search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 13:19
MENU CLOSE

Ισραήλ – Χαμάς: Ομοβροντία στα social media για υποκρισία της Δύσης και τακτική δύο μέτρων και δύο σταθμών

09.10.2023 20:09
Gaza

Όταν εκδηλώθηκε η αιφνιδιαστική επιδρομή της Χαμάς στο Ισραήλ ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε μέσω των social media «τα συλλυπητήρια σε όσους έχασαν συγγενείς ή φίλους από την τρομοκρατική επίθεση» και δήλωσε ότι «το είναι αναφαίρετο δικαίωμα του Ισραήλ η αυτοάμυνα».

Αντίστοιχα συναισθήματα εξέφρασαν ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι «το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του – σήμερα και τις μέρες που θα έρθουν», διαβεβαιώνοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση συμπαραστέκεται στο Ισραήλ.

Όμως, πολλοί αναλυτές και χρήστες των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης εκφράζουν την εκτίμηση ότι οι δυτικοί ηγέτες έχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Οι πάντες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Ουκρανίας να αντισταθεί στην ρωσική επίθεση, αλλά δεν καταδικάζουν εξίσου και την ισραηλινή κατοχή στη Δυτική Όχθη και την Γάζα, επισημαίνουν, προσθέτοντας ότι οι δυτικοί διπλωμάτες και τα συστημικά ΜΜΕ υποστηρίζουν τους Ουκρανούς, που υπερασπίζονται τη γη τους, αλλά χαρακτηρίζουν «τρομοκράτες» τους Παλαιστίνιους που μάχονται εναντίον της κατοχικής δύναμης.

Στα social media κυκλοφορεί η εικόνα ενός γυναικείου προσώπου, που έχει το ένα μάτι κλειστό δίπλα σε μια παλαιστινιακή σημαία και το άλλο μάτι ανοιχτό, δίπλα σε μία ουκρανική σημαία.

Επίσης κυκλοφορεί ευρέως μία συνέντευξη στο CNN του Μουστάφα Μπαργκούτι, του γενικού γραμματέα της Παλαιστινιακής Εθνικής Πρωτοβουλίας, ο οποίος έθεσε το ρητορικό ερώτημα «γιατί οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την Ουκρανία στον πόλεμο κατά της κατοχής, ενώ εδώ υποστηρίζουν τον κατακτητή».

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι δυτικές κυβερνήσεις κατηγορούνται για δύο μέτρα και δύο σταθμά. Πριν από λίγους μήνες, η Διεθνής Αμνηστία έδωσε στη δημοσιότητα την έκθεση για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επισημαίνοντας την αμφιλεγόμενη στάση της Δύσης.

Η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Ανιές Καλαμάρ είχε δηλώσει τότε στο Al Jazeera, ότι η κατοχή παλαιστινιακών εδαφών «είναι ιδιαιτέρως σημαντικό θέμα» σε ό,τι αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα. «Χωρίς να κάνουμε καμία σύγκριση μεταξύ της ρωσικής επιθετικότητας και του Ισραήλ.. είναι σαφές ότι ο Παλαιστινιακός λαός ζει σε καθεστώς καταπίεσης– ένα καθεστώς κατοχής και απαρτχάιντ», επισήμανε η Καλαμάρ στο Al Jazeera.

Αφότου εκδηλώθηκε η επίθεση της Χαμάς, πολλοί χρήστες του Χ καταγγέλλουν με αναρτήσεις την «δυτική υποκρισία» και μοιράζονται βίντεο με δηλώσεις του Ιρλανδού βουλευτή Ρίτσαρντ Μπόιντ Μπάρετ, τον Μάρτιο του 2022, όταν ασκούσε κριτική στην τακτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών της ιρλανδικής κυβέρνησης έναντι της Ουκρανίας και της Παλαιστίνης.

«Είστε ευτυχείς όταν χρησιμοποιείται την πιο σκληρή γλώσσα για να περιγράψετε τα εγκλήματα εναντίο της ανθρωπότητας που διαπράττει ο Βλαντίμιr Πούτιν, αλλά δεν χρησιμοποιείτε με την ίδια ένταση την γλώσσα, όταν χρειάζεται να περιγραφεί ο τρόπος με τον οποίον αντιμετωπίζει το Ισραήλ τους Παλαιστίνιους», δήλωσε ο βουλευτής Ρίτσαρντ Μπόιντ Μπάρετ, ο οποίος επανήλθε χθες για να καταγγείλει ως «σοκαριστικά τα δύο μέτρα και δύο σταθμά των δυτικών ηγετών, που υποστηρίζουν την ουκρανική αντίσταση, αλλά καταδικάζουν την παλαιστινιακή αντίσταση».

Βεβαίως, στο ιντερνετικό σύμπαν κυκλοφορούν κι άλλες απόψεις, όπως ότι δεν τίθεται θέμα σύγκρισης των δύο συγκρούσεων, αφού η Χαμάς και οι Παλαιστίνιοι δεν πρέπει να ταυτίζονται.

Ο Ουκρανός ποδοσφαιριστής Ολεξάντρ Ζιντσένκο, που αγωνίζεται στην Άρσεναλ, έγραψε στο Instagram ότι «συμπαραστέκεται στο Ισραήλ».

Ο Ζιντσένκο είναι ένθερμος υποστηρικτής του αγώνα των συμπατριωτών του εναντίον της Ρωσίας. Αλλά όταν κάποιοι χρήστες της πλατφόρμας τον ρώτησαν μήπως αυτή η στάση είναι υποκριτική, ο ποδοσφαιριστής αφαίρεσε την επίμαχη ανάρτηση.

Μάλιστα, συμπτωματικά στην Άρσεναλ αγωνιζόταν το 2019 ο Τούρκος ποδοσφαιριστής Μεζούτ Οζίλ, που έγραψε για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ουιγούρων μουσουλμάνων στην Κίνα και τότε το κλαμπ έσπευσε να πάρει αποστάσεις από την ανάρτηση του αθλητή.

Διαβάστε επίσης:

Χαβάη: Φόβοι για μεγάλη έκρηξη του ηφαίστειου Kilauea – Σε επιφυλακή οι αρχές

Πόλεμος στο Ισραήλ: Νέα βίντεο από το «ματωμένο» φεστιβάλ – Κρύφτηκαν σε θάμνους για να γλιτώσουν από τις σφαίρες

Πόλεμος στο Ισραήλ: Η «σφήνα» του Ιράν, ο κίνδυνος κλιμάκωσης και η «11η Σεπτεμβρίου του εβραϊκού κράτους»

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03.05.2024 13:19