search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 22:13
MENU CLOSE

Χρυσοχοΐδης: «Θα τελειώσει η διαδικασία των απευθείας αναθέσεων» – Οι επερχόμενες αλλαγές στο ΕΣΥ

02.10.2023 18:31
LAIKO_NOSOKOMEIO_STIGMIOTUPA_2_10
Eurokinissi

Στον επιχειρησιακό σχεδιασμό που αφορά στη μεταρρύθμιση του νέου ΕΣΥ, αναφέρθηκε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο διήμερο συνέδριο 22nd Healthworld Conference: “Making Healthcare Reform a Political and Investment Priority, που διοργανώνει το Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο, σήμερα και αύριο στην Αθήνα.

Αναλυτικά ο υπουργός Υγείας, αναφέρθηκε στον ψηφιακό φάκελο του ασθενούς, στον υγειονομικό χάρτη, στον εκσυγχρονισμό του ΕΟΠΥΥ, στη ψηφιοποίηση των νοσοκομείων, την ανασύσταση του ΕΟΦ, την ενίσχυση της επιτροπής διαπραγμάτευσης τιμών για το φάρμακο αλλά και την αναμόρφωση του ΕΚΑΒ.

«Σχεδιάζουμε 6.500 νέες προσλήψεις το 2024»

«Θέλουμε να ξυπνήσουμε τον κοιμισμένο γίγαντα: Το ΕΣΥ! Γι΄αυτό σχεδιάζουμε 6.500 νέες προσλήψεις που θα γίνουν το 2024, εκτός από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να προσλάβουμε και 250 επικουρικούς καθηγητές για να κάνουμε το ΕΣΥ πιο ελκυστικό για τους πολίτες» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης στο συνέδριο.

Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε πως σχεδιάζεται αλλαγή στον τρόπο των εφημεριών των νοσοκομείων και ανακοίνωσε τη δημιουργία κέντρων αναφοράς για το τραύμα, τις μεταμόσχευσης και την καρδιολογία: «Αυτή τη φορά στην υγεία τα πράγματα θα διορθωθούν από την αρχή και δεν θα γίνουν μπαλώματα» όπως τόνισε.

Σωστή διαχείριση των οικονομικών πόρων και διαφάνεια στο φάρμακο

Ο υπουργός στην ομιλία του στάθηκε ιδιαίτερα στη διαφάνεια των οικονομικών της υγείας που αφορά και το φάρμακο τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Στόχος μας είναι να προσπαθήσουμε να εξασφαλίσουμε υγεία για όλους τους πολίτες. Η πρόσβαση όλων των πολιτών στα καινοτόμα φάρμακα είναι δεδομένη! Ωστόσο θέλουμε τα φάρμακα αυτά να αξιολογούνται για την αποτελεσματικότητα τους και να υπάρξει διαφάνεια και δικαιοσύνη» όπως είπε.
Μάλιστα ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Υγείας σκοπεύει να δημιουργήσει ομάδες εργασίας, που θα αξιολογούν τα καινοτόμα φάρμακα και πρόσθεσε: «Να υπάρχει ένα αρχικό ταμείο για να γνωρίζουν και οι φαρμακευτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα – με καθαρούς κανόνες – τι θα γίνεται με τα φάρμακα τους, ώστε να μπορούν να προβλέψουν τα επόμενα επιχειρηματικά τους βήματα στην Ελλάδα».

«Θα τελειώσει η διαδικασία των απευθείας αναθέσεων»

Μιλώντας για τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων, είπε ότι: «Kάθε χρόνο θα συντάσσεται προϋπολογισμός που πέρα από τα στοιχεία της νομιμότητας, οφείλει να καλύπτει και τις πραγματικές ανάγκες κάθε νοσοκομείου. Θα τελειώσει η διαδικασία των απευθείας αναθέσεων» τόνισε, προσθέτοντας ότι «θα υπάρξει μία νέα πλατφόρμα όπου θα αναρτώνται, όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα και θα φαίνονται σε πραγματικό χρόνο, όλες οι παραγγελίες φαρμάκων από τα δημόσια νοσοκομεία.»

Ο υπουργός μίλησε για νέα εθνική πολιτική φαρμάκου με σταθερούς κανόνες και διαφάνεια. Όπως είπε: «20 καινοτόμα προϊόντα αποτελούν το 20% της φαρμακευτικής δαπάνης». Ωστόσο σημείωσε ότι το κράτος, θα στηρίξει τη δημιουργία επενδύσεων στη χώρα από την Ελληνική φαρμακοβιομηχανία, για την παραγωγή γενόσημων φαρμάκων.

Προανήγγειλε νέες διοικήσεις στα νοσοκομεία

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε, επίσης, στις διαρθρωτικές αλλαγές που αφορούν στη διοίκηση του ΕΣΥ και προανήγγειλε νέες διοικήσεις στα νοσοκομεία, με κριτήρια ικανότητας και αξιολόγηση λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι αδιανόητο να μην αξιολογείται κάνεις!»

Το συνέδριο άνοιξε τις εργασίες του με σύντομους χαιρετισμούς που απεύθυναν ο Ηλίας Σπυρτούνιας Γενικός Διευθυντής στο Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο Νικόλαος Μπακατσέλος, πρόεδρος στο Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, η Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη πρόεδρος της Επιτροπής Φαρμακευτικών Εταιριών στο Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και ο Θεόδωρος Λιακόπουλος, πρόεδρος της Eπιτροπής Ιατροτεχνολογικού Εξοπλισμού και Διαγνωστικών Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Διαβάστε επίσης:

Ινστιτούτο Prolepsis: Κάλεσμα εθελοντών για την καταπολέμηση της μοναξιάς στην τρίτη ηλικία

ΠΟΥ: Οδηγίες για τον αντιγριπικό εμβολιασμό των ογκολογικών ασθενών

Θεμιστοκλέους: Αυτοί είναι οι πέντε πυλώνες για τη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 22:12