search
ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 05:05
MENU CLOSE

Σε ποια πόλη η άδεια αυτοκινήτου κοστίζει 73.000 δολάρια;

05.10.2023 13:54
singapore

Η κατοχή αυτοκινήτου στη Σιγκαπούρη, μία από τις πιο ακριβές χώρες του κόσμου, ήταν πάντα πολυτέλεια. Αλλά το κόστος έχει φτάσει πλέον σε πρωτοφανή επίπεδα.

Η δεκαετούς διάρκειας Άδεια Κατοχής, η άδεια που πρέπει να αγοράσουν οι κάτοικοι της Σιγκαπούρης για να έχουν το δικαίωμα κατοχής οχήματος, κοστίζει πλέον κατ΄ελάχιστον 76.000 δολάρια, τέσσερις φορές περισσότερο σε σύγκριση με το κόστος του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αρχής Επίγειων Μετακινήσεων. Και με αυτό το ποσό αγοράζει κάποιος μόνο το δικαίωμα για να κατέχει ένα αυτοκίνητο κατηγορίας Α, με κινητήρα μέχρι 1.600 κυβικά. Αυτοί που θέλουν ένα μεγαλύτερο όχημα, όπως ένα SUV, θα πρέπει να πληρώσουν 106.630 δολάρια, για άδεια κατηγορίας Β, ενώ το 2020 το κόστος ήταν 102.900  δολάρια.

Στο κόστος της άδειας κατοχής ΙΧ δεν περιλαμβάνεται το κόστος αγοράς ενός αυτοκινήτου. Το υψηλό κόστος άδειας κατοχής ΙΧ επιβλήθηκε στη Σιγκαπούρη από το 1990 με στόχο να μειωθεί στο ελάχιστο η κυκλοφορία αυτοκινήτων και να μειωθούν οι εκπομπές αερίων σε μία περιοχή που έχει ελάχιστους ανοιχτούς χώρους και 5,9 εκατομμύρια κατοίκους, αλλά και ένα εντυπωσιακά αποτελεσματικό σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών.

Με αυτά τα κόστη είναι σχεδόν αδύνατο για τον μέσο πολίτη να αποκτήσει άδεια κατοχής ΙΧ, καθώς το μέσο μηνιαίο εισόδημα για ένα νοικοκυριό ήταν το 2022 7.376 δολάρια, σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία της Σιγκαπούρης.

Ο Ρίκι Γκο, πωλητής αυτοκινήτων στη Σιγκαπούρη, δήλωσε ότι «σχεδόν λιποθύμησε» όταν άκουσε τις νέες τιμές για τις άδειες ΙΧ. «Οι πωλήσεις ήταν ήδη μικρές. Και ήρθε κι αυτό για να κάνει χειρότερες τις δουλειές», δήλωσε στο CNN.

Η Ουόνγκ Χούι Μιν, που είναι μητέρα δύο παιδιών, δήλωσε ότι θα πρέπει να ξανασκεφτεί την εξάρτησή της από το αυτοκίνητο, παρόλο που το χρειάζεται για τις οικογενειακές ανάγκες. «Οδηγώ πολύ, για να πάω και να πάρω τα παιδιά από το σχολείο, για δραστηριότητες όπως το κολυμβητήριο. Χρειάζομαι το αυτοκίνητο. Δεν με εξυπηρετεί το ταξί ή οι διαδρομές μαζί με άλλα άτομα», είπε η Ουόνγκ Χούι Μιν.

Οι κάτοικοι της Σιγκαπούρης θεωρούν πλέον ότι η διαβίωση στην περιοχή έχει γίνει αφόρητη, καθώς τα τελευταία χρόνια εκτός από τον πληθωρισμό αντιμετωπίζουν και το αυξανόμενο κόστος κατοικίας και την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας. Υπάρχει πάντως και η λύση της απόκτησης άδειας κυκλοφορίας δικύκλου, που κοστίζει 7.930 δολάρια.

Διαβάστε επίσης:

Εκτός Λευκού Οίκου ο σκύλος του Τζο Μπάιντεν – Είχε δαγκώσει πάνω από 10 μυστικούς πράκτορες (Photos)

Ντόναλντ Τραμπ: Εκτός λίστας Forbes με τους 400 πλουσιότερους ανθρώπους των ΗΠΑ

World Travel Awards 2023: Ποιοι πήραν τα φετινά «Όσκαρ Τουρισμού» (Videos)

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΔΕΥΤΕΡΑ 06.05.2024 00:06