search
ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 10:25
MENU CLOSE

Ιταλία: Aνησυχία για έκρηξη ηφαιστείου κοντά στην Νάπολη προκαλεί η έντονη σεισμική δραστηριότητα (Videos/Photos)

29.09.2023 11:20
ιφαιστειο νες

Εντείνονται οι ανησυχίες για τον κίνδυνο έκρηξης ηφαιστείου κοντά στη Νάπολη της Ιταλίας, σε μία περιοχή που έδωσε τον μεγαλύτερο σεισμό εδώ και 40 χρόνια.

Η σεισμική δραστηριότητα στο Κάμπι Φλεγκρέι, όπου υπάρχουν αρχαίοι ηφαιστειακοί κρατήρες, έχει ενταθεί τον τελευταίο χρόνο και ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, με περισσότερες από 80 δονήσεις να καταγράφονται μόνο την Τετάρτη- η μεγαλύτερη είχε μέγεθος 4,2 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.

«Λαμβάνοντας υπόψη το ότι η σεισμική δραστηριότητα έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, δεν θεωρούμε πιθανό ένα τέλος», δήλωσε ο Κάρλο Ντολιόνι, πρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας, στο κανάλι TGCom24.

Ηφαιστειακή έκρηξη αναλόγη εκείνης του 1538

Ο Ντολιόνι πρόσθεσε ότι το καλύτερο σενάριο είναι η εκτόνωση της ηφαιστειακής δραστηριότητας, όπως έγινε στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ύστερα από μακρά περίοδο έντασης.

Αλλά υπάρχει και το χειρότερο σενάριο, που είναι μία ηφαιστειακή έκρηξη ανάλογη εκείνης που έγινε το 1538, από την οποία δημιουργήθηκαν μια σειρά από μικρούς λόφους και κρατήρες.

«Παρακολουθούμε την κατάσταση, αλλά δεν γνωρίζουμε πως θα εξελιχθεί. Σε περίπτωση έκρηξης δεν γνωρίζουμε πότε ή που θα γίνει. Όσο μικρή κι αν είναι, θα προκαλέσει κοινωνική αναταραχή», τόνισε.

Στην περιοχή Κάμπι Φλεγκρέι κατοικούν 360.000 άνθρωποι, μοιρασμένοι σε επτά κοινότητες που θεωρείται ότι μπορούν να κινδυνεύσουν. Απειλείται επίσης ένα τμήμα της Νάπολης.

Το Κάμπι Φλεγκρέι είναι μια καλντέρα μήκους 7 μιλίων, που σχηματίστηκε πριν από 39.000 χρόνια μετά από έκρηξη. Θεωρείται πιο ενεργή από τον γειτονικό Βεζούβιο, που είναι ένα κωνοειδές ηφαίστειο.

Αυξάνεται η πίεση από το εσωτερικό της γης

Χιλιάδες μικροί σεισμοί μετά τη δεκαετία του 1950 έχουν εξασθενήσει την καλντέρα, καθώς αυξάνεται η πίεση από το εσωτερικό της γης και δημιουργούνται συνθήκες για μία έκρηξη που θα φέρει το μάγμα στην επιφάνεια, σύμφωνα με μελέτη που έγινε από καθηγητές του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας και του πανεπιστημίου College London (UCL).

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι το ηφαίστειο πλησιάζει «προς το σημείο ρήξης» και βρίσκεται σε «εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση».

Ο Τζιουζέπε Ντε Νατάλε, διευθυντικό στέλεχος του Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας, δήλωσε ότι υπάρχει «υψηλός κίνδυνος ισχυρών σεισμών», προσθέτοντας ότι ενημέρωσε γραπτώς το δημοτικό συμβούλιο της Νάπολης, στις 18 Σεπτεμβρίου, προτείνοντας να γίνουν έλεγχοι αντισεισμικής ασφάλειας στα δημόσια κτήρια, με προτεραιότητα στα σχολεία και στα νοσοκομεία και να είναι έτοιμα για εφαρμογή τα σχέδια εκκένωσης.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νέλο Μουσουμέτσι, δήλωσε ότι θα έχει συναντήσεις με τοπικούς αξιωματούχους για να τους ζητήσει «την επιτάχυνση της κατάρτισης σχεδίων εξόδου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης».

Διαβάστε επίσης

Ινδία: Πήγε στο νοσοκομείο με στομαχόπονο και έβγαλαν από το έντερό του… 60 αντικείμενα (σκληρές εικόνες)

Αργεντινή: Πιθανή νίκη του ακροδεξιού Μιλέι απειλεί το δικαιώμα στην άμβλωση – Στους δρόμους χιλιάδες γυναίκες

Τίτλοι τέλους για το Ναγκόρνο Καραμπάχ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 14.05.2024 10:23