search
ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 10:44
MENU CLOSE

Γερμανία: Βαριά ήττα για την κυβερνητική συμμαχία, σημαντική άνοδος της ακροδεξιάς (Photos)

09.10.2023 09:44
germany new

Η κεντροαριστερή συμμαχία του καγκελάριου Σολτς υπέστη σοβαρές απώλειες στις τοπικές εκλογές που έγιναν στα κρατίδια της Βαυαρίας και Έσσης, όπου τα οικονομικά προβλήματα και οι φόβοι που καλλιεργούνται για το μεταναστευτικό ενίσχυσαν την συντηρητική αντιπολίτευση και την ακροδεξιά.

Ειδικά για το ακροδεξιό AfD, είναι η πρώτη φορά που κατακτά τόσο μεγάλο ποσοστό σε κάποιο κρατίδιο της δυτικής Γερμανίας, καθώς μέχρι τώρα είχε ισχυρή παρουσία στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Τα συντηρητικά CDU υπό τον πρωθυπουργό Μπόρις Ράιν κέρδισε τις εκλογές στην Έσση, με 34,6%, αλλά το εντυπωσιακό είναι η αναρρίχηση των ακροδεξιών του AfD στη δεύτερη θέση, με ποσοστό 18,4%.

Οι Σοσιαλδημοκράτες περιορίστηκαν στο 15,1%, χάνοντας περίπου το 5% της δύναμής τους, και το Κόμμα της Αριστεράς και το φιλελεύθερο FDP δεν ξεπέρασαν το εκλογικό όριο του 5% για να εκπροσωπηθούν στην τοπική βουλή.

Στην Βαυαρία αναδείχτηκε πρώτο το συντηρητικό CSU, με 37%, δεύτερο το δεξιό κόμμα Ελεύθεροι Ψηφοφόροι, με 15,8% και τρίτο το ακροδεξιό AfD, με 14,6%.

Στην Βαυαρία οι Πράσινοι περιορίστηκαν στο 14,4% και οι Σοσιαλδημοκράτες στο 8,4%.

Τα κόμματα της κυβερνητικής συμμαχίας έπαθαν καθίζηση

Η καθίζηση των κομμάτων της κυβερνητικής συμμαχίας (Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και Πράσινοι) είναι τέτοια που τα πήγαν χειρότερα ακόμα και σε σύγκριση με τα αποτελέσματα των εκλογών πριν από πέντε χρόνια και μάλιστα σε δύο κρατίδια όπου ζει το ένα τέταρτο του γερμανικού πληθυσμού.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το κακό εκλογικό αποτέλεσμα θα προκαλέσει περαιτέρω τριγμούς στην κυβερνητική συμμαχία και θα εντείνει τις πιέσεις στον Σολτς, για τον οποίον αμφισβητούνται οι ηγετικές του ικανότητες στο εσωτερικό, αλλά και στο διεθνές επίπεδο.

Υψηλόβαθμο στέλεχος των Φιλελεύθερων στο ανατολικό κρατίδιο της Θουριγγίας, δήλωσε μάλιστα ότι «δεν είναι ταμπού» ακόμα και η απόσυρση του κόμματος fdp από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο Γενς Σπαν, βουλευτής του συντηρητικού CDU, δήλωσε ότι σπανίως μία κυβέρνηση δέχεται τόσο ισχυρό πλήγμα στις τοπικές εκλογές , προσθέτοντας: «και σπανίως το πλήγμα ήταν τόσο σαφές– είτε αφορά το μεταναστευτικό, την οικονομία ή την κλιματική πολιτική, οι άνθρωποι θέλουν διαφορετικές πολιτικές».

Το εθνικιστικό- αντιμεταναστευτικό AfD σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι πλέον το δεύτερο σε δύναμη κόμμα σε όλη την Γερμανία, ενώ πριν από δύο χρόνια ήταν στην πέμπτη θέση, κάτι που θα κάνει ακόμα πιο περίπλοκες τις ισορροπίες όταν τίθεται θέμα συζήτησης για τον σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας.

Διαβάστε επίσης

Τρόμος στη Μέση Ανατολή: Πάνω από 1.100 νεκροί σε λιγότερες από 48 ώρες στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς

Γιατί η ισραηλινή πολιτική «εξέθρεψε» την Χαμάς και πού μπορεί να οδηγήσει τώρα

Πόλεμος στο Ισραήλ: Επαναπατρίστηκαν οι 81 από τους 149 Έλληνες

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 16.05.2024 10:44