search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 07.06.2024 12:09
MENU CLOSE

Ποια η σχέση μεταξύ της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος και του καρκίνου;

03.10.2023 13:56
karkinos-ygeia

Τη  σύνδεση μεταξύ της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος (Nonalcoholic Fatty Liver Disease -NAFLD) και του αυξημένου κινδύνου καρκίνου εντόπισε νέα μελέτη. Μάλιστα οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την NAFLD καθώς συνδέεται με τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και τα μεταβολικά σύνδρομα, οι οποίες σχετίζονται άμεσα με άλλες συστηματικές ασθένειες, όπως είναι η καρδιαγγειακή νόσο και η χρόνια νεφρική νόσο. Την ίδια στιγμή οι επιστήμονες προειδοποιούν για την αυξανόμενη επίπτωση της στους νεότερους πληθυσμούς  με επιβλαβή αποτελέσματα για την υγεία.

Σημειώνεται ότι μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος που σχετίζεται με σημαντική ηπατική βλάβη, εκδηλώνεται σε περίπου 25% του παγκόσμιου πληθυσμού, ποσοστό που μπορεί να φτάσει το 33,5% έως το 2030. 

Σε μελέτη των Mantovani και Karl διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος είχαν 1,2 έως 15 φορές υψηλότερο κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του ήπατος και του γαστρεντερικού συστήματος. Η μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα που προκαλείται από τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος έχει αναδειχθεί ως η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο του ήπατος.

Τα στοιχεία της μελέτης παρουσιάζουν περιληπτικά οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και  Προληπτικής Ιατρικής),

Μαρία Καπαρέλου και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής – Ογκολογίας – Αιματολογίας).

Η μελέτη

Με δεδομένο ότι η ηλικία διάγνωσης της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος (NAFLD) μειώνεται, οι ερευνητές Mantovani και Karl, στη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο  περιοδικό JAMA, υπέθεσαν ότι η νεότερη ηλικία διάγνωσης της NAFLD θα συνδεόταν με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου. Οι ερευνητές αξιολόγησαν τη σχέση μεταξύ της ηλικίας της νεοεμφανιζόμενης μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος και του κινδύνου όλων των τύπων καρκίνου σε μια μεγάλη προοπτική μελέτη.

Ο πληθυσμός της μελέτης ήταν 63.696, με μέση ηλικία 51,37 έτη, εξ αυτών:

– 10.932 γυναίκες (17,2%)

και 52.764 άνδρες (82,8%).

Από τον πληθυσμό:

– 31.848 άτομα είχαν μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος 

– 31.848 άτομα ήταν στην ομάδα ελέγχου. 

Τα ευρήματα

Κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 10,16 ετών, 2.415 ασθενείς διαγνώστηκαν με καρκίνο. Σε σύγκριση με την αντίστοιχη ομάδα, οι ασθενείς ηλικίας μικρότερης των 45 ετών στη διάγνωση της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος εμφάνισαν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και καθώς η ηλικία έναρξης της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος αυξανόταν,  ο κίνδυνος καρκίνου μειώθηκε.

Μεταξύ των ασθενών ηλικίας κάτω των 45 ετών στη διάγνωση της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος, οι καρκίνοι ήταν κυρίως του πεπτικού συστήματος και του πνεύμονα.

Συμπέρασμα

Συνεπώς, οι επιστήμονες κατέληξαν ότι τα ευρήματά σε αυτή τη μελέτη υποδηλώνουν ότι ο έγκαιρος έλεγχος και η παρέμβαση για την αντιμετώπιση της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση της εμφάνισης καρκίνων που σχετίζονται με τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος.

Διαβάστε επίσης:

Θέλεις το δέρμα σου να μη «γεράσει» ποτέ; 5 τρόφιμα που καλύτερα να αποφύγεις

Πάρκινσον: Αναγνωρίστε τα πρώιμα συμπτώματα

Εμμηνόπαυση: Το «άγνωστο» σύμπτωμα στα μάτια

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 07.06.2024 12:06