search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 13:04
MENU CLOSE

ΟΑΚΑ: Αρχίζει άμεσα η εισαγγελική έρευνα – Τι θα μπει στο «μικροσκόπιο»

02.10.2023 15:30
oaka-new

Άμεσα αρχίζει η έρευνα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών για τη στατικότητα του στεγάστρου Καλατράβα στο ΟΑΚΑ μετά την έκθεση για το πρόβλημα που εντοπίστηκε και η οποία προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων, την ώρα που ΟΑΚΑ και Ποδηλατοδρόμιο έκλεισαν επ’ αορίστου.

Παράλληλα, το Τεχνικό Επιμελητήριο ανέλαβε δεύτερη μελέτη, ενώ εισαγγελέας, Νικόλαος Μαργαρίτης, θα ερευνήσει, έπειτα από την παραγγελία του προϊστάμενου της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών, Αντώνη Ελευθεριάνου, σε βάθος πενταετίας το θέμα της συντήρησης των εγκαταστάσεων με τα διερευνώμενα αδικήματα είναι μεταξύ άλλων, έκθεση σε κίνδυνο και παραβίαση κανόνων οικοδομικής ασφάλειας.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η έρευνα θα αφορά:

  • ποιες ήταν οι εισηγήσεις του κατασκευαστή για τη συντήρηση κι αν τηρήθηκαν
  • αν υπήρχαν εισηγήσεις άλλων οργάνων για περιοδική συντήρηση κι αν ναι σε ποιους είχαν υποβληθεί και ποια ήταν η κατάληξή τους
  • γιατί έγινε η μελέτη που έδειξε τώρα το πρόβλημα στατικότητας και με ποια αφορμή ξεκίνησε αυτή

Ήδη από τα ξημερώματα του Σαββάτου ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία μεταφοράς αθλητικού υλικού αλλά και εγκαταστάσεων, ενώ από το βράδυ της Παρασκευής ξεκίνησε και η εκκένωση των δύο σταδίων, όπου υπήρχαν πάνω από 1.000 αθλητές του μπριτζ που συμμετείχαν σε πανελλήνιους αγώνες και απομακρύνθηκαν άμεσα.

Τον περασμένο Απρίλιο εξειδικευμένοι μηχανικοί, πραγματοποίησαν αυτοψία πάνω στα στέγαστρα Καλατράβα, προκειμένου να ελέγξουν την στατικότητα της μεταλλικής κατασκευής. Πέντε μήνες μετά, το πόρισμα της μελέτης καθιστά αναγκαίο το λουκέτο στο κεντρικό στάδιο του ΟΑΚΑ, μεταδίδει το ίδιο μέσο.

Κ. Σπυράκος: Εγχειρίδιο υπήρχε, προφανώς δεν έχει χρησιμοποιηθεί


Όταν παρελήφθη το στάδιο αυτό παρελήφθη πιστεύω με τις σωστές διαδικασίες. Γνωρίζουμε ότι η άδειά του ήταν άδεια πέργκολας, είναι γνωστό πλέον ή κάποια άδεια που δεν ήταν αντίστοιχη για τα συγκεκριμένα δύο κτίρια. Έχουν εντοπιστεί προβλήματα, σοβαρά προβλήματα. Εγώ δεν είμαι αισιόδοξος ότι μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα θα τεθεί πάλι το στάδιο σε χρήση, τόνισε ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών του ΕΜΠ, Κώστας Σπυράκος.

«Το έχω περπατήσει στο στάδιο, έχω περπατήσει και μέσα στους σωλήνες τους μεγάλους. Έχω δει πια σε ποια κατάσταση ήταν αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έχω δει τι συμβαίνει στην πορεία του χρόνου.Υπήρχαν προβλήματα, αλλά από τη στιγμή που έχει επαναληφθεί αυτό το στάδιο, το οποίο όπως γνωρίζετε είχε βγει με μια άδεια όχι αντίστοιχη για το μέγεθος του έργου λόγω των συνθηκών. Τα προβλήματα λοιπόν αυτά, εφόσον έχει παραληφθεί, είναι θέμα συντήρησης. Αν δηλαδή είχαν γίνει αυτά τα βήματα, δεν θα είχαμε αυτό το οποίο αντιμετωπίζουμε.
 

Π. Καρύδης: Κρίσιμος ο ρόλος των ταλαντώσεων

Έχουμε τα εξής στάδια που πρέπει να περάσουμε για να αποδοθεί στη χρήση με ασφάλεια. Το πρώτο στάδιο είναι να γίνουν οι επόμενες μελέτες που έχουν εξαγγελθεί. Το δεύτερο στάδιο είναι να γίνουν οι μελέτες αποκατάστασης, τι χρειάζεται να γίνει. Και το τρίτο στάδιο είναι να γίνει η ανάθεση της κατασκευής της αποκατάστασης, είπε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών, Παναγιώτης Καρύδης.

Ο Π. Καρύδης εξηγεί ότι αυξάνοντας το εύρος των δονήσεων, «δηλαδή πόσο κουνάει, κουνάει παραπάνω, παραπάνω και παραπάνω, αυτές οι δονήσεις δημιουργούν το φαινόμενο της κόπωσης των υλικών. Είναι γνωστή στη μηχανική η κόπωση των υλικών με αποτέλεσμα να σπάει το υλικό». Ο κ. Καρύδης διευκρίνισε ότι μιλάει για το στέγαστρο ενώ αναφερόμενος στις κερκίδες είπε «είναι ένα παλιό θέμα το οποίο κατά την άποψή μου είναι ακόμα εκκρεμές. 

H διοίκηση του ΟΑΚΑ, εν αναμονή της επανεξέτασης της μελέτης που υποστηρίζει ότι υπάρχουν προβλήματα στατικής επάρκειας στα στέγαστρα Καλατράβα, έβαλε λουκέτο στο κεντρικό στάδιο και στο ποδηλατοδρόμιο. Η επαναξιολόγηση θα ξεκινήσει άμεσα από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, προκειμένου να ερευνηθούν και να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα τεχνικής μελέτης του ΤΑΙΠΕΔ, που αναλύονται σε 4 τόμους, 1500 σελίδων.

Διαβάστε επίσης:

«Παράλληλη στήριξη»: Κραυγή γονέων για τα κενά στα σχολεία – Τι λέει παιδοψυχολόγος για τους εκπαιδευτικούς «σκιές»

Θεσσαλονίκη: Πάνω από 1,5 τόνος κοκαΐνης έχει κατασχεθεί την τελευταία τριετία – Ρεκόρ τα 585 κιλά

Κολωνός: Καταπέλτης το βούλευμα για τη μητέρα της 12χρονης – Έστελνε γυμνές φωτογραφίες του παιδιού της στους πελάτες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 13:03