κατά του πολωνικού έθνους, ο Τσάρνεκ του ζήτησε να «εξετάσει επειγόντως» εάν ο Χούνκα καταζητείται για εγκλήματα κατά πολωνών εβραϊκής καταγωγής, προσθέτοντας ότι «τα πιθανά εγκλήματα αποτελούν λόγο για αίτηση στον Καναδά για την έκδοσή του».

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δήλωσε στα ΜΜΕ ότι η κατάσταση ήταν «βαθιά ντροπιαστική» για τον Καναδά. Ο Ρότα έκτοτε ζήτησε συγγνώμη, ανέλαβε την «πλήρη ευθύνη» για το περιστατικό και ανακοίνωσε την παραίτησή του την Τρίτη.

Διαβάστε επίσης:

Σοκ στη Γερμανία: 14χρονος συνελήφθη για τη δολοφονία ενός 6χρονου αγοριού

Το Βρετανικό Μουσείο ζητά τη …βοήθεια του κοινού για να βρεθούν χιλιάδες κλεμμένες αρχαιότητες

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Τουλάχιστον 20 νεκροί και 300 τραυματίες από έκρηξη σε αποθήκη καυσίμων (videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 09.05.2024 13:07